Nametii de poveste formati dupa ninsorile abundente din luna februarie nu au fost in masura sa topeasca temerea fermierilor bacauani ca anul agricol 2012 va fi unul afectat de seceta. Judetul nu are sisteme de irigatii functionale, iar speranta ca primavara si vara vor aduce ploile necesare ramine indepartata. Specialistii sustin, insa, ca fenomenele meteo potrivnice pot fi combatute prin masuri agrotehnice adecvate. „In 35 de ani de activitate – spune inginerul Gheorghe Pricopie, administratorul societatii Geno-L, din Beresti Bistrita – nu am dat niciodata vina, la productii mai mici, pe fenomenele meteo. Omul, specialistul, este decisiv”.
In lunca Siretului, la Tamasi, dr. ing. Viorel Alistar, administratorul societatii Agroleg, lucreaza 150 de hectare de teren: 125 ha sint deja cultivate, din care 80 cu griu. in primavara, va pune cinci hectare cu ceapa, trei de cartofi si restul cu porumb. Desi la citeva sute de metri de albia riului, culturile nu sunt irrigate. Instalatiile vechi au fost distruse si furate. Cum procedeaza, atunci, Viorel Alistar? „Apa, atunci cind este, se poate pierde prin scurgere la suprafata solului, prin infiltratii in straturile profunde sau prin evaporare. Combaterea se face prin lucrari de intretinere si de pregatire a solului. Cea mai importanta lucrare este aratul. Sunt araturi de toamna si de vara, care contribuie la inmagazinarea apei, dar impiedica si pierderea apei existenta in sol prin evapo-transpiratie. Orice aratura de iarna sau de primavara este net inferioara celor din toamna sau din vara din acest motiv.
Nivelarea terenului distruge capilarele prin care se scurge apa
Pregatirea solului este la fel de importanta. Nivelarea terenului, graparea (in special cu grapa cu colti, pentru distrugerea capilarelor si mentinerea rezervei de apa din sol), nivelarea (care reduce pierderea prin evaporatie si duce la o distribuire mai uniforma a apei de la suprafata solului, prin eliminarea pantelor sau fagaselor).
Dupa semanat, dar si inainte de semanat, la unele culturi trebuie facuta tasarea sau tavalugirea cu tavalug neted, inelar sau cross chill. Tasarea mareste porozitatea capilara in detrimentul celei necapilare, favorizind urcarea apei in sol catre suprafata lucrata, a patului germinativ, unde sint semintele. Este o lucrare foarte importanta mai ales in zonele secetoase, de stepa. La sermintele mici, de ceapa, de lucerna, este bine ca terenul sa fie tavalugit inainte si chiar dupa semanat, imediat. Importanta este si combaterea buruienilor, care sint mari consumatoare de apa. Combaterea se poate face fie chimic, fie prin prasila (mecanic) si astfel se inlatura concurenta intre consumatorii de apa. La semanat, respectarea epocii optime, dar si a metodei de semanat, a adincimii in sol, duc la folosirea judicioasa a apei. Daca semeni la o adincime mult prea mare (de obicei se face la o adinciume de zece ori mai mare decit diametrul semintei), nu e bine. La semintele mici se merge la unu-doi centimetri, la cele mari (floarea soarelui, porumb etc.) la 7 – 8 centimetri.
Fertilizarea reduce consumul de apa
Fertilizarea regleaza consumul de apa, pentru ca aplicarea corecta a ingrasamintelor asigura, pe linga hrana necesara plantei, si reducerea consumului specific. Planta, avind ingrasamintele necesare, are un consum mai mic de apa. Rezerva de apa fiind si ea mica, un consum in astfel de conditii si limite este aproape suficienta pentru planta.
in acest an, este o lipsa de cel putin 600 – 700 de milimetri in sol, fata de capacitatea de retinere a solului. Ninsorile care au fost, desi abundente , sunt total insuficiente pentru refacerea necesarului de apa in sol. Dar, daca topirea zapezii se va face treptat, se va asigura necesarul de apa cel putin la culturile deja infiintate. in speranta ca, ulterior, vor urma si ploi. Dar, daca va fi o topire brusca, terenul fiind inghetat, apa se va pierde prin scurgere la suprafata.
si tratamentul plantelor, daca este facut la timp, iar planta este sanatoasa, sistemul reticular se dezvolta in mod normal si are capacitate de a extrage apa din sol. si soiurile sunt importante. Sunt soiuri de plante rezistente la seceta, adaptate la zonele noastre. Hibrizii care au capacitate mai mare de extragere a apei sau o rezistenta mai mare la seceta si de arsita.”
Drenati apa din zapada topita
Inginerul Gheorghe Pricopie are in cultura 500 ha de teren, din care 60 cu rapita, 140 cu griu. Alte 70 vor fi ocupate cu floarea soarelui, iar diferenta, circa 230 ha, cu porumb. Fermierul este cu ochii pe zapada cazuta recent. „Trebuie inmagazinate precipitatiile provenite din zapada cazuta recent – spune ferrmierul. Se poate face prin indiguiri, drenari, regularizari de albii care s-au format natural, pentru a impiedica pierderea apei prin scurgere. S-a acumulat o cantitate mare de zapada, iar pe terenurile plane, prin topirea brusca a zapezii, s-ar putea ca o parte din apa sa ramina la suprafata, sa balteasca. De aceea este nevoie de drenaj, sa fie dusa apa de la suprafata mai in profunzimea solului, la 1 – 2 metri, iar atunci cind e nevoie de apa la plante, apa din profunzime sa mearga prin capilare pina la suprafata solului.”
Dar, sunt si masuri agrotehnice care privesc pregatirea patului germinativ, in primavara. Trebuie facuta o grapare a terenului, ori cu grapa cu discuri ori cu un cuplu de grape, care sa intrerupa capilaritatea solului la suprafata si sa se impiedice evaporarea apei din sol prin evaporare. La rapita, mai ales, dar si la griul de toamna, la orz, orzoaica de toamna trebuie facuta fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de azot imediat dupa deszapezire, dar inainte sau chiar imediat dupa ce plantele au reluat vegetatia, pentru ca in contact cu apa azotul sa fie asimilat de planta si implicit o parte din apa din sol sa fie asimilata. Nu in ultimul rind, cind situatia o impune, foarte bune sunt irigatiile, dar sistemele de irigatii sunt distruse, iar pentru altele noi trebuie foarte multi bani.
Si soiul bun are nevoie de apa
Ca soiuri folosite, orice hibrid despre care se spune ca este rezistent la seceta tot are nevoie de apa, mai ales in perioada infloritului – opineaza Gheorghe Pricopie. Sint hibrizi de porumb din gama KWS sau Pioneer, mai toleranti la seceta, dar in perioada fructificarii, a infloritului, cind necesarul de apa al plantelor este maxim, atunci este nevoie de apa in sol. in toamna trecuta, multi dintre colegii nostri se vaitau de seceta prelungita, dar eu am spus ca e mai bine sa asteptam lunile ianuarie-martie, care vor fi hotaritoare pentru productia anului 2012. Iata ca a venit suficienta zapada. Trebuie numai sa inmagazinam apa in sol. Astfel, vom avea cu ce sa porneasca plantele in vegetatie, sa avem o rasarire uniforma, iar de aici incolo depinde de noi.”
Lasă un răspuns