Compania E.ON Gaz a prezentat, saptamina trecuta, metoda de masurare a consumului de gaze naturale în unitati de energie si facturarea contravalorii acestuia în functie de continutul energetic. Asupra acestui eveniment, caree a avut loc la Tirgu Mures, am insistat la momentul potrivit. Metoda este deja practicata în tarile Uniunii Europene, iar de la 1 iulie, în conformitate cu standardele europene, si în România s-a efectuat trecerea la masurarea gazelor naturale în unitati de energie si la tarifarea acestora în functie de continutul energetic. E.ON aplica noul tip de facturare, pentru toti clientii, din aceasta luna. Astazi revenim cu un exemplu de calcul pentru factura unui client obisnuit.
Noua masura este prevazuta în Legea gazelor nr. 351 din anul 2004 si este reglementata prin Ordinul nr. 56/03.06.2008 al Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Sistemul se aplica pentru toti operatorii din industria gazelor naturale: producatori, transportatori, distribuitori si furnizori de gaze naturale. „Facturarea gazelor naturale consumate – a spus presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Frank Hajdinjak – se efectueaza în functie de continutul de energie al acestora, fiind facuta în lei/MWh. Continutul de energie al gazelor naturale este determinat de indicatorul denumit «putere calorifica superioara», care reprezinta cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale, si este exprimata în kWh/mc”. Puterea calorifica superioara reprezinta un parametru de calitate al gazelor naturale si variaza în functie de sursa de provenienta (originea) acestora. Astfel, calculul energiei consumate se realizeaza prin înmultirea volumului de gaze naturale consumat într-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica superioara a acestora si cu un pret unitar exprimat în lei pe unitate de energie consumata. Volumul gazelor naturale consumate va fi determinat, ca si pina în prezent, pe baza citirii contoarelor de gaz existente, care vor ramine în functiune. La cantitatea de energie consumata va fi aplicat tariful reglementat de ANRE.
Cit costa, energetic, mia de metri cubi de gaze
Daca un client casnic a utilizat 100 de metri cubi de gaze naturale, aceasta valoare fiind înregistrata de contor, într-o zona de calitate a gazelor unde s-a înregistrat o putere calorifica superioara a gazelor naturale livrate de 10,660 kWh/mc, factura acestui client se va calcula astfel: volumul masurat in conditii de referinta inmultit cu puterea calorifica superioara (100 X 10,660), care este gal cu 1.066 MWh. La energia consumata se aplica pretul final reglementat de ANRE pentru categoria din care face parte clientul (de exemplu 104,41 de lei pe MWH, deci factura va fi de 111,3 lei. La aceasta valoare se adauga TVA, rezultind valoarea totala a facturii. Puterea calorifica a gazelor este diferita în functie de cimpurile de unde sint extrase si este stabilita lunar de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe baza masuratorilor efectuate la intrarea gazelor în sistemul national de transport. Ea este cuprinsa între 9,7 si 11,6 kWh/mc. Cea mai mare putere calorifica a fost stabilita pentru judetele Galati, Braila, Vrancea, Buzau, iar cea mai mica în Prahova, Brasov, Covasna si Sibiu.
Diferenta o face calitatea gazului
Avantajul noului sistem de facturare pentru consumatori este acela ca vor plati acum cantitatea exacta de energie pe care au consumat-o si nu volumul de gaze naturale, indiferent de calitatea lor. „Pentru îndeplinirea aceleiasi operatii, în conditiile folosirii aceluiasi tip de aparat de utilizare – a mai spus Frank Hajdinjak -, o putere calorifica superioara mai ridicata conduce la utilizarea unui volum necesar mai mic de gaze naturale, iar o putere calorifica superioara mai scazuta conduce la utilizarea unui volum de gaze naturale mai mare. De asemenea, în cazul în care clienti din zone diferite consuma un volum de gaze naturale identic, cei situati în zone unde valoarea puterii calorifice a gazelor naturale este peste medie vor avea de platit ceva mai mult decit clientii situati în zone unde valoarea puterii calorifice superioare a gazelor naturale este sub medie”. Acestia din urma vor avea de platit ceva mai putin pentru acelasi volum, deoarece cantitatea de energie continuta în gaz este mai mica. Dar, în schimb, ei vor consuma un volum mai mare (în metri cubi) pentru a obtine o cantitate de energie aidoma cu cei din prima categorie. Cresterea contravalorii facturilor de gaze naturale se datoreaza majorarii costurilor de achizitie a gazelor naturale si este independenta de introducerea noului sistem de facturare pe baza cantitatii de energie consumate.
Lasă un răspuns