• restanțierii la plata întreținerii mai au de așteptat mult și bine pînă să primească ajutoarele promise • datele culese în timpul recensămîntului restanțierilor vor avea un caracter pur informativ • „Este cea mai mare bulibășeală pe care am putut să o văd de cînd lucrez în administrație”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău
Administrațiile publice locale au început să fie bombardate, de ceva vreme, cu tot felul de solicitări venite din partea Guvernui, a cărui principală grijă pare să fi devenit acum găsirea modalităților de reducere a facturilor exorbitante la plata întreținerii cu care românii s-au procopsit de la începutul sezonului rece. La nici o lună de la adoptarea Ordonanței 6, care prevedea acordarea unor facilități la plata energiei termice pentru marii restanțieri la întreținere, Executivul vine acum cu alte noi măsuri de protecție socială pentru persoanele care nu au de unde scoate bani pentru plata întreținerii. Toate bune și frumoase, numai că noua ordonanță anulează, practic, Ordonața 6, care abia intrase în vigoare și în baza căreia s-a declanșat nebunia legată de organizarea recensămîntului restanțierilor. Mai mult, tot în baza Ordonanței 6, furnizorii de agent termic au fost obligați să recalculeze facturile din luna decembrie a anului trecut și să se raporteze pentru urmatoarele luni la consumul blocurilor contorizate. Noua ordonanță anulează o parte din prevederile vechii ordonațe sau modifică altele. Astfel, administrațiile publice locale care au fost mai sîrguincioase și au mobilizat o armată întreagă de oameni care au scotocit prin toate registrele administrațiilor de proprietari pentru a-i selectat pe toți marii datornici au acum surpriza să constate că au muncit, practic, degeaba. Conform noii ordonațe, recensamîntul restanțierilor are, de-acum, un rol pur informativ. Ajutoarele pentru plata facturilor la energia termică vor fi acordate, așa cum era și pînă la sfîrșitul anului trecut, în funcție de venitul pe membru de familie. Criteriile după care marii restanțieri erau împărțiți pe trei categorii de venituri au fost abrogate. Conform noii Ordonanțe, datornicii vor fi doar două categorii: cei care vor fi ajutați și cei care trebuie să își plătească singuri facturile la întreținere. „Este o bulversare a întregului sistem. Nu o dată am spus că cei care dispun asemenea măsuri ar trebui să cunoască și modalitățile practice în care acestea pot fi aplicate în teritoriu. Nici nu apuci bine să aplici prevederile unei ordonanțe, că vine o alta și îți spune să faci alteceva. Este cea mai mare bulibășeală pe care am putut să o văd de cînd lucrez în administrație”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. El a mai precizat că, la începtulul acestei săptămîni, Primăria Bacău a primit o circulară din partea Ministerului Administrației Pulblice în care se precizează că borderourile de decont pe luna februarie trebuie să ajungă la asociațiile de locatari și la furnizorii de agent termic pînă la data de 21 martie. „Este o decize care dă peste cap întregul sistem. Asta înseamnă că cererile pentru acordarea subvențiilor vor trebui depuse pînă la data de 10 martie, astfel încît să rămînă un interval de aproximativ 10 zile pentru a face calculele și plățile”, mai spune Dumitru Popa.
Nimeni nu știe acum cine va suporta cheltuielile vechiului recensămînt al populației, cum tot la fel de adevărat este că nu se știe de unde vor fi luate fonduri pentru a se efectua noile situații prevăzute de noua ordonanță. În municipiul Bacău există acum un număr de 3.850 de mari datornici la întreținere, a căror datorie cumulată atinge aproximativ 36 de miliarde de lei. „Pentru Ordonanța 6 se solicita să se facă o serie de anchete sociale la domiciliul solicitanților, după niște criterii care nu au fost nici acum date publicității. Ce se va întîmpla dacă va trebui să mergem din casă în casă la cei 3.850 de solicitanți, nu știm. Marii nedreptățiți vor fi locatarii care au împrumutat bani pentru a se achita de datoriile la plata întreținerii. Ce ar putea crede un pesionar, de exemplu, care are o pensie de două milioane de lei și care a rupt de la gură în fiecare lună ca să își plătească facturile atunci cînd va vedea că vor fi ajutați cei care au avut, poate, același venit ca el, dar au pus nevoile personale pe primul plan și au amînat achitarea întreținerii pentru cine știe cînd”, mai spune Dumitru Popa. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns