Ministerul Agriculturii a lansat un program de ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița. Practic, acest ajutor înseamnă transferul cu titlu gratuit, de la furnizori de astfel de material genetic, a unor purcei către crescători. Din păcate, deși există cerere din partea fermierilor, cel puțin în județul Bacău, nu există furnizori de purcei din această rasă. „În program s-au înscris un număr de 114 fermieri care au solicitat un număr de 1090 de capete de purcei din rasele Bazna și Mangalița. Deoarece în județul Bacău nu s-au înscris în program furnizori de purcei din cele două rase, până în prezent, fermierii nu au primit animalele. În județul Bacău, ca și în celelalte județe din Moldova, cele două rase nu mai existau în exploatațiile zooteehnice”, explică Simona Barzaghideanu, director executiv al Direcției pentru Agricultură Bacău, într-un răspuns remis redacției.
Importăm din Transilvania
Dar, există totuși o speranță, ca purceii să fie aduși din județe din Transilvania, acolo unde va există excedent. În program s-a înscris și un procesator de carne de porc din aceste rase, cu o solicitare de 30 de capete de 130 de kilograme. Dezechilibrul între cererea mare și oferta slabă se vede și la nivel național, acolo unde până în luna aprilie s-au înregistrat în program 6186 de crescători, și doar 304 furnizori și 30 de procesatori.
Furnizorii materialului genetic primesc de la stat 250 de lei pentru fiecare cap de purcel livrat. Alocarea financiară din acest an va permite creșterea a peste 18.000 de capete, adică 4,6 milioane de lei. Ministerul Agriculturii precizează că „din cauza faptului că cele două rase erau pe cale de dispariție, materialul de reproducere identificat nu putea asigura o livrare imediată pentru toți cei care doresc să devină crescători ai acestei rase, dar se fac eforturi pentru a putea fi asigurată toată cererea pentru cei interesați.”
Carnea provenită de la porcii din aceste rase au o grăsime mai puțin toxică, datorită acizilor grași nesaturați. În general, sunt ușor de crescut.
Lasă un răspuns