• deși declarațiile și cererile trebuie depuse în următoarele 10 zile, nici una dintre cele 200 de asociații nu are aceste documente
Băcăuanii care îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de ajutoarele pentru încălzire trebuie să mai aștepte cel puțin o săptămînă pentru a intra în posesia formularelor tip și a declarațiilor de venit. Normele metodologice care stabilesc formularele tip și metodologia de acordare a subvențiilor au apărut ieri, însă abia de acum încolo furnizorii de utilități, adică CET, Termloc și Distrigaz, trebuie să le multiplice. Dacă în alte orașe societățile care distribuie agentul termic au trecut la multiplicarea formularelor folosite anul trecut, în Bacău acest lucru nu s-a întîmplat. „Așteptăm apariția normelor metodologice în care se vor publica formularele și declarațiile de venit. Cînd vor apărea aceste modele vom trece și noi la tipărirea cererilor și declarațiilor și le vom trimite asociațiilor”, ne-a declarat la începutul acestei săptămîni Viorel Comănescu, reprezentnanțul Termloc SA Bacău. Aceeași poziție a fost adoptată și de CET și Distrigaz, care în așteptarea normelor metodologice de aplicare a ordonanței 81/2003 nu făcuseră pînă ieri nici un demers în vederea multiplicării formularelor tip.
Întîrzierea apariției normelor metodologice de aplicare a prevederilor ordonanței referitoare la subvenții va afea ca efect aglomerație la ghișeele asociațiilor de proprietari, unde trebuie depuse aceste documente. Legea spune că pînă la data de 31 octombrie, adică peste 10 zile, abonații casnici trebuie să depună la sediile asociațiilor de proprietari formularele tip, cererile și declarațiile de venit pe propria răspundere. Spre deosebire de anul trecut, cînd cererile se depuneau în fiecare lună, în acest an documentele se depun o singură dată, la începutul sezonului rece, proprietarii revenind cu o altă cerere în cazul în care intervin modificări. Cum formularele nu au ajuns nici pînă la această dată la asociații, este de așteptat ca, în momentul în care hîrtiile ajung la asociații, acestea să fie luate cu asalt de sutele de familii care nu au bani să achite întreținerea. Pînă la data de 15 noiembrie, primăriile primesc documentația de la asociațiile de proprietari unde oamenii depun cererile și declarațiile, iar 1 decembrie este data limită pînă la care primarii decid cine poate beneficia de subvenția pentru cădură. În acest an beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinței familiile care au venituri medii lunare pe membru de familie cuprinse între 880.000 de lei și 2.460.000 de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns