• Fondul Român de Dezvoltare socială susține cu 2,5 miliarde de lei orice proiect pentru dezvoltarea socială a comunităților miniere
Localitățile Comănești și Asău au fost incluse pe o listă de priorități a Ministerului Economiei pentru finanțarea de proiecte care vizează dezvoltarea comunităților miniere. Finanțarea este inclusă într-un program coordonat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) și de Agenția Națională pentru Dezvoltarea și Implementarea Programelor de Reconstrucție a Zonelor Miniere (ANDIPRZM), în cadrul Schemei de Dezvoltare Socială a Comunităților Miniere. Se au în vedere îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților miniere și grupurilor dezavantajate, pentru reducerea sărăciei și promovarea integrării sociale. Lista cuprinde 55 de localități din toată țara. FRDS va iniția o campanie de informare a locuitorilor comunităților miniere și va desfășura activități prin care să explice cum pot fi accesate fondurile de finanțare în cele mai afectate dintre ele. Echipa fondului va vizita satele și orașele și va distribui materiale informative privind condițiile de finanțare a proiectelor. La Comănești, cu sprijinul colectivului zonal al ANDIPRZM, sînt proiectate mai multe întîlniri cu locuitorii, inclusiv cu autoritățile locale ale căror implicare în parteneriate constituie o șansă în plus pentru viabilitatea proiectelor.
Componenta Schemei de Dezvoltare vizează finanțarea a trei tipuri de proiecte: mica infrastructură rurală (sisteme de alimentare cu apă, drumuri, poduri, împăduriri, mici sisteme de canalizare, puncte termice, părți de construcții de folosință comună etc), servicii sociale comunitare (centre educaționale, centre de informare și consiliere, adăposturi, terenuri de joacă pentru copii etc) și activități generatoare de venit (piețe agro-alimentare, prelucrarea materiilor prime existente pe plan local, panificație, obiecte de artizanat, transport local de persoane, turism la scară mică etc).
Valoarea maximă a grantului ce poate fi acordat pentru un proiect de mică infrastructură rurală este echivalentul în lei a 75.000 de dolari (2,49 miliarde de lei), iar contribuția locală minimă necesară este de 10% din grantul solicitat. Pentru un proiect de activități generatoare de venituri sau de servicii sociale comunitare, valoarea maximă a grantului este echivalentul în lei a 40.000 de dolari (1,4 miliarde de lei), contribuția locală minimă necesară fiind de 15%, respectiv 5% din grantul solicitat. Fondurile pentru finanțarea proiectelor depuse în cadrul aceastei runde provin din împrumutul acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru Proiectul Inchiderea minelor și atenuarea impactului social, la care se adaugă contribuția Guvernului României. Suma totala ce va fi alocată proiectelor în această fază este de 5,9 milioane de dolari (195,9 miliarde de lei).
Data limită de depunere a cererilor pentru această rundă de finanțare este 1 noiembrie 2004 (inclusiv data poștei), la sediul FRDS din București sau la sediul sucursalei FRDS din Iași.
Se dau bani numai celor interesați de soarta comunității
Documentele necesare pentru intocmirea cererii pot fi obținute de pe site-ul www.frds.ro și prin poșta electronică (în urma unei solicitări trimise pe adresa office©frds.ro) pentru proiectele de servicii sociale comunitare. Pentru proiectele de mică infrastructură rurală și activități generatoare de venit, cererile de finanțare numerotate și înregistrate se eliberează de la FRDS, pînă la data de 30 septembrie 2004, numai persoanelor domiciliate în localitățile incluse pe listă, în urma unei solicitări trimise prin poștă sau personal. Proiectele primite de la beneficiari se analizează de specialiștii FRDS, se evaluează la birou și apoi pe teren (în funcție de rezultatele obținute la evaluarea de birou) și se ierarhizează în ordinea calității pentru a fi supuse aprobării Consiliului Director.
Fondul Român de Dezvoltare Sociala este o instituție înființată în 1998 în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață la nivelul comunităților rurale sărace și al grupurilor dezavantajate. Prin proiectele finanțate, FRDS se adresează direct comunităților sărace, reprezentate, din punct de vedere juridic, de cel puțin 10 locuitori preocupați de îmbunătățirea condițiilor de trai din localitatea lor, care s-au constituit într-o formă asociativă . În ultimii cinci ani, FRDS a gestionat cu succes împrumuturi importante ale Guvernului României de la organisme financiare internaționale (BIRD sau Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), precum și fonduri provenite de la bugetul de stat. (Petru DONE)
Lasă un răspuns