Indiferent dacă lucrează integral în lohn sau producție proprie, firmele de confecții din județul Bacău au probleme tot mai mari în a supraviețui sau a se dezvolta. Tarifele la utilități și impozitele astronomice pe care le plătesc societățile românești fac ca produsele lor să fie, pe zi ce trece, tot mai greu vandabile. Ana Cazacu, director general al societății Pobac Bacău, dar și preșeedinte al Asociației patronale Contexim, a producătorilor și confecționerilor din industria textilă și a pielăriei, spune că cea mai dură concurență se duce cu țările asiatice. „Ne confruntăm cu un adevărat exod de produse din țările asiatice, care vin cu prețuri la jumătate față de ale noastre. Ne îngrijorează tot mai tare acest fenomen și nu vedem rezolvarea lui în lipsa unei susțineri a industriei ușoare, venite din partea Guvernului României”, spune Ana Cazacu.
Concurența inegală cu produsele asiatice se resimte atît pe piața internă, cît și pe cea externă. „Clienții cu care noi am consolidat relații de ani de zile se retrag. Dacă eu ofer stofă cu patru dolari metrul, este clar că oricine alege stofa din Asia, care costă doar doi dolari. Asta se întîmplă pe piața externă și explicația este simplă: țările asiatice au un program de susținere și de stimulare a firmelor din industria ușoară. Cine produce fire, își poate recupera 12 % din prețul de producție, cine face țesături ia înapoi 12 procente, iar cine este profilat pe confecții este recuperează 17 %. În final, un producător poate primi înapoi de la stat 44 % din prețul unui produs”, explică Ana Cazacu cauza concurenței inegale.
Producătorii spun că un alt motiv al acestui fenomen sînt impozitele enorme care trebuie plătite la stat. „Apropae 50 % peste fondul de salarii trebuie să achităm statului, sub formă de taxe și impozite. Statul ar trebui să acorde facilități, atît firmelor, cît și salariaților, facilități care ar trebui să însemne scăderea impozitelor. pentru că, altfel, este foarte greu să faci investiții și, în același timp să continui producția. Afacerile în acest domeniu al confecțiilor, mai ales dacă se lucrează în lohn, au și așa un profit limitat”, spune Elena Păun, asociat la SC Willy Impex SRL.
Lasă un răspuns