• declară deputatul liberal Mona Muscă
A reușit să treacă prin parlament patru proiecte de lege, în plină dominare a PSD. Discută, cu aceeași detașare, despre problemele jurnaliștilor și ale violenței din familie, dar nu se dă în lături să meargă prin colbul de la Bîrsănești și să vorbească despre nevoile celor mulți. Deputatul liberal Mona Muscă este una dintre figurile aparte ale politicii românești, prin echilibrul, eleganța și diplomația cu care știe să trateze lucrurile. Mona Muscă, împreună cu alți colegi de partid, intenționează să modifice Legea pensiilor, considerînd că ceea ce se întîmplă acum cu pensionarii intră la categoria „genocid”. Aflată în Bacău pentru a culege sugestii pe acestă temă, Mona Muscă a acceptat să ofere un interviu cititorilor „Ziarului de Bacău”.
– Este evident pentru toată lumea că startul electoral s-a dat și că am intrat în campanie electorală. Cum credeți că va arăta această campanie electorală?
– Mă aștept la o campanie electorală foarte dură din toate punctele de vedere. Ca atacuri, cred că PSD nu se va da în lături de la nimic. Am văzut ce a făcut PSD în timpul anilor acestora, drept urmare sînt convinsă că vor fi atacuri extraordinar de dure. Pe de altă parte, cred că va fi o campanie foarte dură din pricina banilor. Ei au extraordinar de mulți bani, nu degeaba corupția a ajuns în România la nivelul la care a ajuns. Ultimele evenimente, doamna Puvak cu fondurile europene, Rodica Stănoiu cu casa vîndută la stat pe sume extraordinare, nu mai vorbesc ce se întîmplă cu ceilalți miniștri, Miki „Șpagă” probabil nu întîmplător are această poreclă, demonstrează că au bani. Vor cumpăra, absolut legal, media. Toată lumea știe că, în campania electorală, se plătește publicitate electorală. Drept urmare, vor putea să cumpere mass-media în cantitate extraordinar de mare. Cum mass-media este principalul canal de informare a publicului, cred că, de această dată, publicul nu va fi informat, ci va fi informat parțial, ceea ce înseamnă o dezinformare. Din simplul motiv că cei din opoziție nu vor avea bani pentru așa ceva.
– Cum va lupta, atunci, opoziția?
– Singura compensare a opoziției este să facă ceea ce fac eu acum. Deși am mare încredere în mass-media, niciodată nu mă bazez numai pe ceea ce pot transmite oamenilor prin intermediul mass-media. Va trebui ca cei din opoziție, PNL și PD, la ei mă refer în primul rînd, să meargă din nou să facă acea campanie electorală din vremurile de demult, cînd nu existau mijloace de informare în masă, și să încerce să compenseze, măcar parțial, publicitatea pe bani grei pe care și-o va face PSD. Cred, însă, pe de altă parte, că nemulțumirile sînt și vor fi din ce în ce mai mari, în România, la adresa PSD, ceea ce însemană că ei, chiar dacă vor încerca să facă o campanie pe bani grei, nu vor reuși să suplinească nemulțumirile create în ultimii ani. Este suficient să ne gîndim la pensionari, este un genocid ceea ce se întîmplă cu ei, la faptul că oamenii stau la cozi să se debranșeze, la taxa radio-TV obligatorie, pe care liberalii și democrații au reușit să o stopeze. Nedrepțile făcute demonstrează toate un singur lucru: că, pur și simplu nu le pasă. Nu le pasă de oameni, nu le pasă de nimic, le pasă doar de ei.
„După ce am fost la Bîrsănești, un important lider al PSD mi-a spus că, din cauza mea, trebuie să mai asfalteze doi kilometri de drum”
– Au existat niște precedente recente, chiar în județul Bacău, la o campanie electorală de la Bîrsănești, unde PSD a demonstrat că nu are nici o jenă în a folosi banul public în scop electoral. Va fi oprit partidul de guvernămînt din această practică?
– Ce au făcut la Bîrsănești nu vor mai putea face, de data asta, în toată țara. Ce au făcut la Bîrsănești s-a putut face pentru că atunci aveau alegeri parțiale și era vorba despre cîteva localități în țară. Pentru că, la Bîrsănești au asfaltat întîi un drum din bani publici, ca să-și impună primarul, și au vrut să cumpere voturile pe banul public. Deci au luat bani din buzunarul omului și, cu banul din buzunarul alegătorului, au vrut să cumpere votturile. Am fost acolo, i-am lămurit pe oameni că este vorba despre banul lor, am primit un telefon de la un lider important al PSD-ului, care mi-a spus că, din pricina mea, că am fost acolo să-i lămuresc pe oameni, mai trebuie să mai asafalteze doi kilometri de drum. Și au mai asfaltat doi kilometri! Nu pot să cred că vor reuși să facă acest lucru în toată țara.
– De ce se lasă oamenii atît de ușor mituiți?
– Nu cred că lumea poate fi atît de ușor mituită, fără rușine. Sînt convinsă că oamenii nu vor trece cu vederea suferințele din acești trei ani, nu vor trece cu vederea corupția și nerușinarea PSD. Eu îi sfătuiesc pe toți oamenii să înțeleagă că banii pe care îi folosește un guvern sau altul, indiferent cine ar fi, sînt bani publici, sînt banii din buzunarul lor, sînt contribuția lor și, drept urmare, ceea ce se face din banii publici este meritul lor, pentru că banul se întoarce la om în felul acesta. Nimeni nu are dreptul să cumpere voturi pe bani publici.
– Și totuși, se întîmplă…
– Din păcate așa este și va trebui ca opoziția și mass media să aducă la cunoștința publicului acest fenomen. De altfel, uitați-vă ce s-a întîmplat cu taxa Radio-TV, unde, pe bani publici, pentru că taxa din care funcționează televiziunea și radioul public sînt bani publici, au făcut campanie deșănțată chiar taxei radio-Tv, obligatorie. Au făcut o campanie împotriva cetățeanului, chiar pe banii cetățeanului. Practic, acolo nu este vorba numai despre cheltuirea banului public, ci și o chestiune imorală. O televiziune publică trebuie să vină în întîmpinarea cetățeanului, nu să facă o campanie împotriva dorinței și voinței cetățeanului.
– Dincolo de acapararea mass-mediei, care credeți că vor fi armele murdare de care se va folosi PSD în campania electorală?
– Sînt convinsă că vor arunca cu murdărie la adresa adversarilor. Nici măcar nu are importanță dacă vor fi lucruri adevărate sau nu. Este suficient să arunci cu noroi asupra cuiva, chiar dacă el este curat, va rămîne murdar măcar o vreme. Exact bine pînă trece campania electorală și pînă se fac alegerile. Și aș vrea, din acest punct de vedere, PSD să nu murdărească și mai mult România decît a făcut-o pînă acum.
„Alianța PNL – PD nu poate fi comparată cu CDR”
– Poate fi PSD-ul învins?
– Categoric, da. Alianța pe care o face acum PNL cu PD este o alință care vrea să ofere electoratului posibilitatea de a alege și altceva decît PSD. Și cred că această alianță are potențialul de a învinge PSD și aș spune că are cîteva puncte cheie care sînt în favoarea acestei alianțe. În primul rînd, cîștigarea Primăriei București prin Băsescu. Sînt convins că Băsescu este capabil să recucerească primăria. Această alianță are și un motor foarte bun, și mă gîndesc aici la Theodor Stolojan pentru președinție. Din toate analizele a reieșit că Theodor Stolojan ar intra în turul al doilea, la două procente diferență de Adrian Năstase. Am convingerea că, dacă intră în turul al doilea, cîștigă Theodor Stolojan. E iubit de lume, este un om foarte serios, funcționează ca un ceas elvețian, știe să își ducă proiectele pînă la capăt. Îți dă încredere și îți insuflă convingerea că, alături de el, poți să depășeșeti greutățile. Și cred că, la ora actuală, România are nevoie de un președinte foarte priceput în finanțe, în economie, ca să nu mai facă miniștrii doar ce vor ei. Acesta este al doilea atu al acestei alianțe.
– Există o compatibilitate între doctrina liberală și cea social-democrată, promovată de PD?
– Acesta este cel de-al treilea atu al acestei alianțe: complementaritatea dintre doctrine. Faptul că, într-o țară în tranziție, în care 85 % din populație este sub nivelul de subzistență, apare o alianță care combină liberalismul cu protecția socială este exact de ce are nevoie România pentru a ieși din înămoleala tranziției în care se află și pentru a păși spre o economie de piață funcțională, spre respectarea drepturilor omului.
– Cu ce se va diferenția alianța PNL – PD de fostul CDR, care și-a dovedit lipsa de viabilitate?
– Practic, nu pot fi comparate. Din mai multe motive. În primul rînd, această alianță nu se realizează ușor, ci se face greu, pentru că este o alianță care nu se gîndește la partea electorală a lucrurilor, deși și asta este o țintă, ci pune accentul pe încheierea unui protocol foarte serios în toate punctele posibile, și pe un program de guvernare pînă în cele mai mici detalii, care, la rîndul lui, să fie susținut de un program legislativ. Doar așa programul de guvernare poate fi pus în practică. Drept urmare, în momentul în care programul legislativ și cel de guvernare vor fi gata, aproape că nici nu mai contează raporturile dintre cele două partide, ci va rămîne ca țintă precisă, pentru toată lumea din cele două partide, doar programul. Din păcate, acest lucru nu l-a avut Convenția Democrată. Sînt puse la punct, în această alianță, toate mecanismele pentru a nu derapa, pentru a nu da greș. Cred că va fi atît de bine pus la punct mecanismul, încît nu se va mai observa că sînt două partide, ci lumea va observa că sînt competențe care sigur, unele vor veni pe parte liberală, altele pe parte social – democrată. Prin liberalism vom depăși tranziția, prin social-democrație vom avea grijă de cei năpăstuiți, care nu se pot ajuta singuri.
– Să înțelegem că PNL și PD au învățat din experiența guvernării ’96 – 2000?
– O să vă mirați: eu sper la mai mult. Să fi învățat din experiența, și bună, și proastă, a guvernării ’96 – 2000, dar și din greșelile guvernării PSD de acum. Dacă asceastă alianță nu învață acest lucru nu vom face treabă bună.
„Pînă la alegerile locale nu se pune decît problema alianței PNL – PD”
– Ce alte alianțe mai sînt posibile? Care va fi relația PNL, de exemplu, cu Partidul Umanist Român (PUR)?
– PUR a ieșit de la guvernare, dar a fost la guvernare pînă acum. Sigur că noi, consecvenți cum am fost, indiferent cine a fost președinte, avem aceeași poziție în ceea ce privesc fuziunile, adunarea tuturor liberalilor în aceeași albie. Sîntem singurul partid care a reușit o asemenea performanță, din pulverizați cum am fost la un moment dat, să fim acum la un loc toți care gîndim liberal. Mă refer la fuziunile repetate cu partidul Alianței Civice, cu PL ’93, cu ApR, cu UFD, cu PNL – CDR. Ultima fuziune se va încheia acum, cu PNL – Cîmpeanu. Iată că partidul liberal este capabil să aibă președinți care să-și transmită ștafeta și să ducă o politică consecventă de fuziuni ale liberalilor. Cu PUR-ul rămîne de văzut ce se va întîmpla.
– Există o „deschidere” a PNL spre PUR?
– PNL este deschis spre toate partidele democrate și, mai ales, către partidele care gîndesc liberal și se bazează pe o doctrină liberală. Dar, cred eu, că, pînă la alegerile locale, nu se va pune decît problema alianței PNL – PD. După aceea, rămîne de văzut.
– Va fi viabilă alianța PNL – PD și în teritoriu, unde există anumite fricțiuni între cele două partide?
– Nu exclud că nu vor fi unele neînțelegeri, mai ales la început. Cred, însă, că și liberalii și democrații vor avea maturitatea politică să înțeleagă că nu există adversari în interiorul alianței, ci doar parteneri și că adversarul nostru cel mai puternic, PSD, este în afara alianței. Sînt convinsă că vor înțelege acest lucru pentru că nu e ușor să treci printr-o opoziție în care tratamentul la care te supune puterea este absolut nedemocratic. Mă refer aici la faptul că a fost pentru prima dată, din ’89 pînă acum, o moțiune nu respinsă, ci pur și simplu, neacceptată. Este vorba despre moțiunea pe care PNL și PD au făcut-o privind taxa radio – TV și care, fără nici un motiv, nu au acceptat-o. Sînt și multe alte abuzuri ale puterii. Este suficient să vă spun că, în primul an de guvernare, PSD a dat mai multe ordonanțe decît a dat celălalt guvern, nenorocit cum o fi fost el, în toată perioada de patru ani. Asta înseamnă abuz.
– Va funcționa alianța PNL – PD și în timpul alegerilor locale, sau doar pentru alegerile generale?
– Cred că în timpul alegerilor locale vom fi competitori, pentru că, la alegerile locale trebuie să învingă cel mai bun om. Nu este un vot politic la alegerile lcoale. Este un vot de persoană. Cred că, dacă vom merge și noi și ei cu candidați buni, s-ar putea să ajungem cu competiția pînă în finală. Și sigur că trebuie să învingă cel mai bun. Spiritul de competiție o să ne anime în campania de la locale. Trebuie, însă, să vă spun că există și aici o înțelegere: nu ne vom ataca reciproc, iar dacă unul dintre cele două partide va avea candidat în turul al doilea, va fi sprijinit de celălat partid. Și, în felul acesta, cred că la locale avem șanse să obținem un scor foarte bun, care să ne pregătească scorul de la alegerile generale.
– Dacă la o primărie PSD are un candidat foarte puternic, PNL și PD nu vor desemna un singur candidat?
– Nu este exclus și cea mai bună dovadă este că, în București, astfel se va întîmpla. S-ar putea ca și în alte localități să facem același lucru Asta va rămîne la latitudinea organizațiilor din județe, din localități. La noi, la liberali, din acest punct de vedere, democrația este foarte bine respectată, cea din interiorul partidului. Niciodată, nimeni din conducerea partidului nu a impus ceva filialelor. Filialele județene au mare autonomie și președinții filialelor județene au un cuvînt foarte greu de spus în partid. Și în privința alegerilor locale vor decide ei cum este mai bine.
– De ce vă temeți, PNL și dumneavoastră personal, în ceea ce privește alegerile de anul viitor?
– Mi-e greu să vă spun. În primul rînd, mă tem de lipsa de bani a noastră și de banii foarte mulți ai lor, mă tem să nu se fure la vot, de fraudă la vot, mă tem de atacurile incorecte sub centură. În rest, cred că lupta este deschisă. Nu îmi fac, însă, probleme că nu vom cîștiga dacă vom fi capabili să învingem cele trei obstacole despre care vorbeam. Și asta se poate face doar cu o campanie de la om la om. Cea mai transparentă campanie posibilă este aceea în care stai, te uiți în ochii omului și el în ochii tăi și spui: „ăsta sînt eu, cu bune și rele, asta am făcut pînă acum și asta vreau să fac de acum înainte”. Or liberalii au ce spune electoratului în privința a ceea ce au făcut pînă acum. Și au cîteva atuuri serioase. Democrații, la fel, și, dacă le unim, cred că suma realizărilor va da o reușită.
„Sper, prin ceea ce fac, să le conving pe femei că se poate în politică”
– 70% dintre români ar accepta o femeie președinte. De ce nu candideză Mona Muscă la președinția României?
– Am urmărit și eu sondajul acela, și sondajul de încredere în care mă plasez pe locul cinci, între personalitățile politice, cu patru bărbați în fața mea, și am să vă spun foarte clar că au fost asemenea discuții. Am să vă spun cu toată sinceritatea că, întotdeauna, ca și în sport, trebuie pusă în teren formația cea mai bună. În momentul în care ai un sportiv care are niște performanțe extraordinar de bune, nu îl ții pe banca de rezerve, ci îl trimiți în teren să joace mingea. Acesta sportiv la noi este Theodor Stolojan. Între mine și domnia sa este o diferență de 12 procente. În politică contează și 0,1 procente, darămite 12%. Prin urmare, este firesc ca liberalii, este firesc ca alianța, să meargă pe ce este mai bun. Și tandemul Stolojan – Băsescu este un tandem care, însumînd procentele celor doi, potențează, precum drojdia ajută la dospirea aluatului, la creșterea procentului alianței. Și Băsescu este în fața mea, are nouă procente. Eu vreau să cîștigăm. Și, dacă vreau să cîștigăm, înseamnă că trebuie puși la înaintare cei mai buni. În felul acesta cîștig și eu. Sper din tot sufletul ca umilele mele procente să ajute la campania PNL, la campania alianței și la campania lui Stolojan. Și, poate că, în cîștigul care va fi, voi avea și eu o contribuție, să spun: „da’ dom-le, uite că am sădit și eu un pom și a dat roade”.
