Astăzi debutează, la Bacău, o nouă ediție – a XI-a – a Taberei naționale pentru copiii bolnavi de diabet, singura manifestare medicală de acest gen din țară și printre puținele organizate în Europa. Inițiatorul și susținătorul acestei acțiuni cu un profund conținut și mesaj umanitar este Lyons Club Moldova, gazda tradițională fiind Centrul Internațional de Cultură și Arte „George Apostu”. Despre programul din acest an și scopurile acțiunii ne-a oferit detalii inginerul Sorin Ursescu, membru fondator al Lyons Club și directorul din acest an al Taberei:
După cum sugerează însăși titulatura, Tabăra se adresează acelor copii care suferă de diabet și, dincolo de scopul pur medical-profilactic al acțiunilor, își propune să contribuie la susținerea acestora din punct de vedere social. In fond, este vorba doar despre o boală a cărei evoluție poate fi ținută sub control și care nu trebuie să se transforme într-un handicap de ordin social ori psihic. Grupul de 12 copii provine din mai multe zone ale țării. Toate activitățile se susțin pe bază de voluntariat și pe sponsorizările unor agenți economici binecunoscuți în municipiul și județul nostru și ai căror manageri sînt membri ai Clubului, președintele în exercițiu fiind reputatul chirurg Vasile Palade.
În ce privește programul actualei ediții, acesta este structurat pe două capitole: primul include activități specifice, control și tratament specializat pe diabet, control stomatologic și teste psihologice asigurate de personal de specialitate, între care medicii Delia Asandei și Gheorghe Costache, psihologul Mariana Costache, dar și de un grup de asistenți medicali. Cel de-al doilea capilot vizează acțiuni și modalități de integrare socială prin: întîlniri cu personalități din lumea științifică și culturală – profesorul doctor în științe Cătălin Rang, prof. Paul Țarălungă, dr. Gheorghe Ploponeanu, dr. ing. Rați Viorel, sculptorul Mariana Popa, colecționerii în filatelie Ion Micu și Mihai Ceucă; de asemenea, participări la concursuri de pictură, desen, literatură, pescuit și întreceri sportive, excursii și vizite de documentare în localități precum Brad, Prăjești, Răcătău și Răcăciuni, la muzee și saloane de artă. Prin întregul său conținut, programul pe care ni l-am propus urmărește, așadar, menținerea implicării și a contribuției organizatorilor la transpunerea în practică a străvechiului precept latin „mens sana in corpore sano”. (Mihai BUZNEA)
Lasă un răspuns