• un număr de 39 voluntari englezi s-au distrat pe cinste la Onești, dar au adus și un strop de soare în viața copiilor instituționalizați
Nu mai puțin de 39 studenți și profesori de la Colegiul” King Edward IV” din orașul britanic Southampton au încheiat, la finele săptămînii trecute, participarea la un maraton de manifestări, ce s-a derulat pe parcursul a mai bine de două săptămâni, la Centrul de Servicii Comunitare nr. 3 din Onești. Ei au desfășurat acțiuni de voluntariat, care au cuprins, printre altele, organizarea unei tabere interactive. Pe baza unor fonduri colectate în Marea Britanie de la firme și persoane particulare, de către studenții colegiului, un număr de 20 copii instituționalizați din cadrul centrului, copii cu nevoi speciale, au fost trimiși, împreună cu însoțitorii lor, la o tabără din stațiunea Lacul Sărat, în județul Brăila. Împreună cu direcțiunea centrului, voluntarii englezi au organizat vizitarea de către copii a Cetății Neamțului. Aici, cu gîndul la împlinirea a unei jumătăți de mileniu de la moartea voievodului Moldovei, Ștefan cel Mare, copiii au ascultat legenda „Stejarului din Borzești” și, mai mult, sub privirile educatorilor români și englezi, au retrăit un întîmplările povestite de legendă, reconstituind un tablou de luptă între moldoveni și turci. Oaspeții englezi au putut cunoaște, și pe această cale, cîte ceva din foarte interesanta istorie a românilor.
În fruntea grupului de englezi s-a aflat profesoara Virginia Darley, pe post de coordonator principal, ajutor fiind colegul ei, profesorul Tim Tofts. Directorul centrului, Corina Murariu Botez, i-a invitat la centru pe artiștii populari ai Ansamblului Folcloric „Doina Trotușului”, al Sindicatului Carom, care i-au învățat pe copii cîte ceva din tainele dansurilor populare românești. Horele și sârbele i-au captivat și pe oaspeții englezi, care au filmat fiesta și au făcut numeroase fotografii pentru un album care se va păstra în arhivele colegiului britanic. A urmat discoteca, care s-a desfășurat în curtea instituției, sonorizarea fiind pe măsură. Copiii, dar și personalul centrului, la care s-au adăugat și englezii, au dansat, timp de o oră și jumătate, englezii fiind foarte încîntați de ritmurile grupului O-Zone. Fiesta i-a reunit și pe mulți dintre asistenții maternali, dar și pe unii oneșteni care au dorit să fie alături de copiii centrului. (Ion MORARU, Cătălin BUZINCHE)
Lasă un răspuns