• doar 24 de farmacii din județ, dintre cele 94 aflate în contract de finanțare cu CJAS, au depus cere de acreditare • farmaciile mai au timp pînă la 1 aprilie să depună cererea de acreditare, în caz contrar riscînd să piardă plafoanele • farmaciștii au obiecții la condițiile de acreditare, dar nu le fac publice
Proprietarii de farmacii din județul nostru nu se înghesuie să își acrediteze unitățile, chiar dacă fără acreditare nu își pot menține contractul de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. Tipic românesc, farmaciștii se vor înghesui la ușa Casei de Sănătate să își acrediteze farmaciile în ultimele zile prevăzute legal. „Pînă la 1 aprilie, farmaciștii trebuie să depună la noi cererea de acreditare. Pînă acum s-au efectuat doar 24 de controale în vederea acreditării. Trei dintre farmacii au obținut acreditarea temporară, pe șase luni, pentru că nu sînt dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Celelate 21 au fost acreditate pe un an”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt al CJAS Bacău.
Procedura de acreditare a farmaciilor a demarat pe 10 martie. Pînă la 1 aprilie pot fi depuse cererile, după această dată nu se mai primește nici o cerere de către Casa de Sănătate. În județul nostru ar trebui să se acrediteze 94 de farmacii. La instituția băcăuană au depus cereri de acreditare numai 26 de unități farmaceutice. „Nu ne explicăm de ce reprezentanții legali ai farmaciilor nu vin să își acrediteze unitățile. Dacă se trece de 1 aprilie, farmaciile care nu au depus cerere pierd contractul de finanțare cu noi pe acest an”, a precizat Cecilia Lucaci.
Nemulțumiri pe tăcute
În vederea acreditării sînt necesare autorizația de funcționare de la Ministerul Sănătății, autorizație de manipulare a substanțelor toxice, a produselor stupefiante, existența unui regulament intern de funcționare, a unui telefon, farmaciștii trebuie să aibă autorizații de liberă practică, să nu lucreze și în alte farmacii, să fie membri ai Colegiului Farmaciștilor, asistenții de farmacie să facă parte din Ordinul Asistenților, să aibă asigurare de răspundere civilă, să respecte programul de lucru și să absolve cel puțin 40 de ore de educație medicală continuă. În incinta farmaciilor nu trebuie să existe plante cu flori, iar colțurile mobilierului trebuie să fie rotunjite, pentru a se evita pericolul de accidentare a cumpărătorilor. Afișarea programului de lucru este obligatorie, precum și a prețului la medicamentele de pe rafturi. Farmaciile vor trebui să se doteze cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Cea mai mare parte a lor nu au această accesibilitate, iar amplasamentul nici nu le permite să construiască o rampă. Aceste unități vor trebui să remedieze acest aspect, deoarece riscă să fie amendate, dar să piardă și banii de la Casa de Sănătate. Farmaciile vor trebui să pună la dispoziția clienților și un registru de reclamații, unde aceștia să își spună păsurile.
Unele dintre aceste condiții li se par prea grele sau fără rost farmaciștilor. Cînd vine însă vorba să își asume răspunderea, toți tac, mai ales că reprezentanții lor, prin Colegiul Farmaciștilor băcăuani, nu îi sprijină. „Condițiile au fost fixate cu acordul reprezentanților noștri la nivel central, așa că de ce să ne mai plîngem?”, ne-a spus o farmacistă. Principala problemă de care se lovesc farmaciștii este transformarea lor în gestionari, vînzători, operatori PC. „Noi am depus un jurămînt pentru profesia asta, dar acum facem cu totul altceva decît meseria noastră”, mai spune farmacista. La nemulțumirile lor se mai adaugă obligația asistenților de framacie de a face parte din Ordinul Asistenților, faptul că nu au voie să își pună în geam măcar o mușcată și își doresc ca CJAS Bacău să afișeze la loc vizibil, pentru asigurați, plafonul lunar al fiecărei farmacii, pentru ca omul să știe cine are mai mulți bani pentru gratuite și compensate. (Oana MĂGUREAN, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns