Fetița de 6 ani care, săptămâna trecută, s-a aruncat de la etajul IV a ieșit din comă, dar starea ei este în continuare foarte gravă.
Micuța a ajuns la spital în stare de comă și cu politraumatisme extrem de complexe: traumatism acut cranio-cerebral deschis, multiple traumatisme toraco-abdominale și ale membrelor. Medicii au luat în calcul transferul ei la o clinică universitară, însă momentan transportul nu ar fi în siguranță din cauza problemelor respiratorii și de la nivelul cutiei craniene și a multiplelor fracturi.
„Încă se mai repetă episoadele de comă – ne-a declarat dr. Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență. S-au făcut din nou investigații computer tomograf și sunt monitorizate funcțiile vitale. Starea rămâne gravă, are probleme hepatice, renale, pulmonare și neurologice severe în urma șocului suferit. Nu este încă în siguranță transportul. Momentan, avem tot ce ne trebuie în spital. A primit antibiotice, sânge în mai multe etape, avem medici specialiști care se ocupă de ea. Doar în cazul în care se impune o intervenție chirurgicală pe creier trebuie transportată la o clinică universitară”.
Ancheta desfășurată de polițiști nu poate înainta. „Polițiștii care se ocupă de caz spun că fetița nu a ieșit din comă – a declarat inspectorul principal Oana Năforniță, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău – iar bunica care o supraveghea a suferit o depresie și a fost internată la secția Psihiatrie. Faptul că starea de sănătate a celor două nu s-a îmbunătățit a îngreunat ancheta”. Polițiștii spun că, în momentul producerii nefericitului eveniment, bunica, Carmen Z., 55 de ani, ieșise pe casa scării să-i dea apă femeii de serviciu, iar Monica Elena B., de 6 ani, a închis ușa din joacă. În timp ce bunica a rămas blocată în exterior și se ruga de nepoată să-i deschidă, un vecin a anunțat-o că fetița a căzut de la etaj și se află pe trotuarul din fața blocului. În aceste condiții, anchetatorii exclud varianta că fetița ar fi fost aruncată de cineva. Ei așteaptă ca starea de sănătate a bunicii sau a fetiței să se amelioreze, pentru a putea discuta cu una dintre ele și a stabili cu exactitate cum s-au petrecut lucrurile.
De la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) am aflat că instituția s-a informat cu privire la starea de sănătate a copilului și, în plus, a informat autoritățile locale, respectiv Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Bacău, cu privire la existența acestui caz. „Am solicitat intervenția autorităților locale și informarea DGASPC Bacău cu privire la necesitatea oferirii de servicii specializate, serviciile primare intrând în sfera de competență a SPAS” – a declarat Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău. Ea mai subliniat că, în prezent, cazul fetiței este unul medical, iar în condițiile în care se va impune intervenția Protecției Copilului, instituția va oferi servicii specializate fetiței și familiei acesteia, inclusiv de consiliere psihologică pentru părinți și bunică.
SPAS Bacău așteaptă ca Poliția să stabileasă cu exactitate ce s-a întâmplat ca să poată demara o anchetă. „Am fost la fața locului imediat ce s-a întâmplat incidentul, dar nu am avut cu cine să vorbim – a declarat Carmen Fifirig, șef Serviciu Asistență Socială. Bunica era în stare de șoc și era la Psihiatrie, iar mama era internată cu fetița în spital. După ce poliția stabilește cu exactitate ce s-a întâmplat, inspectorii noștri vor merge din nou acolo și vom vedea ce măsuri se vor impune în funcție de ce s-a întâmplat”.
Cătălina CHIFU
Ramona IONESCU
Ștefan POPA
Florentin RADU
Lasă un răspuns