• în Bacău a mai rămas doar o singură societate care se ocupă de astfel de activități
Băcăuanii veniți din Italia în această vară au îmbogățit puținele firme de amenajări interioare de pe la noi. În alte perioade ale anului, firmele de acest gen nu prea au clienți, românii de rînd apelînd mai mult la meșteri pentru a-și face cîte ceva prin case. Reprezentanții firmelor de amenajări sînt extrem de supărați pe acesti oameni care lucrează, cum spun ei, „la negru”.
Cu puțină imaginație și cu ajutorul unui arhitect specializat în acest domeniu, orice vis poate deveni realitate. Dacă să apelezi la o firmă specializată într-un domeniu este ceva normal în alte părți, la Bacău, din diferite motive, lumea nu se prea înghesuie la ușile lor. Băcăuanii preferă mai mult să-și amenajeze singuri apartamentele sau, în cel mai bun caz, să cheme niște muncitori neautorizați.
Din lipsă de clienți, multe firme de amenajări interioare și-au închis porțile. Din cele 19 firme de amenajări interioare înregistrate oficial anul trecut în Bacău, au mai rămas astăzi doar cinci. În plus, din cele cinci, doar una se adresează în mod special apartamentelor. Restul caută să încheie contracte cu firme mari pentru amenajări de birouri și societăți comerciale.
Călin Bundea este reprezentantul singurei firme care se mai ocupă la această oră de amenajările interioare ale apartamentelor. Bundea spune că băcăuanii nu prea apeleză la el pentru că ori nu știu cu ce se mănîncă, ori nu au bani să îl angajeze. El spune că și cei interesați fug de firma lui, pentru că lucrează legal. „Vin la mine, le fac o ofertă, ei acceptă, dar cînd le spun că trebuie să aștepte o lună pentru autorizațiile de la primărie, cei mai mulți pleacă”, ne-a declarat Călin Bundea.
Ce fac cei care amenajează interioare
El spune că în atribuțiile sale intră de la văruit apartamente pînă la mobilă de rigips sau geamuri termopan. „Sîntem pregătiți pentru absolut orice dorește clientul. El ne poate lăsă în casa goală și noi să i-o dăm la cheie”, ne-a spus Bundea.
Dacă posibilii clienți care apeleză la el sînt nehotărîți, Călin le recomandă unul din arhitecții cu care colaborează. Patronul susține că nu face treabă de mîntuială și nu acceptă compromisuri, chiar dacă unii clienți i-o cer.
Prețurile practicate de firma lui Bundea nu sînt mari, cel puțin așa susține patronul, care a adăugat că oferă calitatea pe care oamenii și-o pot permite.
În această vară a avut destul de lucru, dar tot nu e mulțumit. Bundea a făcut un apartament în care a montat două vitralii în valoare de peste 10.000 de euro. Astfel, un apartament făcut după cataloagele cele mai pretențioase poate sări ușor de 50.000 de euro. În acest preț intră vitralii italienești, cristale de Bohemia, mobilă rustică de bucătărie și fîntînă arteziană adusă direct de la Veneția. Călin Bundea spune că băcăuanii cu bani sînt extrem de pretențioși și nu se dau înapoi cînd vine vorba de cheltuieli mari pentru casa lor. Dar odată cu plecarea italienilor au plecat și clienții lui. Mai rămîn acasă doar cei care apeleză la meșterii de ocazie. Din cauza acestora, spun patronii, multe firme de profil și-au închis porțile, iar cele rămase abia se descurcă. (Alex COVACI)
Lasă un răspuns