• la o întîlnire destinată lor, nu s-au prezentat decît doi patroni de farmacii • farmacistele nu au vrut nici măcar să le apară numele în ziar
Proprietarii de farmacii din județul Bacău se feresc să-și spună în public problemele cu care se confruntă, mai ales dacă de față este și presa. Asociația patronală a comercianților, Procom Bacău, a încercat să organizeze ieri o întîlnire cu reprezentanți ai farmaciilor, numai că inițiativa s-a dovedit, în final, un semi-eșec. Aurora Naghi, directorul executiv al Procom, spune că inițiativa de a invita farmaciștii la discuții i-a venit după ce a aflat că acest sector are foarte multe probleme. Dintre membrii asociației, 148 sînt farmacii, iar conducerea Procom a trimis aproape 100 de invitații pentru ședința asociației. Urmarea a fost că doar doi proprietari de farmacii s-au prezentat la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură. Deși au stat de vorbă cu reprezentanții Procom, cele două farmaciste nu au dorit să le apară numele în ziar.
„Problema e cu plafoanele”
Cele două farmaciste care au venit la întîlnire au avut cel puțin curajul să își spună oful în ceea ce privește birocrația. „Problema e cu plafoanele. O rețetă e un drept sau un calvar? De fapt, aici e problema”, a spus una dintre farmaciste. Cealaltă a povestit că, cel puțin în primele zile ale fiecărei luni, eliberarea rețetelor compensate și gratuite este o mare problemă. „Trebuie să introducem în calculator datele de pe fiecare rețetă, iar asta durează foarte mult, pentru că trebuie să scriem un adevărat pomelnic”, s-a plîns o farmacistă. Ea opinat că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate ar trebui să simplifice aceste proceduri. „Ei ne cer nouă raportarea cu toate datele, pe categorii de persoane. Cîte rețete am dat elevilor, bătrînilor, copiilor și toate aceste date. O dată scriem pe rețetă, apoi trebuie să introducem rețeta în calculator. Și asta pentru a simplifica munca celor de la Casă și nu pe a noastră”, a mai spus farmacista. Cele două farmaciste prezente la întîlnire cred ca nici o piață liberă a medicamentelor nu ar rezolva criza care apare la fiecare început de lună, pentru că oamenii nu au bani să plătească. Or, compensarea medicamentelor este un fel de ajutor dat perosanelor cu venituri mai mici, adică a marii majorități a băcăuanilor. (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns