• restanțele la returnarea creditelor pe termen mediu și lung au crescut cu 107 la sută • restanțele la creditele în valută au crescut cu peste 97 la sută • nivelul dobînzii rămîne principalul criteriu în alegerea băncii
Volumul creditelor acordate de băncile comerciale din județul Bacău a crescut în luna mai cu aproape zece la sută. Cifra reiese dintr-un raport al Băncii Naționale a României privind comportamentul financiar al firmelor și populației. Astfel, în luna mai, băncile au acordat credite de aproape 88,3 miliarde de lei, adică aproape 4,6 la sută din totalul creditelor în moneda autohtonă administrate în perioada analizată de instituțiile bancare. Agenții economici și populația au reușit în mai să-și achite din restanțele acumulate. Cea mai spectaculoasă evoluție este la creditele în lei pe termen scurt, care s-au redus cu 63 la sută, de la peste 54,3 miliarde de lei, la aproape 21 de miliarde de lei. Raportul BNR relevă că restanțele la plata creditelor s-au redus cu peste 34 de miliarde de lei. O situație diferită se constată în schimb la creditele în lei pe termen mediu și lung, care au crescut în luna mai cu peste 84,3 miliarde de lei, 13,3 la sută, dar restanțele au crescut cu 107 la sută, adică 1,13 miliarde de lei.
Nici la creditele în valută lucrurile nu stau mai bine. În mai, acestea au fost preferate de contractanți, fiind cu peste 250 la sută mai mari decît cele în lei. Astfel, băncile au creditat cu peste 217 miliarde de lei, în echivalent valută, ceea ce, în volumul total al creditelor de acest fel acordate de bănci, reprezintă o creștere față de luna anterioară cu peste 18 la sută. Pe lîngă creșterea volumului creditelor, se constată și o creștere cu 97,6 la sută a restanțelor la returnarea acestora, datoriile crescînd cu peste 4,8 miliarde de lei. În ansamblu, băcăuanii și firmele din județ au reușit să-și reducă datoriile în lei și valută de la 60,4 miliarde de lei la 32,1 miliarde de lei.
Oamenii merg în special la băncile cu renume
Peste 29 la sută dintre clienții băncilor consideră că cel mai important criteriu în alegerea unei bănci este nivelul dobînzii, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de Gfk România. În decizia de a lucra cu o bancă, aceeași pondere o deține și renumele băncii.
De asemenea, se constată că un alt criteriu important de selecție îl reprezintă costul la care sînt oferite serviciile bancare: 29 la sută – nivelul dobînzii – și opt la sută – nivelul comisioanelor. Potrivit studiului Gfk România, gama serviciilor oferite este la fel de importantă ca și tradiția băncii pe piața românească, atunci cînd își aleg o bancă anume. Ambele criterii dețin fiecare o cotă de cinci procente și reprezintă cel puțin al cincilea criteriu de selecție. (Florin POPESCU)
Tabel – Cel mai important criteriu cînd îți alegi banca
Criteriu %
Nivelul dobînzii 29
Banca să fie bine cunoscută 29
Amabilitatea angajaților 10
Nivelul comisioanelor 8
Rețeaua de sucursale 6
Gama serviciilor oferite 5
Tradiția pe piața românească 5
Încrederea 2
Acoperire internațională 2
Seriozitate 1
Plan de dezvoltare 1
nu știu 2
Lasă un răspuns