• toți agenții economici care trec prin vamă tiruri cu marfă plătesc la intrarea în țară o taxă de opt euro pentru sistemul informatic vamal • datele despre transport sînt întroduse într-o rețea națională, de unde este urmărit tot traseul său prin țară
Printre taxele vamele pe care trebuie să le plătească un agent economic în vamă se numără și așa numita taxă Asycuda. Numele, destul de melodios, nu te duce prin nimic cu gîndul la scopul pentru care a fost instituită: accesul în sistemul informațional vamal. Cu alte cuvinte, în momentul în care un TIR cu marfă, de orice natură ar fi ea, ajunge la frontieră, vameșii, conform declarațiilor vamale, introduc datele despre destinație și marfă în baza de date. Este posibil ca tirul fie să ajungă undeva la o firmă din România, fie doar să o tranziteze. Puțini dintre conducătorii auto știu însă că taxa Asycyda pe care o plătesc la intrarea în țară este menită tocmai pentru a permite vameșilor să le urmărească traseul prin România. „La intrarea în țară, dacă o mașină trebuie să ajungă de exemplu în Bacău, vameșii de la frontieră înregistrează acest lucru în rețea și nouă ne este trimisă o avertizare conform căreia urmează să primim un TIR pentru vămuire și pentru impunerea taxelor vamale necesare. De asemenea, primim și informații despre conținutul trasportului, ce canitate are, ce soritimente și alte date din declarația vamală. În acest fel, nu se mai poate întîmpla ca tirurile cu marfă să dispară imediat după intrarea în țară sau ca atunci cînd ajunge la noi să aibă altceva în autotren decît ceea ce a declarat la intrarea în țară. De asemenea, urmărim și ca tirurile care sînt doar în tranzit să ajungă la punctul vamal de la frontiera de ieșire și nu să se oprească pe undeva prin România”, ne-a declarat Vasile Șoiman, șeful Vămii Bacău.
În cursul anului trecut, vameșii băcăuani au trimis la bugetul statului peste nouă miliarde de lei, bani încasați numai din perceperea taxei Asycuda pentru tirurile vămuite în Bacău și pentru care județul nostru a fost locul de destinație. Spre deosebire de anul 2002, cînd vameșii au strîns la bugetul statului din această taxă cu puțin peste șase miliarde de lei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns