Consiliul Județean Harghita anunță, într-un comunicat, că primarul localității Sânmartin, Gergely Andras a închis, miercuri, temporar pentru 30 de zile cimitirul de la Valea Uzului. Măsura vine după ce autoritățile guvernamentale și din Bacău au constatat ilegalități flagrante comise de Primăria Dărmănești.
Au fost prezenți la eveniment reprezentanții presei și ai sferei civile, acestora alăturându-li-se Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Becze István și Salamon Zoltán, consilieri județeni, Ferencz Csaba, primarul localității Păuleni Ciuc și Kencse Előd, primarul localității Sântimbru. „Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba.
Borboly Csaba a a mai spus că singurul instrument este justiția și și-a exprimat speranța că se va restabili calmul pe durata următoarelor treizeci de zile. ”Eroii, indiferent de naționalitate, trebuie cinstiți și memoria acestora nu trebuie întinată”, a mai declarat președintele CJ Harghita.
Președintele Consiliului Județean a explicat că cele trei lacăte puse pe poarta cimitirului, sunt un gest simbolic: câte un lacăt din partea primăriei localității Sânmartin, cultelor istorice, sferei civile. Cheile acestor lacăte vor fi predate în cursul zilei, celor sus-amintiți.
La fața locului s-au aflat și reprezentați ai poliției din județul Bacău, pe care Borboly Csaba i-a informat cu privire la închiderea cimitirului.
Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești (județul Bacău) a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita) susține că cimitirul se află pe teritoriul său.
Primăria Dărmănești, în ilegalitate
Potrivit comunicatului CJ Harghita, în cursul zilei de marți s-a primit o adresă din partea oficiului de cadastru din Bacău conform căreia este nevoie de clarificarea cât mai urgentă a situației, și trebuie reparată ilegalitatea.
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis Primăriei Dărmăneşti faptul că proiectul de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului nu a primit avizul Comisiei pentru Monumente de For Public şi prin urmare se află în imposibilitatea legală de a inaugura parcela eroilor români.
De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizaţia de construire semnată de primarul din Dărmăneşti, privind construirea unui monument în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de cruci pentru eroii români, a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”.
catalin a zis
Eroii vostri sunt ucigasii nostri. Cei care se odihnesc in pamant romanesc sunt romanii si cei ce ii iubesc pe romani si acestia trebuie cinstiti. Speram ca legea sa inteleaga si sa gandeasca romaneste. Criminalii se odihnesc destul langa Bukow , nu au cinste, din pacate.
Albert Ildikó a zis
Legea gîndelște din fericire conform legii. Felicitări și mulțumiri zdbc.ro pentru prezentarea corectă și imparțială.
Ion Ion Ionut a zis
Reprezentantii din Harghita pe ce drum au venit la cimitir? Pe cel comunal din comuna Sanmartin sau pe cele asfaltate Sanmartin – Miercurea-Ciuc – Comanesti – Darmanesti?
iii haa a zis
Ionuț, știi bancu’ cu capra? Dar hai să-ți spun altceva: știi că 20 de ani drumul până la coada lacului era ca după bombardament din cauza exploatărilor forestiere făcute de prietenii voștri cărora le-ați dat pădurea pe nimic, Lignum Austria? Dinspre Sânmartin drumul e ca-n palmă până la Ocloș, din pietriș fiind. De acolo spre Dărmănești din groapă în groapă dai, iar asfaltul pus lângă lac e o mizerie, plin de praguri aiurea, pus la grămadă pe segmente ca să termine mai repede. Hai bâști!