George Alexandru Lupu, un tânăr de 33 de ani, politician PUSL și afacerist, a fost trimis în judecată de DIICOT, cu acuzația de amenințare cu act terorist. El a sunat la 112 și a amenințat cu o bombă, ca să disperseze un miting electoral al PSD ținut la Onești, în ultima zi a campaniei pentru alegerile locale din iunie 2024.
Pe 7 iunie 2024, la finalul campaniei pentru alegerile locale și europarlamentare, PSD a organizat un miting la Onești. Au participat eurodeputatul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, fostul prefect Lucian Bogdănel, Gelu Panfil, vicepreședinte al Consiliului Județean, alți lideri social democrați, în fața unei asistențe de câteva sute de participanți la manifestarea electorală.
La un moment dat, liderii PSD au fost anunțați de polițiști că există o amenințare cu bombă, iar mitingul s-a încheiat înainte de termen, zona fiind evacuată.
Amenințarea cu bombă a fost făcută de George Alexandru Lupu, candidat pe lista PUSL (partidul lui Dan Voiculescu) și angajat la o firmă deținută de șeful local al formațiunii, Constantin Lazăr, un afacerist și politician local controversat.
Potrivit stenogramelor din rechizitoriu, Lupu era nemulțumit de modul în care se derulează un contract important cu CRAB câștigat de firma șefului său de partid, Constantin Lazăr. Tânărul, care mai are o condamnare la activ, pentru conducere fără permis, ar fi considerat că sabotarea mitingului PSD ar duce la influențarea rezultatului alegerilor și, în cele din urmă, la schimbarea conducerii companiei județene de apă.
Ce spun procurorii DIICOT
Procurorii DIICOT au detaliat modul în care George Alexandru Lupu ar fi orchestrat amenințarea falsă. Investigațiile au relevat că, în ziua incidentului, afaceristul și-a utilizat telefonul mobil pentru a descărca și instala o aplicație de modificare a vocii. Aceasta a fost utilizată pentru a genera un mesaj audio cu un timbru vocal artificial, sacadat, care anunța amplasarea unui dispozitiv exploziv. Mesajul „În Onești, județul Bacău, în fața Casei de Cultură, este un dispozitiv explozibil care va fi detonat”, a fost redat în buclă în timpul apelului efectuat la numărul de urgență 112.
Pentru a ascunde identitatea sa și a îngreuna identificarea de către autorități, Lupu a luat măsuri suplimentare. În ziua respectivă, el a contactat o angajată a unui magazin local de telefonie mobilă, solicitând achiziționarea unei cartele prepay, în condiții de anonimat. Afaceristul a insistat ca tranzacția să aibă loc în afara magazinului și fără înregistrarea datelor personale, precizând: „Nu vreau să mă vadă cineva” și „Trebuie să dau un mesaj undeva și probabil o să caute a cui e numărul, de când e activ, de unde e luată cartela. De asta zic să fie safe, fără baze de date.”
În urma întâlnirii, desfășurată în apropierea unei treceri de pietoni din Onești, angajata magazinului i-a predat inculpatului cartela telefonică, aceasta fiind utilizată exclusiv pentru efectuarea apelului de amenințare, susține DIICOT. Datele tehnice analizate de anchetatori au demonstrat că atât telefonul utilizat pentru apel, cât și dispozitivul mobil personal al inculpatului au fost localizate în proximitatea Casei de Cultură în momentul incidentului. Mai mult, fișierele recuperate în urma perchezițiilor informatice au confirmat că inculpatul a generat mesajul audio doar câteva minute înainte de efectuarea apelului.
„Aceste detalii arată o planificare minuțioasă din partea inculpatului, care a utilizat tehnologia modernă pentru a crea o amenințare aparent credibilă, cu scopul de a perturba mitingul electoral al unui partid politic concurent”, se arată în rechizitoriul întocmit de DIICOT.
„O să-mi fie mai bine și mie, că dacă nu schimbă ăștia CRAB-ul, sărut mâna, am dat de dracu’!”
Candidat pe locul al treilea pe lista PUSL, Lupu a avut, potrivit procurorilor, o motivație multiplă, nu doar cea personală, de a fi ales în Consiliul Local Onești. El era convins că schimbarea conducerii Consiliului Județean va duce la înlocuirea directorului CRAB, pentru derularea în condiții mai bune a unui contract deja semnat cu compania de apă.
În rechizitoriu, anchetatorii au reprodus o convorbire a lui Lupu cu o femeie, din care reiese interesul imediat pentru o schimbare politică a conducerii CRAB:
Lupu i-a mai spus femeii că este vorba despre un contract de 33 de milioane de lei, pentru care conducerea CRAB amâna emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Tânărul l-a evocat în discuție și pe șeful lui de la partid și de la firmă, Constantin Lazăr:
George Alexandru Lupu lucrează la firma Dexamart SRL, deținută de șeful său de partid Constantin Lazăr, potrivit termene.ro. În 2023, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 17,2 milioane de lei.
Fost lider liberal local, devenit președinte PUSL, Lazăr a fost „călcat” de mascați în 2020 (detalii AICI), pentru bilete la ordin și cecuri neonorate. La acel moment, politicianul a negat orice implicare și a dat vina pe clienții care nu și-au plătit facturile la timp.
De asemenea, Constantin Lazăr a mai fost acuzat că a tocmit zilieri, pentru derularea unui contract pe fonduri europene, la Cașin.
Cum s-a apărat suspectul, în cazul amenințării cu bombă
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului George Alexandru Lupu, acuzat de săvârșirea infracțiunii de amenințare cu săvârșirea unui act terorist, conform prevederilor Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.
În cursul urmăririi penale, Lupu s-a prevalat de dreptul la tăcere, dar avocatul său a susținut că fapta sa nu este penală, ci contravențională. Apărătorul a făcut astfel o analogie cu alertarea falsă a serviciului de urgențe, 112.
Vom reveni.
Lasă un răspuns