Marți, 04 iulie, va avea loc la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău proiecția specială a filmului „Experimentul Pitești”, realizat de regizoarea de Victoria Baltag. În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe actorul Ion Caramitru, care a fost un susținător al acestui proiect.
Evenimentul începe de la ora 18.00, proiecția filmului fiind precedată de o expunere unicat de obiecte autentice din timpul filmărilor, obiecte folosite de către foștii deținuți politic în închisori și obiecte de artă ale artiștilor contemporani legate de subiectul închisorilor comuniste, potrivit reprezentanților Asociației Connections România, organizatorii evenimentului.
De asemenea, actorul băcăuan Valentin Braniște, care a jucat benevol în filmul „Experimentul Pitești”, a pregătit un moment special pentru cei care vor fi prezenți în sala Ateneului.
Întregul eveniment se va desfășura în regim special și în scop caritabil, urmată de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului. Biletele au valoare de donație către Asociația Connections România și pot fi achiziționate de AICI.
Program eveniment:
- 18.00 – 18.20 – primirea spectatorilor în sala de spectacol cu moment din partea actorului Valentin Braniște
- 18.20- 18.45 – prezentarea exponatelor unicat cu urnă pentru donații
- 18.45. 19.00 – scurtă introducere
- 19.00 – 20.20 – proiecție film de lung-metraj „Experimentul Pitești”
- 20.20 – 20.45 – sesiune de întrebări, răspunsuri și concurs „Experimentul Pitești”
„Lung-metrajul‚ Experimentul Pitești, este un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitățile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lung-metrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei”, au precizat organizatorii.
Despre Experimentul Pitești se știe că „a fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirma istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime prin reeducare. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.
Lasă un răspuns