• în urma a aproape 6.000 de controale, finanțiștii băcăuani au descoperit peste 3.100 de cazuri de evaziune fiscală • pentru această infracțiune au fost întocmite 12 dosare penale
Cei mai mari evazioniști din județul Bacău sînt firmele cu activitate în domeniile petrolului, lemnului și alcoolului. Iuliana Lupu, director executiv adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, spune că inspectorii fiscali au descoperit peste 3.100 de cazuri de evaziune fiscală, identificate în timpul a aproape 6.000 de controale. Iuliana Lupu a declarat că, prin această modalitate au fost atrase suplimentar la bugetul de stat aproape 1.120 de miliarde de lei, dintre care 86 % (960 de miliarde de lei) de către Direcția de control Financiar (DCF) din cadrul DGFP, iar restul de 14 procente, de către Garda Financiară Bacău.
Din cele peste 960 de miliarde de lei recuperate în urma controalelor DCF Bacău, aproape 129 de miliarde reprezintă diferențe de impozite și taxe, peste 823 de miliarde de lei, majorări și penalități de întîrziere, iar amenzile și alte sancțiuni aplicate au depășit 8,5 miliarde de lei. Iuliana Lupu ne-a declarat că, în urma controalelor fiscale, au fost întocmite 12 dosare penale. Printre acfestea se află societatea Moldagroben SRL Faraoani, producător de băuturi alcoolice, unde, în urma controalelor a reieșit că firma are datorii suplimentare la buget de 36,2 miliarde de lei. „De asemenea, la SC Sorizo Impex SRL Căiuți inspectorii au constatat neînregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi de livrare, fiind constatate obligații neachitate la bugetul de stat de 9,4 miliarde de lei”, a declarat directorul executiv adjunct. Iuliana Lupu a mai spus că o situație asemănătoare de neînregistrare a vînzărilor s-a găsit și la Asociația Familială Berea Maria – Agăș. „În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2002, acest agent economic nu a înregistrat în evidențe și nu a justificat 45 de facturi fiscale”, a informat Lupu.
Directorul executiv a mai amintit că unele firme ca Vasdor Pîncești, Fiord Prod Buhuși, Demed Bacău și altele „s-au sustras de la verificare, refuzînd să dea curs solicitărilor organelor de control ale Direcției de Control Fiscal”. Responsabilii acestor firme sînt cercetați penal, deoarece refuzul prezentării la control a documentelor justificative și a actelor de evidență contabilă constituie infracțiune. Conducerea fiscului băcăuan afirmă că firmele care fac afaceri cu lemn, petrol și alcool vor fi verificate mai des, deoarece „indicațiile Ministerului Finanțelor Publice sînt cu pondere pe aceste activități”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns