• în breasla farmaciștilor s-a așternut o liniște de neexplicat cînd vine vorba de contractele pe acest an cu CJAS • deși vor primi și în 2004 bani mai puțini pentru medicamente, farmaciștii preferă să tacă
Peste 80 de farmacii din județ au negociat și semnat săptămîna aceasta contractele pentru medicamente cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. Teoretic, momentul ar fi trebuit să fie prilej de bucurie pentru farmaciști, deoarece și-au asigurat o sursă bună de venit pe acest an. Ar fi trebuit să se bucure de venirea banilor și oamenii obișnuiți, cei care cotizează la sănătate, pe motiv că vor avea de unde să ia medicamente. În realitate, situația nu este nici pe departe astfel. Casa de Asigurări de Sănătate din Bacău a primit, doar pentru medicamente, 172 de miliarde de lei pentru întreg anul. Suma e mai mare cu zece miliarde de lei decît în 2003. Cum, însă, Casa a alocat anul trecut 45 de miliarde de lei pentru medicamente din bugetul pe acest an, datoria trebuie plătită. Cu alte cuvinte, bugetul pentru farmacii va fi, în 2004, cu 35 de miliarde mai mic decît anul trecut.
Ciudat, deși banii sînt puțini, farmaciștii refuză să comenteze sumele primite în urma negocierilor, ori dacă medicamentele vor ajunge sau se vor forma aceleași cozi ca și anul trecut. Asupra acestei branșe s-a așternut o tăcere suspectă și nimeni nu vrea să spună vreun cuvînt. Un scurt raid prin farmaciile din zona centrală, dar și pe la mărginea Bacăului s-a soldat cu un clișeu „vîndut” de toți farmaciștii: „vorbiți la Colegiul Farmaciștilor, pentru că doar ei sînt abilitați să vorbească pentru noi”. Zis și făcut.
Am sunat în prealabil la Colegiul Farmaciștilor. De la capătul celălalt al firului am fost trimiși la plimbare de Lucia Celmare, președinta Colegiului Farmaciștilor. „Nu am nimic de comentat pentru voi, presa. Dacă vreți să știți ceva, veniți aici!”. Nici nu am mai apucat să îi spunem președintei că asta și intenționam să facem, că ne-a țiuit în urechi tonul. Plec imediat la sediul Colegiului, dar aici discuția decurge în același ton. Președinta Celmare este supărată foc și spune răspicat că „nu vreau să mai stau de vorbă cu nici un ziar, indiferent care e el”, după care pleacă în spatele farmaciei.
Am plecat apoi la alte farmacii din oraș, în ideea că fiecare va vorbi deschis despre cazul său. A fost exact invers. Farmaciștii au refuzat să vorbească despre contractele finanțate din bani publici, încălcînd astfel dreptul pacienților de a fi informați. Pensionarii, dar nu numai ei, au început deja să își facă probleme la ridicarea rețetelor. „Dacă nu îmi iau medicamentele compensat, nu știu ce ma fac?! Am pensia de 1,8 milioane, iar pe medicamente se duc lunar aproape șase sute de mii. Asta în condițiile în care sînt compensate, că, altfel, aș da pensia numai pe medicamentele mele și ale nevestei”, ne-a spus Romeo Muntenașu, un pensionar de 69 de ani.
Persoanele asigurate la sistemul de sănătate vor avea anul acesta la dispoziție pentru decontarea rețetelor compensate și gratuite un fond de 127 de miliarde de lei. CJAS Bacău a alocat pentru cele peste 80 de farmacii din județ 172 de miliarde de lei, dar 45 de miliarde au trebuit să închidă datoriile de anul trecut. „Anul acesta ne-am propus să mergem spre oameni, să realocăm fonduri mai multe farmaciilor de cartier și din mediul rural, pentru a evita aglomerările din farmaciile mari, din zona centrală”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. Soluția de realocare a fondurilor în farmacii de cartiere și la sate nu se va dovedi însă una viabilă. Ea rezolvă problema distanței, pentru că oamenii nu vor merge prea mult pînă la punctul farmaceutic. În schimb, dacă banii sînt tot puțini, oamenii se vor buluci la fiecare început de lună la ușile farmaciilor, să prindă medicamente. Adică iar vor fi cozi interminabile. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns