• în ultima lună, datornicii au achitat de bunăvoie 13 miliarde de lei din datoriile restante • Finanțele locale au apelat la executări silite și au recuperat, în aceeași perioadă, 286 de miliarde de lei
Fiscul băcăuan a recuperat, în ultimele 30 de zile, 13 miliarde de lei de la firmele cu datorii restante la bugetul de stat. Suma reprezintă aproape 0,08 la sută din restanțele totale înregistrate de firme la data de 30 septembrie 2003, în sumă de peste 16.300 de miliarde de lei. Conform datelor furnizate ieri, într-o conferință de presă, de către Cezar Marariu, director executiv adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, din vară, de cînd a intrat în vigoare Legea 161/2003, privind transparența decizională, au fost recuperate 37 de miliarde de lei, din care 25 de miliarde sînt restanțele marilor contribuabili, iar 12 miliarde, ale întreprinderilor mici și mijlocii. „Aplicarea acestei legi a dus la accelerarea colectării obligațiilor bugetare ale anului curent, avînd în vedere că încasările acoperă mai întîi datoriile curente, ceea ce a influențat favorabil realizarea programului de venituri la bugetului statului”, a informat Marariu. În acest an, fiscul băcăuan a avut un program de încasări de 5.922 de miliarde de lei, care a fost realizat integral.
Cezar Marariu a declarat că, pentru recuperarea restanțelor la bugetul de stat, s-a apelat la procedura executării silite, ceea ce a dus la încasarea sumei de 1.174 de miliarde de lei, de la începutul anului. În ultima lună, încasările prin executări au fost de 286 de miliarde de lei. Oficialul DGFP a exemplificat cu unele nume de firme ce au reacționat la somațiile de plată și și-au mai redus din datoriile restante. Astfel, Carom Onești a achitat 39 de miliarde de lei, Petrom Service Moinești, 2,4 miliarde de lei, Letea Bacău, 1,9 miliarde de lei. În urma valorificării unor sechestre pe bunuri mobile și imobile, statul a recuperat în total aproape 12 miliarde de lei, dintre care de la Confex Bacău, 1,2 miliarde de lei, Prolabac Bacău, 1 miliard de lei, Seron Onești, 1 miliard de lei, Tehnocin Onești, 0,6 miliarde de lei etc. Prin popriri asupra conturilor bancare ale datornicilor, s-au încasat 60 de miliarde de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns