– DGFP Bacau a scos la mezat „Clubul Letea”, pentru un debit pe care il are SC Letea SA – culmea ironiei, anuntul de vinzare, prin care se recunoaste ca fostul edil are probleme financiare, este publicat tocmai in ziarul patronat de acesta – declinul financiar al lui Dumitru Sechelariu a inceput odata cu achizitionarea societatii Letea, care i-a adus numai batai de cap, fiind nevoit sa vinda una cite una statiile Selena pentru a putea sustine fabrica – si guvernarea pedelista i-a adus numeroase probleme fostului edil, desi pedelistii bacauani au tot incercat sa il sprijine
Claudiu TANASESCU
Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau scoate la mezat bunuri ale fostului primar, Dumitru Sechelariu, pentru a recupera datoria pe care acesta o are la stat. Culmea ironiei, Fiscul face anuntul de executare silita tocmai in cotidianul patronat de Sechelariu. In anunt se arata ca DGFP Bacau scoate la vinzare „Clubul” din strada Letea, impreuna cu terenul aferent de 2.126 mp, cu pretul de pornire de 908.370 de lei.
Acesta este proprietatea SC Letea SA, iar toti cei care pretind vreun drept asupra acestuia sint rugati sa instiinteze organul de executare. Licitatia va avea loc pe 29 decembrie, iar doritorii se pot inscrie cu actele cerute de Fisc pina pe 28 decembrie.
Dumitru Sechelariu nu poate scapa de problemele financiare
Fostul primar al Bacaului se confrunta cu probleme financiare de ceva vreme, fapt relatat intr-o editie anterioara a «Ziarului de Bacau». Declinul a inceput odata cu parasirea functiei de primar si mai ales dupa ce a achizitionat Letea. Aceasta s-a dovedit a fi piatra de moara a lui Sechelariu, fiind foarte aproape sa piarda pariul cu el insusi, prin care voia sa isi demonstreze ca poate fi si un bun industrias, nu numai comerciant.
Masina ce producea hirtie, singura din tara, a fost inchisa, la fel si tipografia, chiar ziarul acestuia tiparindu-se la Savinesti. Letea a fost nevoita sa traga heblul, din cauza unei datorii la E.On Moldova, de 44 milarde de lei vechi, adica un million de euro. Peste 250 de salariati au fost trimisi in somaj. Statiile Selena au fost vindute una cite una sa sustina financiar Letea.
Sechelariu explica la un moment dat ca toate problemele le are din cauza procurorilor DNA, care i-au stricat reputatia fata de banci, acestea nemaivrind sa-i acorde credite. Fostul edil a ramas cu spatiile comerciale din piete, transportul public (n.r. cu acestea avind diferite procese cu Primaria Bacau, aflate pe rolul instantelor) si cu trustul de presa .
PDL-istii si Scripat incearca sa il ajute
Problemele lui Sechelariu au continuat in ciuda eforturilor pedelistilor si a prefectului Constantin Scripat de a-l ajuta. Pedelistii l-au ajutat in Consiliul Local Bacau, cind au incercat sa promoveze proiecte de hotarire pentru el, vizavi de terenul fostei baze de transport, au convocat sedinte extraordinare, au sustinut proiecte initiate de firmele lui Sechelariu ce vizau transportul public, echipa de fotbal sau spatiile comerciale.
Prefectul Scripat a atacat in contencios acte ale alesilor locali ce aveau legatura cu fostul primar. Culmea ironiei, in timp ce pe plan local beneficiaza de ajutor, pe plan national, ANAF-ul, prin DGFP Bacau il executa silit.
Datorii de 2,6 milioane de lei la bugetul de stat
Societatea Letea Bacau se afla, in prezent, in executare silita din partea Fiscului. „Pentru ca face parte din categoria societatilor comerciale mari – ne-a informat purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel – Letea intra in administrarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti.
Ea a fost inregistrata, la data de 30 septembrie 2010, cu obligatii restante la bugetul de stat de peste 2,6 milioane de lei, asa cum este prezentat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, si se afla in executare silita”.
Datoria fabricii din Bacau vine, in cea mai mare parte, din neplata taxei pe valoarea adaugata (peste 2,5 milioane de lei) si din impozitul pe veniturile din salarii (aproape 120.000 de lei). Letea a trecut, la inceputul acestui an, printr-un dus rece, cind s-a aflat in pericol real de a fi oprita si trecuta in conservare, daca negocierile proprietarului sau, Dumitru Sechelariu, cu cei trei-patru parteneri de discutie din strainatate si cu unul din Romania nu se incheiau cu succes.
Insusi Sechelariu spunea, atunci, ca situatia a fost creata de lipsa de capitalizare a fabricii, care vine din lipsa comenzilor de hirtie de ziar de la consumatorii interni, dar si de la „riscul reputational creat de DNA, care a dus la imposibilitatea de a face imprumuturi bancare”.
De la o capacitate de productie de 70.000 de tone pe an, masina de hirtie de ziar de la Letea a mai produs, anul acesta, 6.000 de tone.
Letea este cea mai veche fabrica de hirtie din tara si are singura masina pentru hirtia de ziar din Romania. (Petru DONE)
Cornel Cotumbeanu a zis
Predarea fabricii Letea lui Sechelariu a facut obiectul unei intelegeri secrete intre el si Adrian Nastase. Intruziunea barbara a politicului in relatiile de afaceri economice va duce la disparitia acestei fabrici care candva contribuia substantial la mandria Romaniei.