• oficialitățile băcăuane spun că declararea falimentului pentru o societate cu o importanță atît de mare în peisajul economic băcăuan are un impact psihologic deosebit • finanțiștii spun însă că asta nu este o tragedie, pentru că, chiar dacă a fost declarată deschisă procedura falimentului, asta nu duce la disapriția fizică a rafinăriei
Oficialitățile județului Bacău privesc cu îngrijorare declararea falimentului Rafinăriei Dărmănești. Toți specialiștii contactați de noi au recunoscut că impactul psihologic în acest caz este unul deosebit, pentru că multă vreme rafinăria a fost unul dintre pilonii economici ai județului. Acest lucru este cu atît mai evident cu cît, pînă în prezent, este primul faliment din România al unei rafinării de talia celeia de la Dărmănești. În plan economic, falimentul este privit diferit. „Este bine că s-a ajuns în acest stadiu, pentru că era și timpul să se pună cep unei găuri negre, care are datorii imense la stat, dar și la SNP Petrom, companie care tot a statului este, atîta timp cît încă nu s-a privatizat”, ne-a declarat deputatul Valeriu Gheorghe. De aceeași părere este și deputatul Nicolae Sersea, care pune pe primul loc impactul psihologic pe care îl are acest lucru asupra oamenilor din zonă, dar și impactul social. „Se vor crea probeleme deosebite printre locuitorii din Dărmănești, care sînt legați la sistemul de încălzire ce aparține rafinăriei. A fost acolo și o conjunctură nenorocită, pentru că sînt două rafinării foarte apropiate ca localizare geografică, contruite la vremea lor să prelucreze petrolul din Moldova. Cum producția de petrol s-a redus, nu te poți baza doar pe producția de cocs accicular, a cărei piață a cam dispărut și ea. Se discuta deja de cîteva luni dacă Rafinăria Dărmănești va mai exista sau nu”, a precizat deputatul Nicolae Sersea.
Tot despre impactul psihologic ne-a vorbit și deputatul Vasile Nistor. „Impactul psihologic este deosebit, pentru că un faliment al unei societăți atît de importante, cu efecte sociale deosebite, încă nu s-a mai înregistrat în România. Acolo ori au gestionat prost toată afacerea, ori au avut interes să o devalizeze”, ne-a spus și Nistor.
Pe plan local, președintele Consiliului Județean, Neculai Lupu, spune că declararea falimentului pentru orice societate din județ este un lucru care întristează. „Noi, ca bugetari, nu putem să ne bucurăm cînd intră în faliment o societate. În primul rînd, sînt oameni care rămîn fără locuri de muncă, iar în al doilea rînd, este vorba despre fonduri mai puține atrase la bugetul de stat. Nu pot să privesc Rafinăria Dărmănești în mod particular, pentru că este la fel ca oricare societate mare din județ”, spune președintele Consiliului Județean Bacău.
Finațiștii sînt mai detașați și spun că nu-i o tragedie
Neimplicați emoțional, finanțiștii spun că nu-i un capăt de țară ce s-a întîmplat. Ba chiar, pentru fisc, declararea falimentului rafinăriei s-ar putea dovedi benefic, în primul rînd pentru că ar avea posibilitatea să se înscrie pe lista creditorilor. „Sîntem printre creditorii cei mai mari ai Rafinăriei Dărmănești și automat vom intra și noi în componența Comitetului creditorilor acestei societăți. Asta înseamnă că în prima etapă a aplicării Legii falimentului și reorganizării, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) va participa la luarea deciziilor privind reorganizarea. În situația în care administratorul judiciar desemnat nu va primi aprobarea programului de reorganizare al rafinăriei, DGFP va opta în etapa a doua ca societatea să fie vîndută ca activ, în integralitatea sa. Și într-o situație, și în alta, falimentul rafinăriei nu înseamnă desființarea fizică a societății, ci doar, eventual, trecerea ei în proprietatea altcuiva. Ea va funcționa și în actuala structură a acționariatului, și în proprietatea altcuiva”, ne-a spus Petru Hăineală, directorul DGFP Bacău.
Judecătorii Secției Comerciale a Tribunalului Bacău au decis în ședința de luni, 6 octombrie 2003, să declare starea de insolvență a Rafinăriei Dărmănești, la cererea SNP Petrom. Conducerea SNP Petrom a înaintat cerere de declanșare a procedurii de faliment și reorganizare judiciară pentru rafinăria Dărmănești, pe care o scoate datoare cu 5.176 de miliarde de lei. Suma reprezintă contravaloarea mărfii și penalităților de întîrziere calculate din 30 decembrie 1999 pînă la 30 aprilie 2003, perioadă în care s-au derulat relațiile de afaceri dintre rafinăria devenită proprietatea lui Corneliu Iacobov și compania de stat. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns