• fiecare proiect de dezvoltare poate primi pînă la 4 miliarde de lei
Stațiunile balneare de interes național și local vor beneficia de 400 de miliarde de lei, de la bugetul de stat, pentru dezvoltare pînă la sfîrșitul anului 2005. Banii vin în cadrul programului „Investiții în turism”, inițiat de Ministerul Integrării Europene, pentru susținerea financiară a investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în aceste stațiuni turistice, între care și Slănic Moldova.
Suma minimă a finanțării nerambursabile pentru aplicanți este de un miliard de lei, iar suma maximă de 4 miliarde de lei, la care procentul de cofinanțare este de 50% din costurile totale eligibile ale unui proiect. Fondurile alocate de la bugetul de stat pe anii 2004 și 2005 pot fi folosite în principal pentru achiziționarea de bunuri (cu excepția mijloacelor de transport), precum și pentru modernizarea sau reabilitarea infrastructurii turistice, balneare, de tratament și de agrement necesară dezvoltării serviciilor turistice și/sau serviciilor complementare.
Deși dispune de cea mai mare capacitate de primire turistică dintre țările Europei Centrale și de Est, România se plaseaza mult în urmă ca număr de turiști. Este și cazul stațiunii Slănic Moldova, care totuși se bucură de un renume internațional în tratarea unor de boli și afecțiuni, însă în prezent, din cauza lipsei de investiții din ultimii 15 ani, multe dintre amenajările de tratament se află într-o stare precară de funcționare. Cum ar fi bateria de izvoare minerale, de exemplu. Efectul scontat al investițiilor preconizate va fi modernizarea infrastructurii stațiunii, creșterea calității serviciilor și diversificarea acestora, creșterea atractivității stațiunii și a numărului de turiști. Un alt cîstig ar fi creșterea capacității IMM-urilor de a realiza proiecte viabile, consolidarea culturii antreprenoriale și pregătirea agenților economici pentru intrarea pe piața europeană.
Aplicarea și promovarea subprogramului va fi asigurată de Ministerul Integrării Europene împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Subprogramul se va încheia pe 31 decembrie 2005. (Petru DONE)
Lasă un răspuns