Pesedistele transformă școala în club de campanie electorală
• o sală de clasă de la fosta Școală nr. 8 a fost dezafectată și va fi transformată în club pentru pensionari • acțiunea aparține organizației de femei a partidului de guvernămînt • pentru spațiul respectiv, organizația nu a încheiat contract de închiriere • directorul Școlii 8 susține că are toate aprobările necesare • viceprimarul Dragoș Benea spune, că Primăria nu a dat nici o aprobare pentru schimbarea destinației spațiului
Organizația de Femei a Partidului Social Democrat (PSD) continuă seria manifestărilor menite să atragă simpatia electoratului. Metodele femeilor PSD sînt dintre cele mai diferite, dar au în comun un singur lucru: folosirea în interes de partid a bunurilor aflate în proprietate publică. Doamnele pesediste au început încă de la înființare prin organizarea ședințelor de partid în clădirea Inspectoratului Școlar, unde președintele Ana Marchiș are și funcția de inspector școlar general adjunct. Mai apoi, în toamna trecută, pesedistele s-au înfruptat singure din „Cotletele” Teatrului Național București, reprezentație sosită la noi în timpul Festivalului „Zilele Bacăului”. Chiar Ana Marchiș a fost acuzată atunci că a interzis accesul băcăuanilor care nu aveau invitație de la Organizația pe care o conduce. Dar, cum Marchiș și colegele sale de partid par să nu facă diferența între „public” și „de partid”, manifestările continuă în aceeași manieră, de sfidare a proprietății publice și folosire a acesteia în interes partinic.
„Este și un interes politic în toată chestiunea asta”
„Organizația de femei se străduiește să fie foarte activă. La finele acestei luni, se va înființa un club al persoanelor vîrstnice cu sediul la Școala «Domnița Maria», care are spațiu excedentar”, a declarat ieri, la o conferință de presă, Ana Marchiș. Acest club ar urma, în viziunea președintei-inspector general școlar adjunct, să devină un loc unde să se adune persoanele vîrstnice din cartierul respectiv, adică din zona cunoscută sub numele de Cartierul „Tache”. „Clubul va fi patronat de organizația de femei a PSD, dar nu este neapărat al acestei organizații”, a ținut să precizeze Marchiș. Ea a fost imediat contrazisă de Minodora Cliveti, deputat din partea PSD Bacău. „Vrem să punem la dispoziția vîrstnicilor un loc unde să se întîlnească. Este și un interes politic în toată chestiunea asta. Ei pot discuta, eventual, în contradictoriu. Pînă la urmă, poate vor constata că PSD face o politică bună”, a afirmat deputatul Cliveti.
„Nu avem contract!”
Doamnele din conducerea PSD au răspuns foarte clar la întrebarea dacă există sau nu un contract de închiriere pentru clasa în care femeile social-democrate vor încerca să convingă vîrstnicii de justa politică a Partidului. „Nu avem contract! Să terminăm de amenajat sala și apoi semnăm contractul”, ne-a precizat președinta Marchiș. După ce i-am amintit că problema schimbării destinației spațiului școlar este de resortul Primăriei municipiului, Ana Marchiș a spus că, într-adevăr, spațiul aparține domeniului public, dar „cu siguranță, se va rezolva cu partea legală”. La rîndul său, deputatul Cliveti a confirmat lipsa actelor legale, dar a precizat că acestea vor fi „în regulă” atunci cînd „vom intra acolo”. Marchiș și Cliveti au negat că lucrările de amenajare ar fi început în absența unui contract.
Contactată telefonic, Elisabeta Deaconu, directorul Școlii „Domnița Maria”, ne-a confirmat inițial că „a început amenajarea și am scos deja băncile din sala de clasă”. Conform directorului de școală, spațiul destinat înființării clubului pesedist este, într-adevăr, excedentar, iar „Domnița Maria” are mai multe astfel de spații goale. „Ideea aparține doamnei Ana Marchiș, dar noi nu facem politică în școală. Nu este un interes politic. Nu avem contract de închiriere, pentru că abia luni ne întîlnim să discutăm această problemă”, ne-a spus Elisabeta Deaconu. După o oră de gîndire, directorul școlii ne-a telefonat ca să ne precizeze că, de fapt, „lucrările n-au început, ci doar am eliberat sala de clasă”. Deaconu ne-a mai dat mii de asigurări că activitatea clubului nu va afecta activitatea școlară, care se desfășoară într-un singur schimb. Cît privește plata utilităților pentru sala unde se înființează clubul PSD, Deaconu ne-a informat că „vom vedea luni cine le plătește”. Elisabeta Deaconu ne-a precizat apoi că nu este membru PSD și că în școala pe care o conduce nu se face politică.
Cu voce timorată, Deaconu ne-a precizat că la baza alocării spațiului stau acte care atestă acordul Primăriei, administratorul legal al tuturor unităților de învățămînt. „Avem toate acordurile necesare”, a spus directorul. Dragoș Benea, viceprimar și vicepreședinte al PSD, ne-a declarat, însă, că nu știe nimic despre această inițiativă a femeilor PSD, care ar fi trebuit aprobată de forurile de conducere ale partidului. „Eu resping orice inițiativă care ar duce ca, în spațiile școlare, să se facă politică”, ne-a declarat Benea. Viceprimarul municipiului ne-a mai precizat, în legătură cu schimbarea destinației spațiului de la această școală, că la Primărie nu există nici un document de aprobare.
Dacă demersul le va reuși, doamenel PSD vor persista în folosirea școlii ca instrument electoral. Ana Marchiș a anunțat ieri că, în curînd, vor deschide încă un club, într-o școală din zona de nord a orașului. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns