Toamna debuteaza, pentru agricultori, cu o serie de actiuni de protest la adresa modului in care domeniul lor de activitate este tratat de guvernanti. La acestea si-au anuntat prezenta si fermierii din judetul Bacau, reuniti in Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA), membra a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Ei au anuntat, pentru 2 septembrie, pichetarea Prefecturii, iar pe 9 septembrie vor participa la un mars si un miting de protest in Capitala. Despre motivele care ii imping la astfel de actiuni si despre revendicarile pe care le formuleaza la adresa Guvernului, am discutat cu un grup de fermieri din AJPA Bacau: Petrisor Olteanu, din Racaiuni, Sorin Ghergheluca (Traian), Ion Furdui (Sarata), Pavel Moraru (Traian) si Constantin Enache (Sarata) si presedintele organizatiei, Daniel Ciobanu.
Fermierii sint revoltati de recenta declaratie a ministrului Agriculturii, Mihai David, care spunea ca este multumit de modul in care si-a indeplinit obiectivele. „Poate in special obiectivele stabilite de presedintele Basescu – spune Daniel Ciobanu. Ce obiective si-a stabilit in mandatul sau? Pentru ca Romania are, la ora actuala, trei milioane de hectare de teren pirloaga, pentru care se dau subventii. Avem un protocol semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ca, in acest an, suprafetele de teren nelucrate sa fie scoase de la plata. Dar, de la 1 iunie nu ni s-a mai transmis nimic in acest sens si credem ca problema a ramas moarta”. Romania are si un sistem de irigatii care, de la trei milioane de hectare, in 1989, a ajuns la 37.000 de hactare suprafata udata. Pentru cele 6,7 milioane de hectare de teren arabil, lucrate acum in tara, nu avem baza materiala necesara: tractoare, masini agricole, depozite. Fondurile europene au fost absorbite, in 2010, intr-o proportie foarte mica, deoarece nu exista cofinantare din partea Ministerului Agriculturii. „Poate singurul motiv de multumire al domnului ministru sa fie ca timp de noua luni ne-a dus cu vorba, fara sa rezolve nimic, fara sa duca la bun sfirsit un singur proiect – a mai opinat Daniel Ciobanu. S-a dat o hotarire de guvern pentru subventia la motorina, dar nu este operabila. De la 1 iulie, de cind am depus cererile nu au inceput platile. Pentru a nu mai spune ca micii fermieri, persoane fizice, cu mai putin de zece hectare suprafata lucrata, nu pot beneficia de subventie, pentru ca nu lucreaza cu facturi”. Ultima intilnire oficala a LAPAR cu reprezentantii ministerului a fost in luna aprilie. Atunci a fost semnat un protocol in cinci puncte, din care nici unul nu este rezolvat. Pentru asigurarile agricole a iesit o hotarire de guvern, imediat dupa inundatiile din iulie, pe care asiguratorii nu vor sa o aplice, pentru ca nu stiu cum. Pentru irigatii au fost formate comisii de lucru, care au si facut, recent, un schimb de experienta in Spania si Portugalia, de la care inca asteptam rezultate.
Ajutor de niciunde
Constantin Enache lucreaza, in comuna Sarata, circa 70 de hectare de teren si se ocupa si de o microferma zootehnica. „Am lucrat in industria carnii, dar dupa 1990 am decis sa fac ceea ce stiam mai bine, zootehnie – spune fermierul. Am adunat pamintul lucrat in familie, in Sarata, sa duc traditia familiei mai departe, m-am dotat cu utilajele si masinile de care aveam nevoie si am inceput. Atunci au inceput, insa, si problemele, iar primele piedici mi s-au pus chiar din comuna, de la autoritati. Nici un sprijin de la ele, dar piedici cite se poate!”. Primele au fost legate de reconstituirea dreptului de proprietate. Insa nici din partea statului nu a avut vre-un ajutor. „Am renuntat sa mai apelez la imprumuturi bancare, dupa ce am avut un credit pentru un tractor, pe un credit subventionat. Pierdeam o groaza de timp sa astept platile in contul subventiei si am renuntat. Am preferat sa ma imprumut de la prieteni si cunoscuti pentru ce aveam nevoie. Subventiile vin foarte greu. Sint foarte multe neintelegeri cu APIA, care ne retine banii din subventii, dar ne si penalizeaza, desi am solicitat subventiile prin cereri pr proria raspundere, asa cum prevedeau regulamentele. Noi c redem ca APIA cauta tapi ispasitori, de fapt, pentru propria lor incompetenta. Birocratia e mare, iar oamenii se lasa pagubasi”.
Ministrul Agriculturii acuza LAPAR de jocuri politice
Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, s-a intilnit, la sfirsitul saptaminii trecute, cu reprezentantii asociatiilor fermierilor din Romania. Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (din care afce parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli Bacau) si Federatia nationala a Producatorilor Agricoli din Romania nu au onorat invitatia ministrului, care a declarat ca vede gestul a o sfidare a autoritatii in domeniu. „Imi este intarita convingerea ca cele doua asociatii de profil actioneaza politic si nu urmaresc neaparat rezolvarea problemelor din agricultura” – a declarat Dumitru.
In cadrul intilnirii, ministrul a prezentat o posibila solutie la revendicarile fermierilor, in principal identificarea unor resurse bugetare in urma realocarilor financiare pentru achitarea Platilor Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal. Astfel, suma primita de fermierii din sectorul vegetal ar putea ajunge la aproximativ 117 – 118 euro/ha (SAPS si PNDC), aceasta insemnind acelasi cuantum cu cel acordat in anul 2009. Reprezentantii fermierilor au declarat ca sprijina intentia ministerului de a impozita suplimentar terenurile nelucrate pentru a creste suprafata agricola cultivata.
Asupra altor opinii pe aceasta tema vom reveni in articolul de miine.
Lasă un răspuns