• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / EXCLUSIV! Parchetul a clasat dosarul aducțiunii de la Valea Uzului. Deși Viziteu caută vinovații pentru avarie, în realitate, Primăria și CRAB au făcut plângere penală încă din 2019

EXCLUSIV! Parchetul a clasat dosarul aducțiunii de la Valea Uzului. Deși Viziteu caută vinovații pentru avarie, în realitate, Primăria și CRAB au făcut plângere penală încă din 2019

Florin Popescu 3 februarie 2022 5 comentarii

LikeShare

Avariile produse pe tronsonul modernizat al aducțiunii de la Valea Uzului nu sunt o noutate, încă din 2015 au apărut situații în care băcăuanii au rămas fără apă la robinete din cauza unor defecțiuni majore. Într-o conferință de presă susținută marți seara, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a dat de înțeles că abia acum a aflat despre problemele de pe tronsonul modernizat și a cerut găsirea vinovaților, amenințând cu „instituțiile statului”. Edilul a părut să nu știe că Parchetul a fost deja sesizat, în timpul fostei administrații.

Foto arhiva iulie 2018

Scurt istoric al avariilor majore

În 2015, a avut loc o avarie majoră, iar Ziarul de Bacău a stat de vorbă cu Constantin Apostol, la acea vreme președinte al Consiliului de Administrație CRAB. „Acum ne dăm seama că sunt greșeli de proiectare și greșeli de execuție. Avem doar 3 vane, la 63 de kilometri de conducte, după părerea mea e o mare problemă de proiectare. Mare!”, declara Apostol, absolvent al facultății de alimentare cu apă și canalizări. (Detalii, aici)

Trei ani mai târziu, o expertiză realizată la comanda CRAB la locul avariilor din iulie 2018, când Bacăul a stat fără apă aproape 8 zile, a relevat că porțiunea nouă, de 45 de kilometri, din aducțiunea de la Valea Uzului este greșit proiectată și prost făcută. Expertiza a vizat doar locul avariei.

Potrivit raportului, pe subtraversarea unde s-a produs avaria s-a montat – deși nu era în proiect – o porțiune de conductă de numai 800 mm, în timp ce restul are 1.000 de mm. De asemenea, o piesă (flanșă) folosită la asamblarea conductei nu apărea în proiect și nici în catalogul de produse al furnizorului francez al pieselor pentru lucrare. (Detalii, aici)

În 2022, primarul Viziteu vrea capul „responsabililor”

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a dat de înțeles marți seara, la mai bine de un an de la preluarea mandatului, că abia acum a aflat detaliile celei mai mari probleme a orașului, aducțiunea de la Valea Uzului.

„Este aceeași poveste din 2018 și nimic nu s-a schimbat. Nici după patru ani, nu au venit să spună care este problema cu această conductă, pentru că avaria s-a produs pe segmentul modernizat în perioada 2008-2011. Cine este responsabil de acea modernizare, cine a semnat recepția pentru o astfel de lucrare cu grave deficiențe și de proiectare, și de construire, asta este o întrebare la care vom avea răspunsul în următoarele zile! Dacă nu din partea celor responsabili – ADIB – vom avea din partea altor instituții ale statului”, a declarat Stanciu Viziteu.

Petruș Rădulescu (stânga) si Razvan Găină (dreapta)

Edilul a părut să nu știe că director al CRAB în perioada când s-a finalizat modernizarea tronsonului cu probleme (2011) a fost Răzvan Găină, angajat chiar de administrația Viziteu în Primăria Bacău, după 2020. Angajarea lui Găină este anchetată acum de DNA. Același Răzvan Găină a fost acționar al Branpis SRL, firma care a construit Rezerva de apă încă nerecepționată. Potrivit termene.ro, Găină s-a retras oficial din companie în 2009.

De asemenea, recepția lucrărilor a fost semnată de Petruș Rădulescu, director tehnic al CRAB la acel moment. În 2018, primarul Cosmin Necula i-a cerut demisia, în timpul avariei majore produse pe tronsonul modernizat.

Primăria Bacău și CRAB au sesizat Parchetul. De două ori!

În urma expertizei realizate pe porțiunea avariată, primarul Cosmin Necula și Nina Chiper, managerul CRAB, au sesizat Parchetul de pe lângă judecătoria Bacău (vezi facsimil la final). Au făcut-o de două ori, prima oară în ianuarie 2019 și un an mai târziu.

După mai bine de un an, Parchetul a răspuns, pe 24 martie 2021, printr-o clasare a dosarului, pe motivul prescripției faptelor. Ordonanța de clasare a fost expediată atât CRAB, cât și Primăriei Bacău.

FACSIMIL: Plângerea Primăriei Bacău și a CRAB, din ianuarie 2019:

Plangere Parchet Aductiune … by Florin Popescu

LikeShare

Din categoria: Dosar, Top Story Etichete: avarie apa, avarie apa Bacau, Cosmin Necula, CRAB, primaria bacau

Reader Interactions

Comentarii

  1. expertinorice a zis

    3 februarie 2022 la ora 7:41 pm

    deci vine un proiectant cu teava de 1000 pana la calea ferata si pe sub calea ferata proiecteaza altul cu teava de 800 :)) „pentru ca automobile” :)) stan si bran nu alta .

    Răspunde
  2. Protestaru' a zis

    3 februarie 2022 la ora 7:51 pm

    Cum faptele s-au prescris, iar actualii decidenți nu sunt vinovați (că doar e vorba de greaua moștenire), singurii vinovați sunt cetățenii (municipiului?) Bacău, care au atâta lipsa de respect, să aibă nevoie de apa! Am dreptate, domn Procuror?

    Răspunde
  3. Grebla Constitutionalul a zis

    3 februarie 2022 la ora 8:21 pm

    Initial DNA s-a facut ca ploua. O mica greaseala de mufare, se intampla, nu mai aveau din aia ca in proiect, au pus si ei ce era prin curte da au strans-o mai tare sa tina. Au incercat domnii procurori sa fileze mufa, sa o intercepteze ambiental da nimic. Mufa mormant, a jucat inchis. Parca nici nu era in campul tactic asa mufa n-au mai vazut. Asa ca au zis pas.
    Apoi au intervenit specialistii de la SICE care au anchetat sub indrumarea procurorului doi ani o mufa. Ca e greu tare sa-ti dai seama cine a semnat ce, sa arati ca sub pamant nu e chiar ce e pe plansa si hop sa propui si tu o masura legala ceva. Nici domnul procuror de caz nu a simtit el ca e ceva chiar asa de grav ca un oras sta o saptamana doua pe an fara apa. Bunicii lui in fiecare zi mergeau dupa apa la fantana si au trait 90 de ani, ce-i cu toata agitatia asta.
    Toata ancheta 38 de lei, mare paguba. Acum daca adunam salariile procurorilor si politistilor implicati, pensiile lor speciale, facilitatile pe care statul din munca astora de stau azi pe uscat le pun la dispozitie, pagubele ramase in urma lipsei lor de putinta si de vointa, parca nu facem chiar 38 de lei. Da hai ca trece si asta.

    Răspunde
  4. Mihaela a zis

    3 februarie 2022 la ora 9:29 pm

    Nu e vinovat nimeni,in niciun caz ciuma galbena! Cum sa se ia cineva de opera lor de arta care a adus orasul pe cele mai inalte culmi ale civilizatiei?

    Răspunde
  5. ParaShuta si Omu dupe Luna (selenar) a zis

    5 februarie 2022 la ora 1:03 pm

    Primarul vostru daca nu e para shutist ori Para Shutat acolo da baetzi, e cu siguranta Picat din LUNA – marog, din… Selena!
    In rest, aveti acolo SRI, care vegheaza cu spor la SECURITATEA voastra alimentara si sanitara, PREFECT, INSPECTORAT in Constructii si zeci de alte Agentii descentralizate care NU si-au facut treaba, NU isi fac treaba; in frunte cu toate cele care tin de Ministerul PUBLIC; si isi bat efectiv joc de voi, de statul roman, de Romania si de Europa, de zici ca traiti undeva prin UCRAINA!
    Desi sunteti cetateni europeni, firmele care v-au EXECUTAT
    …lucrarea sunt agreate de UE
    iar Laura Codruta Kovesi e sefa procurorilor din UE!
    (nu poti sa faci receptia unei asemenea lucrari – de care depinde securitatea a sute de mii de cetateni – pe hartie, fara sa urmaresti LUCRAREA…
    Saligny a stat sub pod la Cernavoda…
    Aia care au construit Bicazu raspundeau cu capu!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii

Perdele și draperii – Cum le alegi în funcție de cameră?

LICITAȚIE: Anunț selecție oferte CET S.A. Bacău

Cum să înțelegeți analiza tehnică: grafice și indicatori

O femeie din Bacău a vrut să dea mită, ca să treacă examenul auto. Vezi cum a reacționat polițistul de la Permise!

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

SOMA Bacău angajează mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

21 februarie 2023

Locuri de muncă disponibile la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

20 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • condrea mihai la Primăria Bacău vrea să cheltuiască 300.000 de lei de Ziua Copilului. Festivalul va avea loc în perioada 1-4 iunie
  • Andrei la S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii
  • Dorina la VIDEO-FOTO: Percheziții la traficanți de droguri din Bacău. Suspecții vindeau cannabis și amfetamine în școli
  • George la S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii
  • daniel la FOTO: Acoperișul unui bloc din Bistrița-Lac a fost luat de rafalele de vânt

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Mokka – Card de Cumparaturi
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale
  • Salon cosmetica

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău