Fermierii organizati in Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) vad, in prezent, o relatie mai buna cu Ministerul Agriculturii, cu reprezentantii caruia stau mai des la masa negocierilor pe problemele care ii privesc. O asemenea ocazie s-a consumat, la sfirsitul saptaminii trecute, in Bacau, la o reuniune LAPAR, la care a participat si consilierul pe probleme de Politici agricole din minister, Daniel Velicu. Una dintre problemele cu care cele doua parti au cazut de acord este plata in avans a subventiilor pe suprafata de teren aferente anului 2009. Dar fermierii se pling ca Romania nu are, nici dupa 20 de ani de democratie, o strategie nationala pe termen lung in domeniul in care lucreaza.
„Am ajuns sa stam mai des la masa negocierilor cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, fata de vremurile in care nu eram primiti la discutii – a spus presedintele LAPAR, Adrian Radulescu. E o cale spre dialog. Sint multe lucruri pe care le-am facut impreuna. Pentru ca singurul domeniu din Romania strins legat de Uniunea Europeana este Politica Agricola Comunitara. Nu pot spune ca s-a sudat extraordinar legatura cu ministerul, dar calea spre dialog e mult mai usoara”. Daniel Velicu nu a putut, insa, ocoli problemele cu care se confrunta agricultura romaneasca si a invocat anumite conditionari de natura bugetara, ca si conditionari date de statutul Romaniei in UE, vizavi de tipurile de ajutor de stat care se acorda si in acest an si care se vor acorda si in perioada 2010 – 2013 cu acordul Uniunii. „Exista probleme legate de nivelul de sustinerea fermierilor – a precizat Velicu -, iar la Bacau am discutat ce putem face pentru aceasta in vederea infiintarii culturilor de toamna din acest an. Totodata, cred ca vom gasi si solutia comuna de optimizare si de eficientizare a modului in care sumele pe care fermierii sint in drept sa le primeasca din fondurile UE sa ajunga efectiv la dinsii, in timp util. Pentru ca exista si aici o conditionare temporala. Fondurile pot sa ajunga si mai tirziu, dar atunci eficienta lor va fi alta”.
Subventiile in avans: 70% din total
Pina acum, banii din subventiile pe suprafata de teren, pentru un an agricol veneau in urmatorul an. Din octombrie, plata in avans a subventiilor va insemna 70% din totalul de 116 euro pe hectar si se va face prin prefinantare de la bugetul de stat – a anuntat Adrian Radulescu. „Acestea sint plati comunitare, dar prefinantarea lor se face de la bugetul de stat, plati pe care, lunar, APIA le deconteaza la Bruxelles – a spus Nicu Serban , vicepresedintele LAPAR. Statul sustine prefinantarea aceasta dintr-un imprumut de la Fondul de Privatizare, asa cum s-a procedat si anul trecut. In bugetul ministerului se aloca suma care reprezinta cuantumul de plata. Este un imprumut cu rambursare la un an”.
Daca problemele de moment se pot pune de acord, fermierii cred, insa, ca politicile agricole pentru perioade mai lungi sint inca in mare suferinta. „Vorbim de 20 de ani, liberi, in Romania, de orice si despre agricultura – a spus laurentiu baciu, vicepresedintele Asociatiei Judetene Bacau a Producatorilor Agricoli. Dar nu avem inca o strategie a acestui sector foarte important al economiei nationale, agricultura. S-au perindat atitia ministri la conducerea ministerului, s-au facut atitea promisiuni, dar pe an ce trece situatia din agricultura este din ce in ce mai grea”.
Lasă un răspuns