– Este oarecum neobișnuit ca un politician din opoziție să promoveze o lege și chiar să treacă prin parlament. Cum de a reușit Mona Muscă, liberal și femeie pe deasupra, să treacă patru legi prin Parlament, în timpul guvernării PSD?
– Greu. Foarte greu. Și cred că dacă s-ar vedea cucuiele, la cîte șuturi în fund am primit din partea majoriții parlamentare, ați vedea cît a fost de greu. Cred că succesul se datorează acestor legi, succesul nu se datorează numai mie. Sigur, și eu am avut o contribuție, prin tenacitate. Sînt mai fără milă cînd vine vorba despre competiție. Dar cred că succesul se datorează, în primul rînd, parteneriatelor. Dacă sînt corectă, trebuie să vă spun că fiecare dintre aceste proiecte de lege a fost în parteneriat cu cei care au o experiență în domeniu. Și nu pot să nu amintesc faptul că mass-media m-a ajutat foarte mult, pentru că acest parteneriat a fost mediatizat, proiectele au fost mediatizate. Și, e adevărat, nici eu nu m-am lăsat. Cînd nu mi-a reușit o lovitură în mod direct, am încercat indirect, de jos în sus, de sus în jos, din stînga în dreapta, și perseverența și munca m-au ajutat, la fel cum teribil de importantă a fost informația. Am avut informație pe fiecare proiect de lege pe care l-am făcut. Cred că lipsa de informație naște monștri, iar surplusul de informație duce la cîștig.
– Ar fi mai umană politica românească dacă ar fi mai multe „Mona Muscă” implicate în viața politică?
– Eu sper, prin tot ce fac, să le conving pe femei că se poate în politică. Trebuie doar să vrei. E drept că nu este ușor, dar se poate. Prin urmare, femeile trebuie să îndrăznească, pentru că nu se poate cîștiga un concurs dacă nu participi la el.
– De ce nu îndrăznesc femeile să intre în politica românească?
– Nu îndrăznesc din mai multe motive. În primul rînd, nu au un buget al familiei care să le permită să plătească anumite servicii. și atunci femeia este și bucătăreasă, și spălătoreasă, și femeie în casă, crește copilul, face lecții, și își mai face și slujba ei. Ceea ce este îngrozitor! Încă nu știu femeile și bărbații să împartă treburile în mod echitabil între ei. Pe urmă, femeile nu sînt obișnuite: politica în România, din pricina mentalității, este considerată ca un domeniu al bărbaților, ceea ce nu este deloc adevărat. Iată că se poate. În al treilea rînd, trebuie să recunoaștem că în politica românească nu există un climat favorabil femeilor. Dar femeile să nu se aștepte nici la climat favorabil, nici la concesii făcute lor. În politică nimeni nu îți dă, totul se cîștigă.
– Vă aflați de cîteva zile prin țară, consultînd pensionarii pe marginea proiectului de modificare a Legii pensiilor. Nu este greu pentru o femeie un asemenea efort?
– Asta trebuie să recunosc: am energie. Nu am probleme pe tema asta. Îmi place. Dacă este ceva care să mă pasioneze și-mi place, îmi reușeșete ceea ce fac. Acum, de exemplu, în vacanță, am fost la Hodoș, o localitate între Toplița și Gheorghieni, unde avem o casă de țară veche, făcută demult de socrul meu, care a fost avocat în Tîrgu Mureș. Totul este primitiv și nu-i ușor: speli vase pînă nu mai poți cu apă rece, dar mie mi-a plăcut grozav. Pînă la urmă, important este ca ceea ce faci să-ți placă. Nu știu dacă în viață poți să faci numai ce-ți place, dar este important ca lucrurile care contează să fie făcute cu plăcere. Și atunci, totul devine mai ușor. (Interviu realizat de Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns