Un bătrîn în vîrstă de 77 de ani, din comuna Tamași, și-a depus actele de solicitare a pensiei abia luna aceasta, la peste 11 ani de cînd are dreptul la această indemnizație. „Nu știu de ce-a durat atît ca omul să-și ceară pensia”, s-a arătat nedumerită Iulia Radu, director adjunct al Casei Județene de Pensii Bacău. „Singurul venit de care mai dispune el este o indemnizație de la armată de vreo 670.000, și aceea solicitată abia de anul trecut”, a mai adăugat reprezentanta CJP.
Bătrînul cu pricina, pe nume Iordache Pădure, locuiește în satul Gioseni, un sat sărac din zona barajului de la Galbeni. Umblă mai mereu la el cu un teanc de acte, majoritatea xeroxate. Cu glas sfîrșit a început să ne povestească cum a rămas fără acte, casă și bani după ani buni de muncă.
„Am lucrat vreo zece ani la CAP și alți cîțiva într-un detașament de muncă al armatei. După Revoluție trebuia să ies la pensie, însă mi-a ars casa din temelii și am pierdut o grămadă de acte, de-a trebuit mult să mă zbat ca să le recuperez. Tot atunci am încercat să-mi iau, cu Legea 18, pămîntul moștenit de la mama”, ne-a spus bătrînul. De la pămînt, însă, avea să îndure multe nenorociri. După doi ani în care s-a folosit de cei 2600 de mp primiți prin primărie, s-a trezit dat în judecată de un consătean. „Andrei Calara s-a folosit de mită și martori mincinoși pentru a mă scoate de pe pămantul meu și am primit și amendă de un milion”, spune bătrînul. De frica pușcăriei, Iordache Pădure a trebuit să-și vîndă casa pentru a plăti cheltuielile de judecată. Iar pămîntul l-a pierdut pe tot, deși a făcut recurs. „Primăria n-a vrut să-mi scoată acte pe moștenirea de la părinți, deoarece avea interesul să-l vîndă altcuiva. Tot pe bază de martori mincinoși am pierdut titlul de proprietate și recolta pentru cinci ani”, acuză, cu lacrimi în ochi, bătrînul.
Am reușit să găsim în sat și o altă persoană implicată în procesele bătrînului. Eva Iancu a fost martoră la tribunal, unde, a declarat ea, ar fi fost agresată de adversarul lui Pădure: „Cred că vecinului meu i s-a făcut mare nedreptate cu pămîntul. Chiar eu am fost luată la bătaie pe motiv că mint în fața judecătorului”.
Întrebat despre toate acestea, primarul comunei Tamași a ridicat din umeri. „Aceeași poveste revine de mulți ani, cu ea bătrînul a ajuns chiar și la președintele Iliescu. Nu este însă singurul caz din comună cu probleme la capitolul pămînt. Este vorba, în ultimă instanță, de hotărîri judecătorești, peste care noi nu putem trece. Iar din cîte știu, există acte care dovedesc faptul că omul și-a cam vîndut proprietățile”, ne-a declarat primarul Gheorghe Tamaș.
Dincolo de procesele interminabile și încurcate, dincolo de adevărul aflat de o parte sau de alta și greu verificabil, rămîne situația disperată a vîrstnicului fără casă și masă, care umblă încă după dreptate. „Am cinci copii, împrăștiați care încotro. Din cauza actelor pierdute, abia recent am putut cere pensie. Înnoptez și eu pe unde pot și bani nu am nici să mănînc. Uneori îmi vine să mă spînzur. Nu vreau decît un petec de pămînt pe care să-mi fac un bordei, să am un acoperiș deasupra capului”, spune Iordache Pădure, cu amărăciunea omului apăsat de vremi.
Ar mai fi posibilă o soluție din partea autorităților pentru bătrînul lipsit de noroc: „Dacă se va putea, îl vom ajuta pe Iordache Pădure să-și pună la punct dosarul de solicitare a ajutorului social conform legii 416, cîteva sute de mii în plus vor folosi cu siguranță acestui om”, s-a angajat primarul din Tamași. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns