• băcăuanii plătesc la întreținere mai puțin decît anul trecut, însă facturile sînt în continuare foarte greu de acoperit • o familie care locuiește într-un apartamentu de 60 mp trebuie să achite numai pentru căldură aproape 1,7 milioane de lei • n menținerea la același tarif a gigacaloriei și montarea de gigacalorimetre au dus la scăderea prețului pentru un metru pătrat la întreținere
Achitarea facturilor la întreținere reprezintă, în continuare, o mare bătaie de cap pentru proprietarii apartamentelor rămași racordați la sistemul centralizat de încălzire. Chiar dacă în perspectiva alegerilor din acest an Guvernul a menținut la 800.000 de lei prețul gigacaloriei pentru populație, facturile pentru perioada de iarnă scot lunar din buzunarele băcăuanilor aproape un salariu, adică mult mai mult decît își pot permite oamenii de rînd. Locatarii care nu au avut bani să-și monteze propria centrală termică de apartament și au rămas clienții firmelor centralizate de încălzire au de achitat, în contul facturilor pentru încălzire din luna decembrie, sume care variază între 22.000 de lei/mp și 33.000 de lei mp. La Asociația de Proprietari 13 Mărășești, spre exemplu, costul unui pentru pătrat la încălzire variază între 22.000 de lei și 28.000 de lei. „Diferențele de preț care apar între un bloc sau altul din cadrul aceleiași asociații sînt date de nivelul consumului din fiecare bloc, pentru că toate sînt dotate cu gigacalorimetre. Unii locatari reglează gigacalorimetrele, alții nu”, spune Gheorghe Danie, administratorul Asociației 13 Mărășești. Interesant, anul trecut, cînd nici unul dintre imobilele din asociație nu avea aparat de întregistrare a consumului de agent termic, tariful pentru același metru pătrat la încălzire era de 35.000 de lei.
Și la Asociația de proprietari Oituz 1, deservită de o centrală termică de la Termloc, locatarii trebuie să achite aproximativ 28.500 de lei pentru fiecare metru pătrat al apartamentului. Față de luna decembrie a anului trecut, scăderea este de aproximativ 5.000 de lei pentru fiecare metru de suprafață utilă. „Față de anul trecut, facturile sînt mai mici și pentru că în luna decembrie 2003 a fost mult mai cald decît în decembrie 2002. Din cauza fluctuației temperaturilor exterioare, nu se poate face o comparație justă între facturile din cei doi ani”, spune și Constantin Ciobanu, administratorul Asociației de Proprietari Oituz 1.
Și în cazul asociațiilor de proprietari racordate la sistemul de termoficare de la CET există diferențe favorabile locatarilor la tariful încăzirii față de luna decembrie 2002. Nici în acest caz, însă, comparația cu luna similară din 2002 nu este tocmai relevantă, pentru că CET s-a confruntat, în luna decembrie, cu două avarii consecutive, care au lăsat mai multe zile fără căldură apartamentele deservite.
Locatarii din Asociația de Proprietari Milcovul au de achitat, pentru luna decembrie, 20.000 de lei/mp, fată de 23.000 de lei în luna decembrie 2002. De departe, cel mai mult au de achitat locatarii din zona Bucegi racordați la punctul termic 30, pentru care întreținerea va ajunge la 33.000 de lei. „Este foarte mult, mai ales că în decembrie nu am avut căldură o săptămînă și am înghețat de frig în case. Nu sînt de acord să plătesc suma asta, care sînt convinsă că include mai mult pierderi decît servicii”, spune Maricica Vasilescu, unul dintre locatarii racordați la PT 30.
În medie, pentru luna decembrie, băcăuanii trebuie să achite aproape 1,7 milioane de lei, în cazul în care locuiesc într-un apartament care nu are mai mult de 60 de metri pătrați. Dacă au nenorocul de a avea o casă mai mare, facturile la întreținere din luna decembrie le vor da mult mai multe bătăi de cap. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns