• profesorii renunță în masă la posturi • numai de la începutul noului an școlar, 24 de dascăli au plecat din învățămînt • alți 80 de profesori au plecat în concediu fără plată pentru un an • dascălii tineri pleacă pe capete din cauza salariilor foarte mici
Adrian Diaconiței a terminat, cu un an în urmă, facultatea și a intrat în învățămînt. Pentru că era unul dintre puținii profesori cu studii superioare din Școala Apa Asău, comuna Asău, el a devenit încă din primul an director al unității de învățămînt. Salariul foarte mic pe care îl primea ca profesor debutant, chiar dacă ocupa și funcție de conducere, a fost principalul motiv pentru care în vara acestui an a renunțat la tot și a luat drumul Italiei. Spera că va cîștiga mai mulți bani pentru a-și face un rost în viață. Și Mihaela Dumitriu a renunțat la postul de profesor titular la Școala Viișoara. La ea situația e și mai sumbră: preferă să stea acasă, fără să ia nici un leu. Deși la concursul de titularizare din această vară a obținut o notă destul de mare, Mihaela Dumitriu nu a făcut decît o săptămînă naveta la școala la care prinsese post. „Dădeam 500.000 de lei pe transport, ca să fac naveta. Plecam de acasă dimineața, la 6,30, și ajungeam înapoi pe la cinci după-amiaza, pentru că nu aveam alt mijloc de transport. Nu mai aveam timp să mă ocup de familie și de copii, așa că am preferat să renunț la cele 2,5 milioane pe care le cîștigam. Nu e deloc plăcut să stai acasă fără nici un ban, dar pur și simplu nu mai putem, ne-a declarat profesoara.
Ca cei doi profesori, alte zeci de dascăli din județ au renunțat la posturile din învățămînt. De altfel, în acest moment se poate vorbi de un adevărat exod din învățămînt. Salariile sînt mici, munca cere mereu să fii la curent cu noutățile în domeniu, și-atunci nu mai există motivația. Profesorii tineri, în special, pleacă pe capete. La ei, lucrurile sînt mai simple. Preferă să meargă la spălat vase în afară pentru că, deși munca prestată nu e onorantă, salariul primit într-o lună îl depășește binișor pe cel luat aici într-un an.
Conform datelor de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, în ultima lună au fost depuse 24 de cereri de renunțare la titularizare. „Cei mai mulți dascăli care au renunțat la postul de tutulari sînt tineri care au terminat de cîțiva ani școala și care sînt nemulțumiți de retribuțiile din învățămînt. Anul acesta, jumătate dintre cererile de renunțare la titulatură au fost depuse de învățători, iar alte cinci cereri vin din rîndul profesorilor de limbă engleză, cărora le este mai ușor să se reorienteze profesional”, ne-a declarat Ionel Ardeleanu, inspector de personal în cadrul ISJ.
Concediul fără plată a devenit o modă
Renunțarea la titulatură nu este singura variantă la care apelează dascălii. La fel ca și asistentele medicale sau funcționarii publici, și învățătorii și profesorii preferă să-și ia concediu fără plată pentru un an și să ia drumul străinătății, unde lucrează în construcții sau ca muncitori necalificați, dar cîștigă suficient cît să-și permită să-și cumpere o casă, să o mobileze sau să achiziționeze o mașină. Avantajul concediul fără plată este că, timp de un an, postul le este rezervat, iar după aceea se pot reîntoarce la catedră, beneficiind de aceleași drepturi ca și înainte. „Solicitarea de concediu fără plată a devenit în ultimii ani un adevărat fenomen și în învățămînt. În acest an, numărul cererilor depuse a fost mult mai mare decît în anii precedenți”, spune și Constantin Năstac, inspector de personal.
În numai o lună, la ISJ au fost depuse peste 120 de cereri de concediu fără plată, din care instituția a aprobat pînă acum 79. Statistica arată că 32 de cereri au fost aprobate învățătorilor, 17 educatorilor, cinci profesorilor de matematică, patru celor de română și cinci profesorilor de educație fizică.
Și dascălii cu experiență se leapădă de învățămînt
Nemulțumiți de condițiile oferite au început să fie și profesorii experimentați, pentru care este ceva mai greu să se reorienteze profesional. „Pentru prima dată, nu numai tinerii depun cereri de concediu fără plată, ci și dascălii cu vechime și experiență, care au grade didactice. Au fost cîteva cazuri izolate în această toamnă, însă este un semn că nu doar cei tineri încearcă să găsească alternative”, a opinat inspectorul Ardeleanu.
Legea spune că profesorii pot solicita un an de concediu fără plată, dacă în ultimii zece ani nu au mai beneficiat de acest drept. Cei care solicită pentru a doua sau a treia oară acest lucru trebuie să facă dovada că urmează cursuri de specializare cu profil didactic. Posturile profesorilor care renunță pentru un an la salariul de dascăl sînt rezervate, ceea ce înseamnă că după intervalul de un an ei se pot reîntoarce la catedră fără nici o problemă.
(Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns