Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR a luat atitudine fata de intentiile Guvernului si ale Presedintiei de a impune Legislativului modificarea OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati si a OUG 90/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate.
„Aceste acte – spune directorul executiv al Filialei Bacau a CECCAR, Constantin Pastrav – se vor o «confiscare» a activitatii membrilor organizatiei noastre, prin infiintarea unui organism «guvernamental», a unei «struto-camile» cu substrat economic de «finantare-fortata» a acestuia de catre profesionistii contabili”. Pozitia CECCAR fata de propunerile initiale ale Directiei de Reglementari Contabile au fost prezentate în scris si oral sedintei Comitetului Consultativ de Raportare Financiara din iunie si septembrie a.c.
Marea majoritate a propunerilor, desi nu erau necesare, au fost acceptate, fiind propuneri pentru probleme deja reglementate în cadrul CECCAR.
„Dupa ce s-au cerut si primit tot felul de consultatii si de materiale documentare despre cum este organizata profesia contabila în Europa – se arata intr-un memoriu al CECCAR -, în speranta ca se va gasi macar un singur exemplu de referinta pentru ce ar dori sa faca Ministerul Finantelor Publice, scopul declarat fiind reorganizarea profesiei contabile în România, ne aflam în fata unor propuneri de reglementari care dovedesc contrariul.
Desi nu s-a gasit o astfel de referinta, desi nu s-a mai gasit o situatie similara celei din profesia contabila din România (caracterizata prin dezmembrare, divizare a ceea ce exista si costuri sociale ridicate în loc de inovare, coagulare, simplificare si costuri reduse pentru întreprinderi), proiectele tradeaza adevaratul scop si obiectivele reale urmarite: transferarea raspunderii pentru situatia din profesia contabila la un alt organism care se doreste a se creea, asa zisul Consiliu de supraveghere a activitatii de audit statutar si a profesiei contabile, caruia i se promite ca salariatii vor putea primi salarii private, de la organisme private, desi este declarat organism public care este condus de reprezentanti ai institutiilor publice.
Spiritul acestor propuneri de reglementare s-ar putea prezenta foarte sintetic astfel: „avem un CECCAR bine organizat, cu o buna gestionare a profesiei, cu o buna recunoastere în mediul de afaceri si o extraordinara recunoastere internationala, dar pentru ca avem nevoie de banii expertilor contabili trebuie sa introducem aceasta organizatie sub control guvernamental”.
Asupra memoriului CECCAR si a argumentelor pe care le contine vom reveni. (Petru DONE)
Lasă un răspuns