Directia Generala a Finantelor Publice Bacau analizeaza cazul a 19 persoane fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, care au caracter de continuitate, in perioada 2006 – 2008, care au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in conditiile prevazute la art. 152 din Codul fiscal sau inainte de inceperea activitatii economice, conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal, si care trebuie sa indeplineasca toate obligatiile ce decurg din aceasta calitate. In tot judetul au fost inregistrate 22 de astfel de situatii.
„Actiunea – ne-a informat purtatorul de cuvint al DGFP, Adrian Anghel – se deruleaza in toata tara si,, avind in vedere numarul mare de contribuabili care au efectuat tranzactii imobiliare si capacitatea limitata de actiune a organelor de inspectie fiscala,, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a efectuat o prima selectie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective (depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzactiilor si efectuarea a mai mult de 5 tranzactii intr-un an). Astfel, a fost selectat un prim esantion care indeplineste aceste conditii de selectare. Cazurile selectate, in functie de valoarea tranzactiilor, au fost transmise, in cursul lunii septembrie, organelor de inspectie teritoriale competente, in vederea investigarii fiscale a tuturor actelor si faptelor rezultate din activitatea contribuabilului si a impunerii, conform prevederilor legale”.
In cazul persoanelor fizice cu un numar mare de tranzactii, inspectiile fiscale presupun o perioada de timp corespunzatoare, avind in vedere nivelul important al sumelor calculate drept obligatii fiscale precum si analiza complexa a contractelor de vinzare / cumparare. Mai mult, in astfel de situatii complexe, cind se constata tranzactii cu zeci de imobile se impune investigarea conditiilor in care acestea au fost construite (ne referim la provenienta licita a materialelor, materiilor prime si sumelor de bani vehiculate precum si la modul in care s-au retinut la sursa impozitele cu salariile constructorilor – se are in vedere posibilitatea existentei situatiilor de munca la negru). „Actiunile de inspectie fiscala la persoanele fizice selectate si verificarile efectuate – a mai precizat Adrian Anghel – au ca principale obiective atit sanctionarea si recuperarea la bugetul statului a sumelor datorate, dar mai ales constientizarea tuturor persoanelor cu astfel de activitati asupra necesitatii conformarii voluntare. In acest sens, avind in vedere ca sint persoane fizice cu astfel de activitati care se sustrag de la verificari, ANAF precizeaza ca aminarea si prelungirea perioadei de neinregistrare si de plata la bugetul statului a sumelor datorate cu titlul de TVA atrag dupa sine obligatia persoanelor in cauza de plata a unor majorari de intirziere, care pot depasi sau chiar multiplica debitele datorate”.
Lasă un răspuns