Aplicarea Legii accesului la informații este monitorizată în teritoriu printr-un birou care funcționează în județul nostru. Din acest punct de vedere, ne putem considera norocoși. Oficiul Teritorial pentru Informații Publice se ocupă, pe lîngă județul Bacău, și de Vrancea, Vaslui și Galați. Oficiul a fost înființat din decembrie 2001 și funcționează la parterul clădirii Palatului Administrativ.
Cei care au neclarități pot apela la acest birou pentru consultanță. „Noi putem oferi consultanță atît pentru persoane fizice, dar și pentru instituții. Cei care au nevoie de informații utile pot veni direct la birou, dar pot și suna pentru a le oferi informații”, ne-a declarat Costică Zărnescu. Persoanele care au nevoie de ajutor pot apela la telefonul/fax 20.60.83, zilnic, de luni pînă vineri, între orele 8.30 și 16.30. Cu siguranță vă vor răspunde Cristian Indrea sau Costică Zărnescu.
Cei doi reprezentanți ai OTIP spun că există și acum foarte multe persoane care vin și fac reclamații la ei în care îi acuză pe angajații anumitor instituții. „Plîngerile se pot face doar la instituțiile la care s-a solicitat informația și nu a fost oferită. Comisiile de disciplină de acolo vor stabili dacă funcționarul este vinovat sau nu și în nici un caz, noi. Și este bine ca cetățenii să urmeze toți acești pași, adică să apeleze chiar și la justiție, dacă este cazul, pentru că au acest drept”, ne-a declarat Costică Zărnescu.
Angajații de la OTIP au mai precizat că cetățenii trebuie să facă diferența dintre petiție și informație publică. Și asta pentru că s-a mai întîmplat ca foate mulți oameni să solicite un teren, de exemplu, și, nemulțumiți că nu li s-a rezolvat cererea, să îi reclame pe funcționari.
Lasă un răspuns