Băcăuanilor nu le plac filmele artistice. Aceasta este concluzia care se poate trage după ce la cinematograful „Orizont” din Bacău au rulat filme artistice de primă mînă. Producții premiate cu Oscar sau regizate de nume de rezonanță ale cinematografiei mondiale, precum „Callas Forever” în regia lui Franco Zeffirelli, „Pianistul” lui Roman Polanski, „Vorbește cu ea” realizat de Roberto Rodriguez, și multe altele, nu au putut rula mai mult de o zi, două, din lipsă de spectatori. Nici ultimul film adus la cinematograful „Orizont”, „Prinde-mă dacă poți”, regizat de Steven Spielberg, cu o distribuție din care nu lipsesc Tom Hanks și Leondardo di Caprio, nu a putut fi difuzat în ritm normal, nici măcar în zilele de week-end, tot din lipsa spectatorilor. Vineri a fost jale la toate cele trei spectacole, în timp ce sîmbătă, filmul nu a rulat decît o singură dată, și atunci cu trei spectatori. De ce nu mai vine lumea la film în Bacău? O întrebare la care angajații de la cinema „Orizont” răspund sec: ” Oamenii nu mai sînt interesați de cinematografie. Trec prin fața afișului, se uită și se duc mai departe, preferînd să bea o bere la o terasă decît să vizioneze un film”.
Așa se face că, pînă la această oră, din toate filmele care au rulat la „Orizont” nu se poate face decît un top deplorabil al prezenței în săli. În ultimii doi ani, deși pe la cinema „Orizont” au trecut filme valoaroase, apreciate atît de critica de specialitate din întreaga lume, cît și de cinefilii din Europa și America, cel mai vizionată producție rămîne „Garcea și oltenii”. Nici măcar „Matrix reloaded”, care a fost difuzat pînă vinerea trecută, nu a reușit să adune, în medie, la un spectacol „mai mult de 12-15 cinefili”, după cum ne-au declarat cei de la cinema „Orizont”.
Se pare că, în aceste condiții, soarta cinematografelor din Bacău nu va fi deloc una roz, soluțiile fiind practic inexistente. „Am încercat să aducem filme pentru copii și adolescenți, precum «Enigma Otiliei», «Baltagul», «Pădurea Spînzuraților», pentru a-i ajuta, în condițiile în care lectura cărților lasă de dorit în școli, dar nu am avut succes. Profesorii susțin că nu au timp să vină la film cu elevii”, ne-au mai zis cei de la „Orizont”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns