Exporturile de bunuri romanesti în anul 2010 se vor majora cu 3,5%, iar cresteri peste medie sint estimate pentru grupa de produse ale industriei constructiilor de masini si cea a produselor agroalimentare. Aceasta a fost concluzia unui seminar organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in parteneriat Institutia Prefectului si Camera de Comert si Industrie, recent, in Bacau. Seminarul a abordat probleme ale programelor de sprijin acordat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si activitatii de export. Directorul general al Camerei de Comert, Mihai Tulbure, a facut, pentru cititorii nostri, o sinteza a ideilor lansate in seminar. Iata, astazi, cum este estimata starea comertului exterior in acest an, vazuta de Ministerul Finantelor Publice – Comisia Nationala de Prognoza.
Conform prognozei interimare din februarie 2010 a Comisiei Europene, economia UE isi va reveni treptat, dar procesul de refacere din intreaga Europa va ramine fragil pe tot parcursul anului 2010. De asemenea, estimarea comerţului exterior romanesc pe termen mediu are la baza si evoluţia favorabila a acestuia in ultimele doua luni ale anului 2009. Plecind de la aceste premise, se apreciaza ca exporturile de bunuri romanesti în anul 2010 se vor majora cu 3,5%. In privinta exporturilor, cresteri peste medie sint estimate pentru grupa de produse ale industriei constructiilor de masini si cea a produselor agroalimentare (5,1% respectiv 4,9 %). Exporturile de produse cu valoare adaugata ridicata, cuprinse in grupa de produse ale industriei constructiilor de masini, vor reprezenta circa 45% din total exporturilor. Datorita acestei ponderi semnificative, cresterea acestei grupe de produse va contribui, in acest an, cu circa 65% la majorarea exporturilor de bunuri.
Mai mult export in afara UE
Din punct de vedere al repartizarii geografice a exporturilor de bunuri, se estimeaza o accelerare a exporturilor catre zona nonUE, acestea majorindu-se cu 4,1%, cu 0,8% peste cresterea exporturilor intraUE (3,3%). Exporturile catre UE vor inregistra o crestere sub medie cu 0,2%, dar vor continua sa reprezinte aproape 2/3 din exporturile romanesti. Cresteri ale importurilor peste medie se estimeaza pentru grupele de produse ale industriei constructiilor de masini (6%), produse minerale (4,6%), metale comune si articole (4,5%) si articole de piatra, ciment, sticla (4,6%). Structura importurilor este, de asemenea, dominata de produsele industriei constructiilor de masini care reprezinta 36% din total importuri contribuind, astfel, in proportie de peste 50% la majorarea importurilor. Spre deosebire de importurile din UE, cu o crestere de 4,1%, cele din zona nonUE vor fi ceva mai dinamice (4,4%), situindu-se, astfel, cu 0,2% peste importurile totale.
Electronicele ramin la putere
Din punct de vedere al Clasificarii Produselor pe Activitati, cele mai dinamice exporturi sint cele de calculatoare si produse electronice si optice, precum si cele de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice, cresterea acestora fiind estimata, pentru anul 2010, la 26,5%, respectiv 16,3%. Cresteri peste medie se asteapta si la autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci, care detin, de departe, cea mai insemnata pondere in exporturi de (16,4%), al caror export se va majora cu 3,9%. Aproape 60% din majorarea exporturilor din industria prelucratoare se datoreaza cresterilor estimate la exporturile de calculatoare si produse electronice si optice. De asemenea, cresterea exporturilor de produse autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci, va contribui in proportie de circa 18% la majorarea exporturilor din industria prelucratoare. Peste media nationala se vor situa si exporturile de produse ale agriculturii si vinatorii, cu o crestere cu circa 5%. (Petru DONE)
Lasă un răspuns