Omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu este denunțător într-un nou dosar de mită, de data aceasta referitor la o contestație în justiție a licitației de 24 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor secundare din Bacău. Cotidianul Evenimentul Zilei publică în ediția sa electronică (evz.ro) detalii despre acest nou scandal.
Sursa citată notează că totul începe pe 13 martie 2014, atunci când Viorel Rusu s-a dus la DNA și a denunțat că Mihail Harasemiuc i-a cerut 200.000 de euro, pentru a câștiga un proces comercial. Era vorba de o contestație împotriva deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) privind atribuirea contractului de achiziție de lucrări privind „Reabilitare rețele termice secundare din municipiul Bacău” în valoare estimată de 112.468.563,94 lei fără TVA.
Firma lui Viorel Rusu, AMICI SA Bacău, a contestat în instanță decizia CNSC. Potrivit datelor publicate în sistemul instanțelor, ECRIS, dosarul 99/32/2014 avea termen de judecată în aceași zi, pe 13 martie 2014, ora 12.00. Harasemiuc l-a așteptat pe Rusu la ora 7.20 în fața biroului milionarului, și i-a transmis că poate influența soluția ce urma a fi adoptată, fără a fi însă de acord să spună cine este persoana prin care ar avea influență asupra magistraților. El urma să discute detaliile pe 14 martie 2014, după terminarea procesului și până când se va da decizia.
Procurori DNA au emis imediat mandate de interceptare. Pe 14 martie, Harasemiuc l-a vizitat pe Rusu la biroul său, dar a evitat să discute în imobil. Detaliile le-au stabilit “la o plimbare” în apropierea firmei.
Echipa de filaj era pe urmele lor. “Am vorbit cu omu’ ! Omu’ o zis că …o rămas în pronunțare… Dacă matale ești de acord”, i-a transmis Harasemiuc. Rusu l-a tras de limbă pentru a afla cine mai este implicat, dar Harasemiuc nu a dezvăluit nimic: „O…nea’ Viorel! Dacă …matale… mi-o zis să nu-ți zic…omu’!/ Eu i-am zis că matale ești dispus…cum mi-ai zis. /Dacă matale…el m-o-ntrebat de matale, i-am zis că ești om serios, că… parolist… Gata! Ce să-ți zic mai multe?”. Atunci când milionarul s-a arătat sceptic, de vreo păcăleală, Harasemiuc i-a dat asigurări. El nu mi-o zis…câți bani îi asta! El m-o-ntrebat. Și i-am zis că atât am discutat cu matale și i-am zis despre ce-i vorba. Dacă ești de acord… Și-o zis că mă anunță./Nu-i cheie că… ăă…îl știu pe om! Că i-am zis:Hai să te duc să vorbești cu omu’ !”
„O zis că mata’ ai probleme”
Potrivit datelor din sistemul ECRIS, la data de 17 martie 2014, Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat în dosarul 99/32/2014, fiind respinsă plângerea AMICI SA Bacău.
Atunci când Viorel Rusu s-a întâlnit cu Harasemiuc, acesta i-a replicat scurt: „Da, știu!”. Ei au stabilit o nouă întâlnire pe 18 martie 2014, înregistrată ambiental de echipa de filaj. „Din complet…una…o persoană de-acolo, sub nicio formă n-o vrut să…O zis că mata’ ai probleme cu…unu’ de la Galați…că l-ai dat pe ăla”, s-a scuzat Harsemiuc. Era vorba de un denunț făcut de Viorel Rusu împotriva a doi foști parteneri de afaceri, Daniel Bociar și Adrian Ferendino-patroni ai firmei Erg Termrom Galați, care îi ceruse 7% dintr-un contract pentru modernizarea unei stații de tratare a apei, de 17 milione de lei, pentru intervenții la Compania Regională de Apă Bacău.
Cei doi, Bociar și Ferendino, fuseseră arestați la Galați, în ianuarie 2014, pentru trafic de influență. Trebuie amintiti că Rusu a mai făcut la începutul acestei veri, pe 22 iunie 2015, un denunț la DNA, în baza căruia a fost deschisă ancheta împotriva fostului ministru de Interne, Gabriel Berca și împotriva fostului deputat PDL, Mihai Banu.
„S-o fi gândit că… dacă l-ai dat în gât pe ăla”
Viorel Rusu a insistat, la întâlnirea din 18 martie 2014, pe lângă Mihail Harasemiuc să-i spună numele judecătorului care ar fi implicat. Fără succes!
Harasemiuc: Unu de-acolo…o persoană de-acolo n-o vrut! N-o vrut sub nicio formă, că nu vor…S-o gândit că…
Rusu: Hai pân-aici! Că chiar nici n-am văzut ce-o făcut ăștia.
Harasemiuc: S-o fi gândit că…dacă l-ai dat în gât pe ăla, că l-ai dus…
…
Rusu: Care judecător din complet ?
Harasemiuc: Nu știu! Pe cuvântu’ meu că nu știu persoana! Dar…ăă…asta mi-o zis. Nu! Deci, o persoană n-o vrut sub nicio formă și dacă…
Rusu: Da!
Harasemiuc: Aicea…aicea s-o discutat și s-o bătut…Că, o zis că…avea dubii asupra matale !
Rusu: Da! Asta e!
Harasemiuc: Nea Viorel! Deci, ai cuvântu’ meu că…
Rusu: Da, mă! Gata! Am înțeles!
Harasemiuc: Omu’ o avut tot…ăă…interesu’ să…Da’…Na! Mai ales că eu i-am spus: <> Da? Dacă… Ș-o zis că: <> Că este loc suficient ca să mănânce toată lumea! Că…nu?
Harasemiuc a negat acuzațiile
Audiat la DNA, Harasemiuc a declarat că a aflat de proces de la Rusu, care l-ar fi întrebat dacă nu cunoaște vreo persoană care să poată influența decizia judecătorilor. El a fost mirat că milionarul nu poate „aranja” procesul avand in vedere „renumele și puterea sa financiară”. În acest context, pentru „a mă da mare în fața lui”, el i-a spus că știe o persoană care poate influenta decizia judecătorilor. Harsemiuc a precizat că nu a vorbit cu nicio persoană despre procesul în care era implicată AMICI SA Bacău, nici n-ar fi avut o asemenea posibilitate și chiar s-a speriat când a realizat că Rusu Viorel a luat în serios propunerea sa.
Alte cazuri de corupție în care au fost invocați magistrați de la Curtea de Apel Bacău
Au mai existat două cazuri în care s-a vorbit despre influențarea prin bani ori alte mijloace a magistraților de la Curtea de Apel Bacău. Unul, cel al defunctului Dumitru Sechelariu, care a fost acuzat că a dat mită într-un dosar de la această instanță, referitor la Transport Public SA. Instanța l-a declarat nevinovat pe Sechelariu, dar l-a condamnat pe cel care a mijlocit mita.
În al doilea este implicat avocatul Cristian Cojocaru, care le-a pretins unor afaceriști 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bacău. Cojocaru a fost deja condamnat la 2 ani și zece luni de închisoare, urmând ca recursul să se judece pe 1 septembrie 2015, la Curtea Supremă.
Niciun magistrat nu a fost inculpat în aceste dosare.
Integral, pe evz.ro.
Lasă un răspuns