In aceasta luna se implinesc 93 de ani de la vizitele istorice intreprinse la Tirgu Ocna, de catre Familia Regala a Romaniei in zbuciumata vara a anului 1917, din timpul Primului Razboi Mondial.
Regele Ferdinand- „Intregitorul”, primul rege al Romaniei Mari, s-a aflat la Tirgu Ocna impreuna cu generalul Averescu in data de 27 august/9 septembrie, pentru a urmari cum decurg contraatacurile
armatei romane de la Ciresoaia si Cosna, care s-au soldat in final cu respingerea inamicului, dar si cu grele pierderi din partea ambelor tabere.
„Confruntarile aprige de la Ciresoaia si Cosna, desfasurate de-a lungul a trei zile (27 august/9 septembrie-29 august/11septembrie), au relevat capacitatea combatanta inalta a fortelor noastre, rezistenta lor indelungata la mari eforturi si o mobilizare exemplara”, ne-a spus profesorul Corneliu Stoica, istoric al locurilor, autorul celebrei lucrari „Valea Trotusului- Enciclopedie”.
Si Regina Maria a Romaniei, sotia Regelui Ferdinand a vizitat de cinci ori orasul Tirgu Ocna, aflat in vara anului 1917, intr-una dintre cele mai framintate zone de razboi, unde, asa cum relata si istoricul Gheorghe I.Bratianu, „regina a pasit pina in santurile cele mai inaintate ale trupelor romane, imbarbatandu-i pe bravii soldati romani”. In volumul „Povestea vietii mele”, Regina Maria, remarca: „A fost o placere sa vad uimirea incintata a soldatilor cind ma zarira (…) Aceasta vizita facuta soldatilor mei, a fost o mare invatatura pentru mine, iar pentru ei, o bucurie aproape cucernica”.
La 6 august 1928, in prezenta unui alt membru al Familiei Regale- Principele Carol al II-lea (devenit Rege al Romaniei intre 1930-1940), au avut loc festivitatile de inaugurare a Monumentului Eroilor de pe Magura, inalt de 22 m, construit in intregime din piatra cioplita si amplasat la 504 m altitudine, pe muntele Magura. Regele Carol al II-lea, vizitase orasul Tirgu Ocna si impreuna cu mama sa, Regina Maria, in zilele de 6-7/19-20 august 1918, cind Majestatea Sa Regala, a revizitat Tirgu Ocna si locurile unde s-au dat memorabilele lupte de la Ciresoia si Cosna, din timpul Razboiului pentru Intregirea Neamului (1916-1919). (Romulus Dan Busnea)
,marco a zis
VREM CA ASEMENEA INFORMATII SA ABUNDE IN ZIARUL DVS. E ISTORIA NOASTRA , A ACESTOR LOCURI SI TREBUIE SA O STIM CU TOTII––––MULTUMIM.
romu a zis
Domnule Marco, si noi va multumim pentru interesul acordat istoriei locale. Veti mai avea parte de asemenea surprize placute. Inca o data, va multumim.
Autorul