Galeriile „Velea” au găzduit, pentru a doua oară de la înființare, o expoziție personală a unui artist plastic băcăuan. Într-un cadru cu un pregnant aer victorian, Carmen Poenaru și-a vernisat sîmbătă, 25 octombrie, expoziția personală de pictură „Grădina sufletului”. La deschidere au participat oameni de cultură precum Ilie Boca, Dumitru Macovei, Ovidiu Genaru, Aurel Stanciu și mulți alții. Chiar dacă printre invitați s-a numărat și Constantin Donea, directorul Direcției pentru cultură, culte și patrimoniu Bacău, acesta s-a situat mai mult pe poziția de iubitor de artă, fapt care a redus la zero prezența autorităților locale la acest eveniment.
Prezentarea expoziției s-a desfășurat într-o manieră destinsă, mai puțin protocolară, în concordanță cu aerul familial creat de arhitectura sălii, dar și de participanți. Cuvîntul de început l-a avut pictorul Ilie Boca, acesta vorbind despre „îndemnul spre o stare indusă de a rămîne cît mai mult în fața lucrării, pentru un dialog mai îndeaproape cu aceasta. Într-un cuvînt, un succes!”
Profesorul Aurel Stanciu a amintit apoi de nonconformismul artistei în tot ceea ce realizează, fie ea creație vestimentară, artă decorativă sau pictură, de trecerile de la tumultul cotidian specific urbei la liniștea livezilor de la Tescani.
„Expoziția a venit pur și simplu. Nu a făcut obiectul unui lucru prestabilit. A fost o stare de suflet care și-a găsit exprimarea fără să pună probleme de personalitate și fără să fie trecută prin filtrul gîndirii, o stare de a ființa și de a iubi”, a declarat Carmen Poenaru în finalul vernisajului. Motivul culorii galbene, esență pură, pigment nealterat, a fost asociat de către artistă cu lumina, expansiunea simțurilor dincolo de granițele impuse de gîndire.
Gheorghe Frantz, proprietarul galeriilor, a ținut să sublinieze că este onorat de prezența unor artiști precum Ilie Boca sau Carmen Poenaru, mai ales că aceasta din urmă a ales aceste galerii pentru a se exprima într-un stil nou de abordare artistică. „Arta rămîne, ea are întotdeauna ceva de spus, ea precede viața cotidiană cu 100 de ani, influențînd-o. Brâncuși ne-a învățat simplitatea într-o vreme în care noi aveam la uși clanțe cu motive florare. De aceea, nu mă voi lăsa și voi promova cu toată puterea arta și artiștii, chiar dacă asta înseamnă să rămîn fără bani de pîine, continuînd să fiu fidel crezului împărtășit de mentorul și profesorul meu, Gheorghe Velea”, a conchis Frantz. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns