„M-a «îmbolnăvit» ce am văzut aici!”
• asta e concluzia unui vizitator al „Expoconstruct 2003” • succesul manifestării a fost asigurat de standurile care expun produse de larg interes
„Expoconstruct 2003” este, cu siguranță, cea mai mare și mai reușită manifestare expozițională organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău. Asta nu după spusele organizatorilor, ci după publicul numeros care s-a perindat în primele două zile pe la standurile celor peste 90 de firme expozante. Chiar participarea firmelor constituie un record, Doru Simovici, președintele CCIA, recunoscînd că spațiul Sălii de Atletism s-a dovedit neîncăpător pentru toate firmele solicitante, așa că unii au fost refuzați. „Nu este doar meritul Camerei, ci și al asociațiilor profesionale din Bacău”, spune Doru Simovici. El consideră că ediția din acest an a „Expoconstruct”, a opta, are cea mai mare amploare din țară, după manifestările expoziționale organizate la București. Simovici crede că abundența de la această expoziție se datorează faptului că „Bacăul este o piață activă, în plină dezvoltare”.
Succesul acestui tîrg în rîndul băcăuanilor pare să vină și din faptul că este una dintre puținele manifestări cu un puternic caracter practic, de mare interes pentru toată lumea. De altfel, Simovici a și declarat că „în standuri găsim tot ce ne-am dori să avem cu toții acasă”. Așa și e, nu lipsește nimic: de la materiale de construcții la instalații sanitare, de la corpuri de iluminat la colivii de păsări și acvarii, de la feronerie la instalații de încălzire, de la jaluzele verticale și orizontale la uși de garaj automatizate. „Am trecut întîmplător pe aici, dar am văzut că intrarea e gratuită și am vizitat. M-a «îmbolnăvit» ce am văzut aici. N-am eu bani, că aș goli expoziția de produse. De unele dintre ele nici nu știam că ar exista”, ne-a declarat Valentin Ursu, unul dintre vizitatori.
Expoziția este deschisă pînă luni, 27 ianuarie.
are foto, cod livi
Parchet pe care se poate stinge țigara
Firma Di Livio din Bacău a adus pe piața românească un parchet laminat, care nu se zgîrîie, nu se tocește și nici nu se umflă de la apă. De fabricație germană, parchetul Witex este garantat între 10 și 15 ani, în funcție de traficul pe care trebuie să-l suporte (10 ani pentru duritate AC3 – trafic intens și 15 ani pentru duritate AC4 -trafic industrial). „Nu se umflă sub nici o formă, chiar dacă stă un timp mai îndelungat în apă”, dă asigurări Florinela Moisă, consilier marketing la firma Di Livio. Parchetul este făcut din fire și fibre de lemn, impregnate cu lacuri foarte rezistente la apă. În plus, Florinela Moisă spune că „se poate stinge țigara de parchet, fără ca acesta să fie afectat în vreun fel”. Unicat în România, parchetul Witex mai are o particularitate demnă de luat în seamă: se asamblează prin clipsare, datorită sistemului „LocTec”. Adică nu se lipește cu nici un adeziv, ci prin îmbinarea bucăților de parchet. Asta face și montarea să fie ultra-rapidă: de exemplu, nouă metri pătrați se asamblează în cel mult două ore.
Pe lîngă faptul că se montează și demontează repede, acest tip de parchet se zgîrîie foarte greu, datorită oxizilor de aluminiu, care asigură o foarte bună protecție. Acesta pare să fie idealul oricărei gospodine amatoare de schimbări dese ale mobilei din casă: parchet lucios și care nu se strică după împinsul de colo-colo al șifonierelor. „Nu se rașchetează, nu se paluxează”, ne mai zice Florinela Moisă. Deci întreținerea nu costă mai nimic. Di Livio este unicul importator al acestui parchet, în 27 de modele și grosimi de 7, 8, 9 sau 10 milimetri. În funcție de grosime, metrul pătrat costă între 300.000 și 500.000 de lei, iar montajul este gratuit în ianuarie. În restul anului, metrul pătrat se montează pentru 50.000 de lei/metrul pătrat. Moisă ne-a dezvăluit că parchetul Witex poate fi admirat la Restaurantul Latin, magazinele Bigotti și Janette și în numeroase cabinete medicale. Printre cumpărătorii acestui tip de parchet s-au numărat unele personalități, ale căror nume nu ne-au fost dezvăluite. Potrivit Florinelei Moisă, aceste personalități vin să-și aleagă parchetul însoțite de soț sau soție. „În general, alegerea se face de comun acord între soți”, spune Moisă, care a lăsat să se înțeleagă că mai greu atîrnă cuvîntul soțiilor.
are foto, cod hidr
Hidromasaj din picioare
Standul firmei băcăuane Dedeman atrage atenția curioșilor printr-o cabină de duș cu hidromasaj, produsă în Spania de firma Sanyc Ces. Cabina este etanșeizată cu sticlă de cristal, cu închidere magnetică și montată pe rame de un alb pur, despre care ni s-a spus că nu se îngălbenește. Detalii am primit de la Alexa Leonard, agent de vînzări la Dedeman, care ne-a explicat că dușul este dotat cu o baterie nemțească, marca Grohe, și o bară de duș reglabilă de înălțime. Pînă aici, nimic nou. Ineditul vine de la cele opt duze de hidromasaj, orientabile și reglabile pe direcție și presiune. Această variantă de duș costă mai puțin de 50 de milioane de lei, dar dotările suplimentare pot ridica prețul la peste suta de milioane de lei.
La cabina de duș cu hidromasaj se mai poate adăuga o saună sau alte serii de duze, pentru masaj cervical, lombar. Cine dă banii pe așa ceva își poate asigura și duze pentru masajul picioarelor sensibile. Posibilitățile de relaxare nu se opresc aici. Ele continuă printr-un sistem de terapie prin lumină sau cromoterapie, cu săruri de crom. Amatorii de karaoke pot cere și montarea unui radio. Telefon nu are, dar asta nu a fost un impediment pentru un client care a plătit peste 3.000 de euro pentru varianta cu dotare maximă a cabinei de duș.
are foto, cod milea
Ușă din lemn lipit felii
Firma Milea Impex din Dărmănești prezintă publicului sisteme de tîmplărie din lemn și aluminiu. Uși și ferestre din lemn stratificat cu geam termopan, acesta pare să fie viitorul în tîmplăria celor cu venituri peste medie. Mihai Lungu, administratorul firmei distribuitoare ale produselor Milea Impex, ne spune că lemnul este stratificat, din felii de lemn lipite cu un adeziv special. „Se vinde bine, mai ales în Occident. La noi mai puțin, pentru că este mai scump decît PVC-ul sau aluminiul”, explică Lungu. O astfel de ușă costă, la preț promoțional, 333 de euro, fără taxe și montaj. Un alt produs unicat adus pe piață de Milea Impex este tîmplăria avînd drept compoziție aluminiu, la exterior, umplut cu plastic ignifugat, material care se apropie de calitatea lemnului. O fereastră de acest fel din două canate costă 100 de euro, tot preț promoțional.
are foto, cod plus
Copertine, jaluzele și uși de garaj motorizate
Sisteme complete pentru ferestre a adus la tîrg Electric Plus Bacău. Jaluzele circulare, tip rulou, pentru sere, plisse-uri, „romane”, din lemn, aluminiu, pînză și orice alt material cerut de client, într-un număr nelimitat de culori. Toate modelele sînt lavabile și tratate antistatic. Materialele sînt aduse din Italia și montajul se face după standardele cerute de producător. Liliana Roman, director la Electric Plus, ne spune că toate tipurile de jaluzele pot fi motorizate. Sistemul propus de firmă este foarte bun pentru persoanele comode, care preferă să ridice sau să coboare jaluzelele cu telecomandă sau de la un întrerupător electric. Liliana Roman ne asigură că prețurile sînt aceptabile, iar singurele jaluzele mai scumpe sînt cele din lemn „adevărat”, care „dau o căldură extraordinară atmosferei din casă”.
Pe lîngă jaluzele, se mai pot cumpăra și perdele, și acestea motorizate. Tot noutate sînt și copertinele motorizate complet, care se deschid la soare și se strîng cînd plouă sau este vînt puternic. Totul este facilitat de un senzor, care „simte” schimbările vremii. „Sînt clienți care și-au montat așa ceva la etajul zece, dar cele mai multe am vîndut pentru cei care stau la casă. Electric Plus mai aduce pe piața Bacăului trei tipuri de uși de garaj: rulou, secționată și rabatantă. toate pot fi acționate electric, prin telecomandă. Cu precădere, aceste sisteme sînt solicitate de deținătorii de case cu garaj în curte.
are foto, cod vasion
Casa, de jos pînă sus, de la interior la exterior
La Vasion, de toate pentru toți. „Avem noutăți din domeniul construcțiilor, de la fundație pînă la acoperiș, inclusiv mobilă, dar la comandă. trei produse atrag atenția la standul Vasion. Primul ar fi setul de vopsele Dufa, Efekt Design și profesionale, ProfiTec. Primul tip de vopsele poate fi folosit de orice persoană, cu oarece îndemînare și imaginație. Vopselele profesionale sînt destinate specialiștilor și garantate 15 ani. „Asta nu înseamnă că după perioada de garanție cade de pe perete”, spune Iosif Bursuc, asistent tehnic la Dufa România. Toate vopselurile Dufa sînt albe și se pot nuanța cu pigmenți colorați, la dorința clientului.
Sistemul de învelitori Bramac, produse în Ungaria, acoperă peste 200 de case din județul Bacău, inclusiv noua vilă de la ieșirea spre Onești a unui cunoscut demnitar județean. Adrian Cepoi, de la Bramac Sisteme de Învelitori ne spune că țiglele acestei firme sînt oarecum mai scumpe decît altele, dar „mai calitativă”. Țigla Bramac este din beton colorat în masă și protejat la suprafață cu un strat de rășini. Garanția acordată de firmă este de 30 de ani, dar durata de viață este, conform producătorului, 80 de ani. Metrul pătrat de țiglă costă între 6,5 și 13,7 euro.
Vedeta standului Vasion este mașina de tencuit PFT, produsă de nemții de la Knauf. Patru muncitori care deservesc această mașină pot tencui într-o zi de lucru peste 400 de metri pătrați de zidărie. „Peretele iese gata finisat, numai bun de văruit”, spune Valentin Ceaușu, reprezentant vînzări la Vasion. Mașina costă circa 6.000 de euro și este foarte solicitată de firmele de construcții din țară, dar, din păcate, nu și din Bacău. Mașina de tencuit permite blătuirea pînă la 12 metri înălțime, dar, demontată, poate să încapă și pe ușa unui apartament. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns