• trei dintre farmaciile care anul trecut aveau contract de la Casa de Asigurări au rămas anul acesta pe tușă din cauza unor nereguli • alte 14 farmacii din județ și-au luat adio de la eliberarea de medicamente compensate și gratuite pentru că valoarea contractului era atît de mică, încît ea a fost deja consumată
Multe dintre farmaciile cărora anul trecut le treceam pragul pentru o rețetă compensată și gratuită nu vor mai avea anul acesta nici un drept să vă elibereze astfel de medicamente. Singurul mod în care veți putea lua rețete din cele farmacii aflate în această situație este numai contra cost. Motivul pentru care acestea nu mai au finanțare de la Casa de Asigurări și, implicit, dreptul de a elibera rețete prescrise gratuit sau doar cu o contribuție parțială din partea bolnavului îl reprezintă faptul că, anul acesta, condițiile de contractare au fost mult mai drastice ca în anii trecuți. Potrivit unor calcule pur matematice, care iau în calcul și impozitele plătite anul trecut de proprietarii de farmacii, din cele 82 de farmacii care în 2002 s-au aflat în relații contractuale cu CAS, anul acesta au rămas numai 65 cu finanțare de la asigurări. „Trei dintre cele 17 farmacii care nu mai putut încheia contracte cu noi nu au îndeplinit una dintre condițiile impuse de lege anul acesta. Abaterea a fost legată de faptul că între gestiunea de pe raft și cea din calculator existau neconcordanțe. Alte 14 farmacii nu s-au mai încadrat pentru că din calcule a reieșit o valoare a contractului pe 2003 mai mică decît suma medicamentelor compensate și gratuite eliberate de aceste farmacii în lunile ianuarie și februarie”, a explicat Oana Chelaru, președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS).
Chiar dacă la împărțirea fondurilor pentru medicamente compensate și gratuite au rămas în aceste condiții mai puține farmacii decît anul trecut, acest lucru nu a condus la creșterea plafonului lunar pe care băcăuanii bolnavi îl pot cheltui pe rețete compensate și gratuite. „Din cele 162 de miliarde de lei alocate pînă în august 2003, 66 de miliarde trebuie plătite în contul datoriilor de anul trecut. Rămîn astfel pentru medicamente compensate și gratuite doar 56 de miliarde de lei, dar urmează ca alte 40 de miliarde de lei care au fost oprite de Casa Națională drept garanție să ne fie returnate în vară. Astfel, pentru lunile august și septembrie vor fi eliberate medicamente compensate și gratuite din această garanție”, a adăugat Chelaru. Tot calculele de împărțire a banilor arată că, într-o lună, băcăuanii bolnavi nu au dreptul să consume decît 11 miliarde de lei, bani care nu sînt suficienți și vor crea probleme tot pacienților. Pentru ultimul trimestru al acestui an nu sînt repartizate fonduri, întrucît sumele care vor fi înregistrate în această perioadă la medicamentele compensate și gratuite vor fi considerate din start datorii în contul anului 2004.
Spre deosebire de anii trecuți, însă, CAS are obligația să plătească contravaloarea medicamentelor eliberate de farmaciile aflate în contract la 90 de zile, deci datoriile Casei nu se mai pot lungi pe o perioadă mai mare de trei luni.
Și farmaciștii au însă o obligație cerută de CAS. Pentru ca fondurile alocate într-o lună să ajungă mai mult de cîteva zile, ei trebuie să elibereze rețete după un calcul prealabil: 60% din rețetele eliberate să fie din cele gratuite, iar restul de 40% să conțină medicamente compensate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns