• scutirea va fi aplicată diferențiat
Toți cei care au proiecte SAPARD aprobate vor beneficia de scutire de taxa pe valoare adăugată. Conform unor precizări de ultimă oră, scutirea de TVA se aplică pentru livrările de bunuri și prestările de servicii numai din sumele reprezentînd valoarea finanțării nerambursabile. În cauză este Legea nr. 345/2002, (actul normativ care reglementează acordurile multianuale de finanțare UE – n.r.), precum și Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG 598/2002.
Primăriile nu plătesc deloc TVA pentru partea eligibilă din proiectele SAPARD
În județul Bacău există pînă acum 14 proiecte SAPARD declarate eligibile. Trei dintre ele sînt pe măsura 1.1 „Îmbunătățirea prelucrării și marketingului produselor agricole și piscicole” și au fost obținute de Almera Internațional, Europrod și Conagra. Celelalte 11 au fost obținute de tot atîtea comune din județ pe măsura 2.1, „Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale”. „Este o facilitate pentru toți beneficiarii – a spus Ana Diac, șefa Biroului verificare eligibilitate a proiectelor SAPARD din cadrul Direcției Agricole. Oricum, este vorba de aproape 20 de procente din valoarea finanțării europene”. Astfel, pentru proiectele societăților comerciale scutirea de TVA se aplică numai pentru valoarea finanțării publice – SAPARD plus bugetul național -, prevăzută în contractul de finanțare. Alta este situația proiectelor contractate în cadrul măsurii 2.1. Acestea sînt finanțate integral din resurse europene și naționale, deci scutirea de TVA este totală. Totuși, trebuie făcută încă o dată precizarea că numai livrările de bunuri și serviciile eligibile sînt scutite de TVA. Există o serie de servicii, cum ar fi o parte din transporturi, care intră în categoria serviciilor neeligibile, deci sînt purtătoare de TVA.
Beneficiarii finanțărilor SAPARD trebuie să obțină certificate de scutire de TVA
Cei care au obținut finanțări SAPARD trebuie să obțină certificate de scutire de TVA. În cazul proiectelor finanțate prin măsura 2.1, după încheierea contractului de achiziție publică, autoritățile contractante – consiliile locale din comunele beneficiare -, vor depune în mod obligatoriu o cerere pentru eliberarea certificatului de scutire de la plata TVA pentru toată durata de realizare a obiectivului. În această cerere vor menționa toți contractorii și subcontractorii care vor furniza servicii și bunuri. În baza unui astfel de certificat, furnizorii vor putea emite facturi fără TVA.
În cazul proiectelor finanțate prin măsura 1.1, există două variante. Una este restituirea taxei pe valoare adăugată către beneficiarul proiectului, dacă facturarea este cu TVA. A doua variantă este facturarea fără TVA de către furnizorii de bunuri și/sau prestatorii de servicii, în urma obținerii certificatului de scutire de TVA de către autoritatea contractantă.
Mai trebuie făcută o precizare expresă. Există situații în care bunurile implicate în proiectele SAPARD pot fi obținute din importuri finanțate direct din împrumuturi nerambursabile, acordate de organisme internaționale sau de guverne străine. În conformitate cu art. 26 din Normele metodologice, în cazul acestor importuri scutirea de TVA se face de către birourile vamale de control și vămuire. Acestea o vor face pe baza documentelor care atestă că bunurile respective sînt finanțate din astfel de împrumuturi. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns