Mihai BUZNEA
După o vară fierbinte-fierbinte, pe care am trăit-o la incandescența marilor împliniri social-democrate, iată că timpul începe să dea semne de molcomeală. Climatică, fiindcă cea politică se tulbură precum fenomenele meteo din acest început de săptămînă. Temperaturile caniculare din week-endul abia încheiat n-au fost altceva decît o răbufnire de neputință în fața implacabilului sfîrșit. Gata! De ieri s-a instalat toamna. Care nu a venit cu mîna goală, ci ne-a adus numeroase surprize. Nu ca cele ale Andreei Marin, ci cu totul altele. Am intrat în anotimpul cadourilor de tot felul, iar plămada pregătită de guvernanți crește și iar crește, precum voinicul din poveste, de nu mai poate românul de bine!
De multă vreme n-a fost toamnă mai bogată! Întîi septembrie a sosit încărcat cu daruri precum moș Niculae la copiii de bani gata. Pensionarii au scăpat de griji. Grație politicilor de protecție socială, ei vor primi mai mulți bani cu care să-și desfete zilele bătrîneții. Toată lumea crește cu 2,65 la sută, adică cu doi-trei-patru-cinci poli la pensie. Vă dați seama ce chilipir pe capetele lor și ce efort financiar pe biet bugetul național abia rectificat? Ei, și, zice un uncheș care, în pofida postului prelungit cu care se autoflagelează, nu și-a pierdut simțul umorului: cît îmi scapă ăștia numa’ bine îi dau la pîine, un franc pe zi în plus, că doar știți că s-a reașezat prețul cu 11 la sută. Așa că ce să-mi mai încurc mintea cu resocotirea venitului personal! Uite, d-aia fredonez și eu un cîntecel de pe vremea foametei comuniste, care și ea a fost lungă și fără de sfîrșit, așa-i?: „…dimineață conga/ la amiază foamea/ seara ramazanul/ te culci ca golaaanul!” Păi, nu!
Dar asta, cu pîinea, a fost preludiul, uvertura. Tot de ieri, curentul electric este mai scump. Și gazul metan. Și costurile consultațiilor din centrele medicale de permanență. Precupeții au ridicat, la rîndul lor, prețul buruienilor, al legumelor și fructelor, deși în mod normal tocmai acum ar fi trebuit să fie mai mici. Măcelarii și cîrnățarii se pregătesc, de asemenea, să pună de-o reajustare. Umblă zvonul că și uleiul se cam umflă (în preț). Poți să-i acuzi pe careva de speculă? Nicidecum! Urmează, și ei, tendința generală. Se molipsesc de la guvernnți. Au capacitate de adaptare. Și iată cum aluatul pesedist, frămîntat cu plămadă de minciună, neputință și fariseism, dă pe de lături din covata în care-s puse promisiunile cu rumeneli de brașoave.
Și totuși, deși poate n-o să mă credeți, avem parte, tot în aest debut al toamnei preelectorale, și de numeroase scăderi, fapt ce denotă că viața ne evolueză în ambele sensuri. Ce scade? În primul rînd, puterea de cumpărare, deci – nivelul de trai. Apoi: numărul medicamentelor compensate și gratuite, valoarea compensațiilor și plafoanele valorice atribuite farmaciilor abilitate; speranța de viață și nădejdea de mai bine; mîncarea de pe mese; economiile populației din bănci și fondurile mutuale; numărul locurilor de muncă, doar de la calea ferată urmînd să piardă trenul vreo 19 000 de oameni; încrederea în cei ce ne cîrmuiesc.
Puse alături, plusuri și minusuri, creșteri și scăderi, constatăm că balanța se încăpățînează să se-aplece rău de tot într-o parte, nicicum să se echilibreze. Să fie vorba despre un nou sindrom imuno-deficitar? Tot ce se poate!
Haideți, totuși, să renunțăm măcar pentru o fărîmă de timp la astfel de calcule meschine și gînduri negre! Să ne bucurăm că e toamnă, că am scăpt de temperaturile caniculare și că factura de plată la întreținere ne va fi mai mică întrucît și deoarece băcăuanii, un oraș întreg, tot de ieri și-a luat adio pentru nu se știe cît de la apa caldă. Era, de altfel, un lux, doar s-a demonstrat că terapia cu apă rece e o binefacere pentru toate vîrstele. Acum, benefice cu adevărat ne pot fi plimbările pe aleile parcului desfrunzit și lipsit de flori, sau pe sub poale de pădure. Aer, liniște, romantism, nostalgie. Deconectare totală. Vedeți ce simplu și frumos ne poate fi?!
Lasă un răspuns