• ieri, Campioana olimpică Monica Roșu a fost primită de primarul Bacăului și de prefect • cea mai bună gimnastă băcăuană a făcut un tur al orașului într-o „decapotabilă” și a fost aclamată de locuitorii Bacăului • pe bannerele afișate era inscripționat: „Îți mulțumim Monica. Bacăul te iubește!”
Fără îndoială, gimnasta Monica Roșu, dublă campioană olimpică la sărituri și cu echipa, va fi desemnată anul acesta cea mai bună sportivă a județului Bacău. Ieri dimineață, marea noastră campioană a fost întîmpinată la aeroportul Otopeni, la ora 9,00, alături de colegele sale și de componenții lotului masculin de gimnastică al României, de o mulțime de oameni. Dintre aceștia nu puteau lipsi membrii unei consistente delegații băcăuane, între care părinții fetei, Geta și Matei Roșu, Doina Melinte, director al Direcției pentru Sport a Județului Bacău, Dorin Arădăvoaicei, director al Sport Club Municipal Bacău, antrenorii Corneliu și Vasilica Agop și, nu în ultimul rînd, de un grup de 15 micuțe gimnaste băcăuane care vor să calce pe urmele Monicăi. De asemenea, la aeroport a fost prezent și președintele țării, Ion Iliescu, care i-a felicitat pe toți cei care au adus prestigiu României la Atena și în lume. Bineînțeles, nu au lipsit buchetele și coșurile de flori și posterele cu Monica. Autografe, bucurie, lacrimi și pupături, toate cu nemiluita și pe merit. Interviuri peste interviuri. O Românie întreagă este fericită și pentru că gimnasta născută pe 11 mai 1987, în Bacău, a demonstrat că talentul și munca fac casă bună și duc spre glorie.
Plecarea spre casă
La aeroport, Monica a sărit în brațele celor dragi și ale celor care o așteptau. „Am muncit patru ani de zile și a meritat. Cînd ajungi acolo, la medalia olimpică, uiți de toate suferințele și toate durerile îți trec deodată. Nu am cum să fiu altfel decît bucuroasă și fericită că m-am întors printre cei pe care îi iubesc. Le mulțumesc părinților mei, cărora le-am pregătit cîte un cadou, le mulțumesc antrenorilor Octavian Belu și Mariana Bitang și antrenorilor de acasă, Corneliu și Vasilica Agop, ca și antrenorilor Lucian Sandu, Nicolae Forminte, Livia și Toma Ponoran. Abia aștept să mă întîlnesc cu prietenii de acasă și să profit de cele cîteva zile libere”, a declarat cea care va fi numită, cît de curînd, „Cetățean de onoare” al Bacăului.
Monica a plecat ieri spre Bacău puțin după ora 11:30, în autocarul cu care a făcut deplasarea delegația băcăuană. La ora 15:30 era așteptată la primărie, nu înainte ca Monica să fi făcut un tur al orașului natal într-un autoturism decapotabil, după ce a ajuns la sediul Sport Club Municipal Bacău.
Drum de cinci ore de la București
Monica Roșu, supercampioana Bacăului la gimnastică, medaliată cu aur olimpic la sărituri (n.r., într-o finală de la Atena în care nu a avut contracandidată), a sosit ieri în Bacău. Acest lucru s-a petrecut la cinci ore după ce avionul plin cu gimnaști români, care au dat clasă la Atena tuturor, inclusiv arbitrilor, a aterizat în țară. Imediat după revenirea pe pămînt românesc, cei care ne-au bucurat cu cele mai multe medalii la Olimpiada din Grecia au avut parte de o primire pe măsura meritelor. Pentru Monica, fiesta a continuat în Bacău, însă după un drum de cinci ore din cauza traficului deosebit de greoi. În sfîrșit, cu cîțiva kilometri înainte de intrarea în Bacău, Monica a fost preluată de un Opel auriu metalizat, decapotabil.
Intrare triumfală în Bacău
Precedată de mașini ale poliției și de motocicliști, supercampioana olimpică Monica Roșu și-a făcut o intrare triumfală în Bacău. Miile de oameni aflați pe marginea arterei principale și în mașini au salutat-o pe Monica. Nu au lipsit nici bannere pe care erau inscripționate cuvintele „Îți mulțumim, Monica. Bacăul te iubește!” Mona a împărțit bezele în stînga și în dreapta și a mulțumit băcăuanilor pentru felul în care au primit-o. Încet, încet, coloana care o avea în prim-plan pe Monica a străbătut orașul și a ajuns la primărie.
Omul numărul 1 al Bacăului
Puțin după ora 16,00, campioana a fost întîmpinată de primarul Romeo Stavarache pe treptele Primăriei Bacău. Aplauzele nu mai conteneau. Poze peste poze, înghesuială mare și bucurie. Monica, marcată „sever” și cu dragoste de părinții săi, Geta și Matei, intră apoi în biroul primarului. Pupături, felicitări. Primarul scoate repede o sticlă de șampanie cu tricolor și cu poza Monei pe ea. Antrenorul Corneliu Agop rămîne surprins și bucuros de ideea primarului. Stavarache începe să toarne în pahare. „Mulțumesc! Mi-ajunge!”, intervine Monica, după care intervine primarul: „Le mulțumesc foarte mult părinților tăi, antrenorilor, profesorilor, conducerii clubului și, nu în ultimul rînd, Doinei Melinte. Pentru Bacău și pentru mine personal ești omul numărul unu al Bacăului. Ce ai reușit tu este foarte greu și nu e la îndemîna oricui. Miile de ore petrecute la antrenamente și sacrificiile au fost încununante cu succes”.
„Foarte multe fetițe își propun să fie Monica Roșu”
Atmosfera de sărbătoare a continuat, dar cu viceprimarii Șlic și Onica. Stavarache a intrat în miezul gimnasticii: „Foarte multe fetițe își propun acum să devină Monica Roșu”. Monica a dat replica în mai puțin de o secundă: „Aceasta va fi în avantajul antrenorului”, referindu-se direct la Corneliu Agop. Apoi, Stavarache și-a continuat discursul: „Dintre pămînteni, sportivii sînt oamenii care trăiesc cel mai intens viața. Ei știu cel mai bine gustul victoriei. Îl știu foarte bine și pe cel al înfrîngerii. Îmi doresc ca noua generație de sportivi din Bacău să continue ce au început campionii pe care îi avem. Eu sînt un împătimit al sportului și al gimnasticii. Am urmărit în fiecare seară transmisiunile televizate de la Jocurile Olimpice. Mona are un psihic puternic. Poate să treacă mai ușor decît alți sportivi peste accidentări sau alte necazuri. Multă lume nu știe că am fost în Sala Sporturilor din Bacău anul trecut, la finalele campionatului național. Pe de altă parte, îi dau un sfat Monicăi, în caz că va trece prin momente grele. Uneori, ce este rău astăzi pentru noi, poate fi bine mîine. Din puținul pe care îl avem, am decis să-i dăm un apartament din partea Consiliului local. Este puțin, dar este un început”.
Luni va fi desemnată „Cetățean de onoare”
Luni, la ora 14,00, va avea loc ședința Consiliului local în care, la primul punct pe ordinea de zi, va figura aprobarea hotărîrii de acordare Monicăi Roșu a titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Bacău”. „Aș dori să fii prezentă la ședință. Este o onoare pentru mine și pentru Consiliul local să îți acorde acest titlu”, a zis Romeo Stavarache. „Este o onoare pentru mine. M-am simțit minunat după ce am luat aur la sărituri. A fost visul meu. Mă simt foarte bine și acum, cînd văd că sînt înconjurată cu atîta considerație. Vă mulțumesc”, a răspuns Monica.
A intervenit antrenorul Corneliu Agop: „Din păcate, nu se știe dacă Monica va putea fi în Bacău, luni. Nu cred că ar fi o problemă cu programul strict de la lotul național, în sensul că s-ar putea discuta și rezolva. Mona este chemată, însă, alături de celelalte componente ale lotului olimpic, la Guvern. Primul ministru le va primi sîmbătă pentru a le felicita. Programul ei nu se cunoaște încă”.
Din cîte se vede, gloria se plătește greu. Monica are foarte puțin timp de petrecut alături de familie și de prieteni.
Mona și delegația băcăuană se putea întoarce cu avionul lui Iliescu
Ion Iliescu, președintele țării, s-a oferit să-i ajute cu deplasarea spre casă pe cei veniți din Bacău la Otopeni și pe campioana venită de la Atena. Din păcate, deși ar fi fost mai puțin obositor, programul fusese deja stabilit. Dar și așa a fost bine. Au ajuns cu toții sănătoși acasă și au avut bucuria să-l audă pe Stavarache spunînd: „Vă asigur că sportul va fi una dintre prioritățile Consiliului local. În limita posibilităților noastre financiare, vom sprijini constant un domeniu care ne-a adus atîtea bucurii”. (Marius AMBROZIE, Fotografii: Dan DUȚĂ și Liviu MAFTEI)
pe raster
Palmaresul Monicăi Roșu
– 11 medalii la Campionatele Naționale de junioare și maestre în perioada 1997-2003;
– 34 de clasări pe podium la concursuri și turnee internaționale (2001-2004);
– medalii de argint (cu echipa) și de bronz, la sărituri, la Campionatele Europene de Gimnastică (juniori) de la Patras (Grecia, 2002);
– patru medalii de aur și una de argint la Campionatele Internaționale ale României de la Ploiești, în 2003 și 2004;
– „argint” cu echipa națională și doar (?!) locul al IV-lea la Campionatul Mondial de Gimnastică (seniori) de la Anaheim (SUA, 2003);
– două titluri de campioană europeană, cu echipa și la sărituri în Olanda (Amsterdam, 2004);
– supremație olimpică pe 22 august 2004 la Atena: medalii de aur în concursul pe echipe și în finala pe aparate de la sărituri. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns