• unul dintre absolvenții Școlii „Georgeta Mircea Cancicov” a susținut proba de limba română a Capacității la scurt timp după ce și-a revenit de sub efectul anesteziei • ca să nu piardă examenul de capacitate, părinții băiatului care a suferit un accident cu bicicleta au solicitat o comisie specială în spital • peste 2000 de absolvenți de gimnaziu au spus „pas” examenului de capacitate
Paul Valerian Simon, unul dintre copiii care ieri ar fi trebuit să stea în bancă și să susțină proba de limba română a examenului de capacitate, a fost nevoit să-și demonstreze cunoștințele de pe patul de spital. Băiatul, absolvent al Școlii „Georgeta Mircea Cancicov”, a suferit duminică după-amiază un accident de bicicletă, traumatismele suferite fiind destul de serioase pentru ca el să aibă nevoie de spitalizare. „Eram pe bicicletă la țară. Mergeam cu viteză, cînd mi-au ieșit în cale două fete și două vaci. Am frînat brusc pe roata din față și, cînd s-a oprit bicicleta, m-a catapultat de pe șa”, povestește Paul Simon. Cu o comoție cerebrală cauzată de o lovitură la cap și cu o fractură a antebrațului drept care a necesitat punerea ghipsului sub anestezie, Paul Simon nu a avut altă șansă de a nu pierde examenul decît aceea a susținerii lui în spital. Internat în secția de Chirurgie Infantilă, elevul Școlii „Cancicov” aștepta ieri dimineață să-și revină din anestezie și să intre alături de comisie într-o rezervă. „Cererea părinților elevului de a susține examenul în spital a fost acceptată de Inspectoratul Școlar, iar școala a desemnat doi dintre supraveghetori pentru a-l asista la examen. La ora 10.00, cînd a început examenul în toate școlile, Paul Simon nu a putut intra în examen pentru că era încă sub efectul anesteziei. Medicii ne-au spus că la ora 12.00 el va fi apt să susțină proba la română”, ne-a declarat învățătoarea Mariana Simion, una din cele două supraveghetoare care l-au asistat pe elevul ghinionist în rezerva de spital. Singurul elev de clasa a VIII-a care și-a dat examenul de capacitate în spital nu a putut să-și scrie teza, pentru că mîna dreaptă era imobilizată în ghips. În această situație, Paul Simon și-a dictat lucrarea uneia dintre învățătoarele care l-au asistat în rezerva de spital.
Peste 2.000 de absolveți de gimnaziu au spus „pas” Capacității
Prima probă a examenului de capacitate a confirmat așteptările în ceea ce privește numărul candidaților prezenți la concurs. Din cei aproximativ 11.400 de absolvenți de gimnaziu s-au înscris la examen numai 9.359, dintre care doar 9.189 au fost prezenți. Interesant este faptul că cei aproape 200 de absenți s-au împărțit relativ echitabil între cele 45 de centre de examen, numărul candidaților absenți oscilînd între unu și cinci pentru fiecare centru. Prima zi a Capacității a decurs, potrivit informațiilor oferite de Comisia Județeană de concurs, fără probleme, nici un candidat nefiind eliminat din examen. În ceea ce o privește pe Vasilica Vasiloiu, eleva din Secuieni bolnavă de oreion, ea a susținut examenul la școală, dar într-o sală separată.
Subiectele au fost catalogate, atît de elevi, cît și de profesori, drept „accesibile”. Tragerea la sorți a pus pe masa candidaților varianta nr. 5 de subiect, care le-a cerut să rezolve patru cerințe de teorie literară pornind de la un fragment din poezia „Bărăganul” de George Coșbuc, să deslușească cîteva probleme de gramatică, să întocmească o scrisoare și să caracterizeze un personaj dintr-o schiță studiată la clasă. „Subiectul a fost echilibrat, dar, în același timp, variat și generos. Trebuie însă remarcată creșterea importanței acordate problemelor de teorie literară, cît și riscul presupus de ultimul punct, compunerea nefiind simplă. Aici candidații pot confunda ușor caracterizarea de personaj cu povestirea. Oricum, cred că elevii care nu iau nota 5.00 la aceste subiecte sînt, cu adevărat, foarte slab pregătiți”, ne-a declarat profesorul Eugen Budău, inspector de limba română în cadrul Inspectoratului Școlar. Capacitatea continuă astăzi cu proba scrisă de matematică, probă la care cei șase candidați de naționalitate maghiară înscriși la concurs vor beneficia de traduceri în limba maternă. (Cezara DUȚĂ, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns