Societățile comerciale din județul nostru pot avea doar de cîștigat în cazul în care decid să angajeze tineri absolvenți pe o perioadă de cel puțin trei ani de zile. Pentru aceste firme, legea prevede un an de subvenții lunare, în funcție de nivelul de studii al proaspeților salariați. „Considerăm că noile reglementări în sistemul asigurărilor de șomaj, deja aplicabile din iunie, vor duce la o creștere vizibilă a interesului angajatorilor de a încadra absolvenți, ca și la dezvoltarea inițiativei private în rîndul studenților” este de părere Octavian Țicău, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Concret, agenții economici băcăuani care încadrează absolvenți cu contract de muncă valabil măcar trei ani, beneficiază de subvenționarea lunară pe 12 luni, prin forțele de muncă, a posturilor astfel create. „Stimularea lor se face diferențiat, după studiile angajaților. Pentru absolvenții de școli profesionale sau de arte-meserii, se primește lunar un salariu minim brut pe economie, adică 2,8 milioane de lei. Pentru cei care au terminat un liceu sau o post-liceală, se primește suma de 3,5 milioane, corespondenta a 1,2 salarii minime. Cît despre foștii studenți sau masteranzi, firma va primi pentru fiecare 1,5 salarii minime, adică circa 4,2 milioane de lei” a explicat purtătorul de cuvînt al AJOFM Bacău, Claudiu Boangiu. Regula este aplicată dealtfel, timp de 18 luni, și societăților care integrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenți cu dizabilități. „Trebuie de asemeni precizat că, pe parcursul celor trei ani, angajatorii pot organiza pentru absolvenții încadrați cursuri de pregătire profesională, acțiune subvenționată tot din bugetul asigurărilor” ne-a mai spus reprezentantul forțelor de muncă.
De la începutul lui 2002, mai mult de o mie de absolvenți băcăuani au reușit să se angajeze pe locuri subvenționate de AJOFM. Dintre ei, 279 s-au încadrat în primele șase luni ale acestui an. Numărul pare a fi în continuă creștere, dacă ne gîndim la cele 348 de persoane angajate în tot anul 2003 pe astfel de locuri. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns