• Letea a luat doar puțină materie primă
Firmele ardelene au făcut ieri legea la licitația organizată de Direcția Silvică Bacău, în principal pentru vînzarea lemnului de celuloză. Pentru băcăuani a fost o surpriză și nu din cele mai plăcute, pentru că aproape nu au încăput la acest sortiment, adjudecat în mare parte de societăți din Sebeș sau Reghin. Mai mult, acestea nu au făcut înțelegeri, ci s-au luptat și între ele acolo unde a fost cazul. Prezentă la licitație, Letea a luat doar cantități relativ mici de lemn și pastă mecanică.
Ardelenii au „suflat” celuloza vizată și de Letea
Licitația de ieri avea în plan vînzarea de buștean fasonat, adică scos la drum auto sau aflat în depozite, de lemn de foc și de lemn de celuloză. După cum a debutat, nu părea nimic spectaculos. Ofertele s-au depus în plic închis, iar la licitație s-au înscris 26 de agenți economici. La începerea licitației, au apărut primele surprize. Mulți dintre participanți veneau prima dată în Bacău. Dacă nume ca Silvandor, Best Wood, sau Richforest sînt binecunoscute, toată lumea a ascultat uimită oferte făcute de Prolemn Reghin, Someș Dej, Sepal sau Microsim. Alte societăți erau din Roman, Buzău sau chiar din sudul țării. Primele au intrat în focuri loturile de celuloză și pastă mecanică de lemn. Prezentă la licitație, fabrica Letea nu prea a avut succes la loturile de lemn de celuloză sau la pasta mecanică. Firma băcăuană și-a adjudecat 150 de metri cubi de pastă mecanică de rășinoase, dar la mare luptă cu Prolemn Reghin, așa că s-a ajuns de la un preț de 700.000 de lei/mc la 918.000 de lei/mc. De asemenea, a mai obținut un lot de 80 de metri cubi din același material, în schimb a pierdut un lot de 1.000 de metri ster de celuloză de rășinoase, pentru care Someș Dej a dat mai mult. Menționăm că în exploatarea lemnului, metrul ster este altceva decît metrul cub.
Este cert că la unele loturi de celuloză prețurile oferite au fost peste cele de pornire, chiar și la licitația în plic. Un lot de celuloză de fag a fost rîvnit de nu mai puțin de șase firme. Deși prețul de pornire era de 415.000 de lei, el a fost adjudecat de societatea Yor Friend pentru 535.000 de lei/metru ster. Interesant este că nimeni nu a știut pînă acum că societatea cunoscută mai mult pentru pizzeria din centrul Bacăului – fostă Intermeridian – se ocupă și cu așa ceva. „Celuloza a început să fie căutată după ce multe societăți din ardeal și-au făcut linii moderne de prelucrare a lemnului, care pot folosi și sortimente de slabă calitate, adică bușteni subțiri, cu putregaiuri și de acest fel. Letea are nevoie de o anumită calitate și este dezavantajată din acest punct de vedere. Sîntem siguri că și pe viitor se va întîmpla la fel, pentru că firmele ardelene au nevoie tot timpul de materie primă”, a declarat inginerul-șef al Direcției silvice Bacău, George Brăiescu.
Prețuri mari și la lemnul de foc
Și la lemnul de foc, și la bușteanul fasonat – fie el pentru cherestea, furnir tehnic sau furnir estetic – prețurile oferite nu au fost de lepădat. Un lot de fag de 30 de mc, pentru furnir tehnic și estetic, a fost adjudecat la 2.825.000 de lei/mc, deși a plecat de la 2,5 milioane de lei/mc. Surprizele nu s-au oprit aici. Loturi de buștean care au stat luni de zile și nu le-a solicitat nimeni, în principal datorită slabei calități a lemnului, și-au găsit cumpărători, ba în unele cazuri la prețuri peste cel pornire. Și lemnul de foc a fost căutat, iar firme precum Froto, din Brăila, a dat 554.000 de lei/mc de lemn de foc de esență tare – carpen, fag, cireș etc. -, deși pornirea a fost la numai 330.000 de lei/mc. „Lemnul de foc este vizat în această perioadă de firmele din sud, unde așa ceva este la mare preț”, ne-a spun inginerul-șef al Direcției Silvice. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns