• „o parte dintre administratori ar trebui să plece înainte de a primi răspunsurile procedurii de atestare”, spune Elena Șova, directorul SPAS Bacău • pînă acum, doar 100 din cei 189 de administratori din Bacău au susținut concurs • în municipiul Bacău, atestarea nu se va finaliza în termenul stabilit de lege
Atestarea administratorilor asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău se va prelungi peste termenul legal prevăzut de legislație. Demarată în municipiul Bacău la începutul lunii august, procedura de acreditate a celor care gestionează banii locatarilor se va finaliza în jurul datei de 15 septembrie. „Intervievarea administratorilor merge foarte greu, pentru că sînt și foarte mulți, iar problemele din asociații sînt numeroase. După cum decurg lucrurile, atestarea se va încheia în maximum o lună”, ne-a declarat Elena Șova, directorul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) al Primăriei din Bacău. În municipiul Bacău își desfășoară activitatea peste 200 de asociații, iar numărul administratorilor care gestionează activitatea lor este de aproximativ 189, diferența fiind dată de faptul că unii administratori țin gestiunea la două asociații. Pînă acum, Comisia de Examinare a intervievat circa 100 de administratori, iar alți 80 urmează să fie programați în următoarele două săptămîni. „Cu fiecare interviu pe care îl realizăm descoperim lucruri din ce în ce mai grave. Este incredibil ce se întîmplă la asociații, iar rezultatele vor fi surprinzătoare pentru foarte multă lume. O parte dintre administratori, care știu că au probleme, ar trebui să plece de la asociații înainte de a le da noi răspunsul”, a mai precizat directorul Elena Șova.
Potrivit celor care verifică activitatea asociațiilor, cu prilejul interviurilor care au fost susținute de administratori au fost descoperite foarte multe deficiențe, unele dintre ele foarte grave. Astfel, examinatorii au aflat că administratorii au salarii de 6-7 milioane de lei, beneficiază de tot felul de facilități, cum ar fi decontarea benzinei, sau țin confidențiale salariile, pentru că acestea sînt chiar mai mari de șase milioane. Premierea administratorilor, președinților sau a membrilor comitetului și cenzorilor sînt alte facilități pe care și le-au permis asociațiile, în condițiile în care datoriile la furnizori sînt de ordinul miliardelor de lei. O altă problemă este legată de numărul foarte mare de apartamente din cadrul unei asociații, lucru care face ca și gestiunea să fie mai greu de ținut. „Vom face un comitet de inițiativă și le vom explica locatarilor că este mult mai bine dacă asociația este mai mică. Propunerea noastră va fi ca asociațiile mari să se spargă, varianta cea mai bună fiind să aibă maximum 250 de apartamente”, mai spune directorul Șova.
Obținerea atestatului de către administratorii asociațiilor este foarte importantă. Legea spune că deși aceștia sînt aleși de Adunarea Generală a asociației, ei nu sînt în legalitate decît dacă au avizul de a-și desfășura activitatea al Primăriei pe raza căruia își desfășoară activitatea. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns