Un bărbat de 46 de ani din județul Neamț a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la înşelăciune, furt calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, loviri şi alte violenţe. Acesta pretindea că este angajat E.On și pretindea sume de bani pentru repararea unor probleme la instalațiile electrice.
Cel în cauză este bănuit că la data de 4 decembrie, în jurul orei 13.00, s-a prezentat la locuința unei persoane de sex feminin de 78 de ani din Bacău și sub pretextul că este angajat al societății de furnizare a energiei electrice a fost primit în locuință. Cel în cauză a pretins că a identificat nereguli la instalația electrică a imobilului și ar fi solicitat o sumă de bani pentru a remedia defecțiunile. În momentul în care a fost refuzat bărbatul în cauză a agresat partea vătămată și părăsit imobilul fără a solicita și fără a sustrage bunuri sau bani. La plecare a blocat ușa de la intrare astfel încât partea vătămată să nu poată ieși din locuință.
De asemenea, din cercetări a rezultat că în aceeași zi, în jurul orei 12.00, bărbatul de 46 de ani s-a prezentat sub același pretext la locuința unei persoane de sex feminin de 86 de ani, din Bacău. A solicitat suma de 150 de lei pentru remedierea defecțiunilor constatate la instalația electrică a locuinței. În momentul în care fiul părții vătămate i-a comunicat telefonic bănuitului că va sosi la locuința bătrânei pentru rezolvarea problemei, întrucât acesta nu deține sume de bani, bărbatul de 46 de ani a sustras cheile locuinței și a părăsit imobilul.
În baza semnalmentelor furnizate de părțile vătămate polițiștii au stabilit identitatea bănuitului, care a fost comunicată tuturor patrulelor de siguranță publică și a fost depistat de o patrulă de jandarmi, pe raza municipiului Bacău.
Față de cel în cauză s-a luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la înşelăciune, furt calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, loviri şi alte violenţe.
În unele cazuri anumite persoane profită de de buna credinţă sau chiar naivitatea persoanelor cu care intră în contact.
Pentru a nu deveni victime Poliția recomandă următoarele:
– nu primească în locuinţă persoane străine care oferă așa zise ajutoare ajutoare sau promit avantaje sub orice formă. Escrocii se îmbracă bine, vorbesc frumos, folosesc legitimaţii şi documente false;
– nu intraţi în discuţii sau nu primiţi în locuinţă persoane străine care se arată interesate de bunurile dumneavoastră.
– nu răspundeţi unor mesaje telefonice adresate prin SMS prin care sunteţi anunţaţi că aţi cîştigat premii promoţionale, bani sau excursii din partea unor companii. Nu comunicaţi datele dumneavoastră de identificare și nu trimiteţi în avans sume de bani sau cartele telefonice.
– fiţi circumspecţi cu privire la reprezentanţii unor reţele de utilităţi (E.ON GAZ, E.ON ELECTRICA, ROMTELECOM, CABLU TV) – care vor să verifice instalaţiile existente în locuinţe. Atenție! Angajații acestor firme nu încasează bani la domiciliul clienților, contravaloarea serviciilor prestate regăsindu-se în facturile emise de companii;
– dacă locuiţi în mediul rural nu permiteţi accesul în locuinţă a vânzătorilor sau cumpărătorilor ambulanţi care oferă lucruri ieftine. Aceştia se vor întoarce „vizitându-vă” când nu sunteţi acasă.
liviu a zis
incredibil.hoti peste tot.daca fura de la E-on era ok ptr ca ce probleme face aceasta firma este de strigat la cer….
dar,vine ziua si astora care se cred invincibili